02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

586 ευρώ στους πλημμυροπαθείς

      Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Μπορεί να δίνει ψίχουλα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσπαθεί να τρέξει με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος τη ροή των κονδυλίων προς του πληγέντες δήμους. Ετσι, οι πρώτοι 6 δήμοι του νομού Αττικής που έσπευσαν να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα αναμένεται να λάβουν τις αιτηθείσες πιστώσεις την ερχόμενη Τρίτη.

 

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία μεταβίβασης των πιστώσεων. Συνολικά αναμένεται την Τρίτη να μεταβιβαστούν 304.667 ευρώ που θα κατανεμηθούν στους έξι δήμους. Πρόκειται ουσιαστικά για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 586 ευρώ στους πλημμυροπαθείς. Το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνεται στον Δήμο Ιλίου, που θα εισπράξει 73.368 ευρώ, και έπεται ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού με 70.433€. Ακολουθούν ο Δήμος Φυλής με 63.390 €, ο Δήμος Περιστερίου με 44.021 ευρώ, ο Δήμος Αχαρνών με 33.455 ευρώ και ο Δήμος Πειραιά με 20.000 ευρώ.

 

Ωστόσο, άμεσα εκκινεί και η διαδικασία και για άλλους 5 δήμους που κατέθεσαν χθες τα αιτήματα (στις προθέσεις του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου, που χειρίζεται το θέμα, είναι τη Δευτέρα να εκδοθεί η απόφαση ώστε άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουν πιστωθεί στα ταμεία των δήμων τα σχετικά κονδύλια). Αιτήματα για το έκτακτο βοήθημα των 586 € έχουν καταθέσει οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Νίκαια–Αγιος Ιωάννης Ρέντης και Χαϊδαρίου, συνολικού ύψους 75.116 ευρώ.

 

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ενημέρωση για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της αποκατάστασης των μικροζημιών σε κατοικίες οι δημοτικές αρχές. Στο υπουργείο Εργασίας και δη στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν κατατεθεί μέχρι χθες αιτήματα από τους πληγέντες δήμους ως προς την αποζημίωση οικοσκευής και μικροζημιών σε κατοικίες.

 

Scroll to top