29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιασμίν Χαμντάν

Μια underground Λιβανέζα στην Αθήνα

Η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια, που μέχρι και τον Τζάρμους γοήτευσε, ξανάρχεται. Αυτήν τη φορά μόνη της στο Gazarte, για να τη χαρούμε σε όλη τη σκηνική της σαγήνη.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Θυμάστε την ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί»; Θυμάστε μία σκηνή στην οποία μία ανατολίτισσα τραγουδίστρια ερμήνευε μοναδικά ένα κομμάτι που το έλεγαν «Hal»; Αυτή ήταν η Γιασμίν Χαμντάν και παίζει το Σάββατο στο Gazarte. Αλλά κάτω τα χέρια σας, την είδα πρώτος και την έχω καπαρώσει (καπαρώνω = ερωτεύομαι). Χρόνια έχω να δω τόσο ερωτική και σαγηνευτική τραγουδίστρια επί σκηνής. Στην ταινία έπαιζε τον εαυτό της, αλλά live είναι ακόμα καλύτερη. Hρθε ξανά στην Αθήνα το καλοκαίρι κι έπαιξε στο Resistance Festival, αλλά τώρα στο Gazarte θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Πρώτον, επειδή εμφανίζεται σε πολύ καλύτερο χώρο. Aλλο να τη βλέπεις στη σκηνή ενός φεστιβάλ (που έχει τη γοητεία του, δεν λέω) και άλλο στη σκηνή ενός καλού μαγαζιού. Και, δεύτερον, είναι διαφορετικό να τη βλέπεις σε ένα φεστιβάλ στο οποίο παίζουν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, οπότε ο χρόνος είναι περιορισμένος, και διαφορετικό σε μία συναυλία δική της, oλόδική της.

 

Γιασμίν Χαμντάν λοιπόν. Μην τη χάσετε, αυτό μόνο σας λέω. Μια γοητευτική Λιβανέζα τραγουδοποιός, από τις πρωτοπόρους της αραβικής underground μουσικής. Σκεφτείτε πως ήταν αυτή που έφτιαξε στη Βηρυτό το πρώτο, όπως λέγεται, electro και indie σχήμα στη Μέση Ανατολή, τους Soapkills. Και σε μία περίοδο ακόμα πιο… ζόρικη από τη σημερινή. Ανατολίτικο folk pop παίζει, αυτό είναι το στιλ της, down tempo εντελώς σε ακουστικό ύφος. Τραγουδάει και στα αραβικά, οι στίχοι της είναι γραμμένοι σε διαλέκτους που προέρχονται από τον Λίβανο, το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, αλλά και τους Βεδουίνους.

 

Πέντε είναι συνολικά τα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει η Γιασμίν. Τα τρία πρώτα της με τους Soapkills (ντουέτο ήταν), ένα ακόμα με τον Γάλλο παραγωγό Μιρβέ, το «Arabology» και, τέλος, το πρώτο σόλο της δισκάκι, το «Ya Nass» (2013), σε παραγωγή του Μαρκ Κόλιν των Nouvelle Vague.

 

«Βρεθήκαμε τυχαία σε μια ιδιωτική συνάντηση φίλων όπου και έπαιξα μερικά κομμάτια μου», μας είχε πει παλιότερα, εδώ στην «Εφ.Συν.», για τη συμμετοχή της στο φιλμ του Τζάρμους. «Με άκουσε ο σκηνοθέτης, με πλησίασε και μου είπε πως του γεννήθηκε ξαφνικά μια ιδέα για την επόμενη δουλειά του. Επικοινώνησε ξανά μαζί μου όταν ήταν πια έτοιμος και είχε φτιάξει το σενάριο, βάζοντας μια σκηνή στην οποία θα έλεγα ένα δικό μου κομμάτι. Εγραψα το τραγούδι και το ερμήνευσα. Ηταν και η μόνη οδηγία που μου έδωσε, να είμαι ο εαυτός μου και να φοράω ρούχα σαν αυτά με τα οποία εμφανίζομαι στα live μου». Μιλάει κι ελληνικά η Γιασμίν, έζησε κάποια χρόνια στον Πειραιά το κορίτσι μας. «Είμαι συναισθηματικό άτομο, θυμάμαι τα χρόνια που πέρασα εκεί με νοσταλγία» σημειώνει.

 

*INFO: Gazarte, 1 Νοεμβρίου 2014, ώρα έναρξης: 21.00, τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ (όρθιοι), 23 ευρώ (B' ζώνη), 30 ευρώ (Α' ζώνη)

 

[email protected]

 

Scroll to top