22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανίκητος o ιός της… υστερίας

Ο φόβος του «αφρικανικού» Εμπολα έχει αυξήσει παγκοσμίως τα κρούσματα παράνοιας και ρατσισμού κατά ατόμων, που είτε κατάγονται είτε μετέβησαν πρόσφατα στη Μαύρη Ηπειρο, παρότι οι επιστήμονες βροντοφωνάζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας σε αναπτυγμένα κράτη.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

 Η γραφικότητα του διαδηλωτή έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον δεν αναιρεί το ρατσιστικό, όσο και αναποτελεσματικό, κάλεσμα "Σταματήστε τις πτήσεις!"  REUTERS/ Jim Bourg


Η γραφικότητα του διαδηλωτή έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον δεν αναιρεί το ρατσιστικό, όσο και αναποτελεσματικό, κάλεσμα «Σταματήστε τις πτήσεις!»
REUTERS/ Jim Bourg

Στην Ισπανία γιορτάζουν την ανάρρωση της νοσοκόμας συνταξιοδότηση που είναι πλέον επίσημα «καθαρή» από τον Εμπολα. Στο Τέξας των ΗΠΑ κηρύχθηκε λήξη συναγερμού για δεκάδες ανθρώπους, που είχαν τεθεί σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης μετά τη μόλυνση δύο νοσηλευτριών. Στη Νιγηρία πανηγυρίζουν την ήττα του ιού σε εθνική κλίμακα ύστερα από εντυπωσιακά συντονισμένη κινητοποίηση. Διαπρεπείς επιστήμονες βροντοφωνάζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος ξεσπάσματος πανδημίας σε αναπτυγμένα κράτη και ότι όλες οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην πηγή του προβλήματος, στις τρεις φτωχές χώρες της δυτικής Αφρικής: Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. Οχι μέσω της αεροπορικής, οικονομικής, εμπορικής ή όποιας άλλης ισοπεδωτικής καραντίνας, αλλά με την ταχύτατη ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, που θα περιορίσει την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, εντατικοποιώντας παράλληλα την ενημέρωση και την εκπαίδευση των ντόπιων πληθυσμών.

 

Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα

 

Χωρίς τα παραπάνω, οι δεισιδαιμονίες και ο στιγματισμός ασθενών και επιζώντων δύσκολα θα ξεριζωθούν από τις χειμαζόμενες κοινωνίες του -αφοριστικά λεγόμενου- «τρίτου κόσμου». Να, όμως, που και ο «πολιτισμένος κόσμος» συχνά πυκνά «τσιμπάει» στα επαναλαμβανόμενα στερεότυπα και την κίτρινη παραπληροφόρηση αρκετών ΜΜΕ, που αναπαράγουν άκριτα και ανεύθυνα από γελοίες θεωρίες συνωμοσίας μέχρι την κινδυνολογική ατζέντα πολιτικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία βρίσκουν γόνιμο έδαφος εκμετάλλευσης του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης μετατρέποντάς το σε υστερία, ψήφους και λεφτά.

 

Η εύλογη ανησυχία για τη δημόσια υγεία δεν ισοδυναμεί με πανικό, παρότι η αρθρογράφος Καθλίν Πάρκερ της έγκριτης Washington Post επιχειρηματολόγησε υπέρ «των ακραίων μέτρων που επιβάλλονται από ακραίες συνθήκες», με κείμενο που τιτλοφορείται «Λίγος πανικός για τον Εμπολα δεν βλάπτει»…

 

Μετά τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, και η δημοσιογράφος του δικτύου CNN Ασλι Μπάνφιλντ έκανε την εξής τρομολαγνική σπέκουλα: ότι το Ισλαμικό Κράτος ίσως «στείλει μαχητές-καμικάζι σε πληγείσες ζώνες και μετά τους βάλει μαζικά σε πτήσεις τράνζιτ, με προορισμό σημεία όπου θα προκαλούσαν τη μεγαλύτερη δυνατή καταστροφή»!

 

Μόλις χθες ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης προειδοποίησε τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα απατεώνων, που σπεύδουν τώρα να ξεπουλήσουν φάρμακα μαϊμού και προστατευτικό εξοπλισμό κατά του Εμπολα. Δεν πά΄ να λένε οι ειδικοί πως ο Εμπολα δεν είναι αερογενής, ούτε μεταδίδεται πριν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, και αν αυτό συμβεί, ο ιός δεν κολλάει παρά μόνο μέσω της επαφής με σωματικά υγρά του φορέα. Μάταια. Μετά την Κολομβία, την Τζαμάικα και την Αγία Λουκία (!), η Δομινικανή Δημοκρατία προστέθηκε στις χώρες που επέβαλαν απαγόρευση εισόδου όσων επιβατών έχουν ταξιδέψει τον τελευταίο μήνα στα τρία «επάρατα» κράτη της δυτικής Αφρικής.

 

Με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ προ των πυλών, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υπέκυψε εν μέρει στις ψηφοθηρικές πιέσεις πρωτίστως Ρεπουμπλικάνων, αλλά και Δημοκρατικών Γερουσιαστών, που ζητούν ουσιαστικά ταξιδιωτικό εμπάργκο σ΄ αυτά τα κράτη.

 

Αυξημένοι προληπτικοί έλεγχοι

 

Από σήμερα, λοιπόν, όλοι οι επιβάτες -συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών πολιτών- που φτάνουν από Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα θα πρέπει να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος αποκλειστικά μέσω των πέντε μεγαλύτερων αεροδρομίων των ΗΠΑ, όπου εφαρμόζονται ήδη αυξημένοι προληπτικοί έλεγχοι. Ολως τυχαίως πάνω από το 70% των ερωτηθέντων Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης όλων των μη στρατιωτικών πτήσεων από και προς τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής.

 

Ο φόβος του «αφρικανικού» θανατηφόρου ιού παραμένει εντονότερος από την επαγρύπνηση, π.χ. κατά της γρίπης, η οποία πέρσι σκότωσε 52.000 Αμερικανούς. Σε αντίθεση με τα κρούσματα του Εμπολα, τα κρούσματα παράνοιας και ρατσισμού κατά ατόμων, που είτε κατάγονται είτε μετέβησαν πρόσφατα στη Μαύρη Ηπειρο, «ζουν ανάμεσά μας» και στην Αμερική και στην Ευρώπη.

 

Ενδεικτικά, σχολείο έκλεισε γιατί ο διευθυντής είχε ταξιδέψει στη Ζάμπια στην άλλη άκρη της Αφρικής, διάλεξη βραβευμένου φωτορεπόρτερ σε πανεπιστημιακή σχολή δημοσιογραφίας (!) ακυρώθηκε γιατί ο ομιλητής είχε επισκεφτεί τη Λιβερία, σπιτονοικοκύρηδες αρνούνται να νοικιάσουν διαμερίσματα σε Αφρικανούς.

 

Με το ξενοφοβικό σιγοντάρισμα μερίδας των ΜΜΕ, οι κατάφωρες διακρίσεις ενάντια σε αθώους, ακίνδυνους ανθρώπους αποτελούν την πιο σοβαρή παρενέργεια του Εμπολα στον -κατά τα λοιπά- «αναπτυγμένο» κόσμο μας.

 

Scroll to top