31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεγχοι και στους αποχωρήσαντες

ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - Λίστα με 415 υπαλλήλους, που έφυγαν πρόσφατα από το Δημόσιο και είχαν στείλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, παρέδωσε στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ελεγχθούν μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 4.700 που υπηρετούν.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται 5.260 εν ενεργεία ή αποχωρήσαντες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι -οι ίδιοι ή/και με τους/τις συζύγους τους- έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που αντιστοιχούν σε σύνολο 1,45 δισ. ευρώ (μ.ο. 275.000 ευρώ ανά υπάλληλο). Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση ανακοινώνει ελέγχους που συνδέονται με μετακινήσεις ενδεχόμενου «μαύρου» χρήματος σε τράπεζες της αλλοδαπής.

 

Χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέδωσε στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαΐδου, μέσω του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευά Νομικό, λίστα με 415 υπαλλήλους που αποχώρησαν πρόσφατα από την υπηρεσία τους, στη διάρκεια ελέγχων για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε το ΥΔΜΗΔ, είχαν βγάλει 117 εκατ. ευρώ (μ.ο. 283.000). Ο έλεγχος επί των συγκεκριμένων θα γίνει πλέον από τη ΓΓΔΕ, ενώ ο έλεγχος επί των δημοσίων υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν -4.845 τον αριθμό- θα συνεχιστεί από το ΣΕΕΔΔ, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.

 

Βλέπουν σκοπιμότητες

 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα βλέπουν σκοπιμότητες ως προς τον χρόνο δημοσίευσης των συγκεκριμένων στοιχείων, ο οποίος, άλλωστε, συμπίπτει με την αναζήτηση επίορκων και την κυβερνητική προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις των απολύσεων.

 

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβρη, ο υπουργός έδωσε εντολή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί, βέβαια, νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και εάν τα ανωτέρω ποσά δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα. Αν κάποιος υπολογίσει το μέγεθος των υπαλλήλων που ελέγχονται, αναλογικά με το σύνολό τους (580.669 εργαζόμενοι), θα καταλήξει σε ένα ποσοστό 0,9%.

 

Σύμφωνα με περαιτέρω στοιχεία, σχεδόν οι μισοί από τους 5.260 υπαλλήλους εμφανίζονται να είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων και οι υπόλοιποι, κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (στην πλειονότητά τους γιατροί), Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ. Ακόμη, 329 υπάλληλοι εμφανίζονται να έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τα 600.000 ευρώ (συνολικά τουλάχιστον 197,4 εκατ. ευρώ). Επομένως οι υπόλοιποι 4.931 έχουν βγάλει το πολύ 1,252 δισ. ευρώ (μ.ό. 254.000 ευρώ). Από τους 451 αποχωρήσαντες, οι 241 είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με τη μεγάλη πλειονότητα να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Οι 101 εμφανίζονται να είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Απέστειλαν 27,3 εκατ. ευρώ (μ.ό. 270.000 ευρώ σε αμφότερες των περιπτώσεων).

 

«Δεν προστατεύουμε φοροφυγάδες»

 

Είναι σαφές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν προστατεύει περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που επιχειρούν να φοροδιαφύγουν. Με αφορμή την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, σχολίασε στην «Εφ.Συν.»: «Η γνωστή μέθοδος της κυβέρνησης επαναλαμβάνεται. Αλλες φορές μέσω επίορκων, άλλες μέσω τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων, κατόχων πλαστών δικαιολογητικών και τώρα με τα εμβάσματα του εξωτερικού. Δεν προστατεύουμε τέτοιους υπαλλήλους, αλλά είναι φανερή η σκοπιμότητα της κυβέρνησης, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να συκοφαντήσει ολόκληρο τον κλάδο, για να μπορεί πιο εύκολα να περάσει τον εκτρωματικό νόμο για την “αξιολόγηση”, τις απολύσεις που σκέφτονται, όχι μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και τα επόμενα έτη, τις μειώσεις μισθών που έρχονται και, επιστέγασμα όλων αυτών, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82, για να μην μπορούν οι εργαζόμενοι, μέσω των συνδικάτων τους, να προκηρύξουν απεργία απέναντι στην κυβερνητική πολιτική», κατέληξε.

 

Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ αφορά το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.λπ.

 

«Για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος “πόθεν έσχες” από την υπηρεσία εσωτερικών», επισήμανε η κ. Σαββαΐδου, συμφωνώντας ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που ελέγχονται αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Scroll to top