20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ

Να τερματιστεί αυτή η απάνθρωπη κατάσταση

      Pin It

Ακόμη μία οργάνωση κοινοποιεί τις θλιβερές διαπιστώσεις της για τις συνθήκες κράτησης των 1.800 ατόμων, ανάμεσά τους και 90 ανηλίκων, στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας.

 

Το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί μάλιστα τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να τερματιστεί αυτή η απάνθρωπη κατάσταση «που αποτελεί όνειδος για την Ευρώπη και τον ουμανιστικό πολιτισμό της και να δοθεί μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων αυτών». Και μάλιστα «δίχως αναβολή και ολιγωρία!»

 

Οπως παρατηρεί, όσοι κρατούνται στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται εκεί ενόψει της απέλασής τους και σε καθεστώς πλήρους κράτησης και όχι φιλοξενίας, κι ας είναι για πολλούς η απέλαση ανέφικτη λόγω της απουσίας διπλωματικών αρχών της χώρας τους στη χώρα μας, της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους, της αδυναμίας ταυτοποίησής τους κ.ά.

 

Και θυμίζει πως αυτή η μεταχείριση επιφυλάσσεται σε αυτούς τους ανθρώπους, «παρότι δεν πρόκειται για υπόλογους ποινικούς εγκληματίες, αλλά αποκλειστικά για ανθρώπους για τους οποίους εκκρεμεί το διοικητικό μέτρο της απέλασης και δη για ανθρώπους που απλώς αναζήτησαν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή».

 

Σε τι συνθήκες διαβιούν, ορισμένοι μάλιστα ακόμη και 25 μήνες, ενώ οι περισσότεροι «φιλοξενούνται» έγκλειστοι έως και 18 μήνες, ανάμεσά τους και ανήλικοι;

 

Το ΙΜΔΑ παρατηρεί τη δυσάρεστη οσμή και τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως φυματίωση, που μαρτυρούν τις κακές συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους κράτησης, που αποτελούνται από κοντέινερ μέσα στα οποία υπάρχει και η τουαλέτα. Ανεπάρκεια ιατρικού προσωπικού και παντελής έλλειψη υπηρεσίας καθαριότητας. Πλήρης ανυπαρξία δομών και ειδών άθλησης, καθώς και κάθε είδους ψυχαγωγικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Διαμαρτυρίες για κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς και κακής ποιότητας και λίγης ποσότητας φαγητό είναι περιληπτικά όσα καταμαρτυρεί το ΙΜΔΑ.

 

Το κλιμάκιο του ΙΜΔΑ συνάντησε μάλιστα και ανηλίκους που θα έπρεπε να χαίρουν της προστασίας του πρόσφυγα καθώς κατάγονταν από τη Συρία.

 

ΙΩ.Σ.

 

Scroll to top