Pin It

Mε αυτήν απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας τα μέλη Δ.Σ. και στελέχη τραπεζών για δανειοδοτήσεις σε νομικά πρόσωπα που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Παραμένουν τα ερωτήματα αν αφορά συγκεκριμένους φορείς που σνδέονται με διάφορες επιχειρήσεις, ακόμη και ΜΜΕ

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

7Σοβαρά ερωτήματα για την κυβερνητική πλειοψηφία προκύπτουν για την τροπολογία – σκάνδαλο, με την οποία απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια στα κόμματα (συνολικού ύψους 200 εκ. ευρώ) και σε εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) επισήμανε χθες, σχολιάζοντας το εν κρυπτώ κυβερνητικό νομοθέτημα της περασμένης Πέμπτης, πως απαλλάσσονται «τραπεζίτες από τα θαλασσοδάνεια που έδωσαν σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ» και ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ακυρωθεί.

 

Στα μουλωχτά

 

Η εν λόγω τροπολογία, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της Παρασκευής, ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη με διαδικασίες-εξπρές, καθώς κατατέθηκε λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία του νέου επενδυτικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. Την υπέγραφαν τρεις βουλευτές της Ν.Δ. (Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης) που έχουν στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό) και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης την έκανε δεκτή, πριν προλάβουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλάβουν τι συμβαίνει.

 

Ηταν η ίδια ημέρα και ώρα που στον ακριβώς επάνω όροφο του Κοινοβουλίου είχε ξεσπάσει η επικοινωνιακή καταιγίδα με τις εκφράσεις πεζοδρομίου μεταξύ Ευάγγ. Βενιζέλου και Η. Κασιδιάρη στην προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ.

 

Στη διάταξη αυτή δεν γίνεται ρητή αναφορά σε πολιτικά κόμματα, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν αφορά συγκεκριμένους φορείς που εποπτεύονται από το κράτος και συνδέονται με διάφορες επιχειρήσεις, ακόμη και ΜΜΕ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης σε χθεσινή παρέμβασή του διευρύνει το θέμα διαψεύδοντας ότι αφορά τα κόμματα, «που ως γνωστόν δεν ανήκουν στο Δημόσιο», και δείχνοντας προς άλλες κατευθύνσεις… Επικρίνει δε τον υφυπουργό Ν. Μηταράκη «που κακώς αποδέχτηκε την τροπολογία» και ζητά να απορριφθεί ως εκπρόθεσμη.

 

Ειδικότερα, το άρθρο προβλέπει στην αιτιολογική του έκθεση ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας τα μέλη Δ.Σ. και τα στελέχη τραπεζών που χορηγούν δάνεια «σε νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως αυτός προσδιορίζεται από το νόμο κάθε φορά) που όμως είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι γενικά σε επιχειρήσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα».

 

Οπως καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, «με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες».

 

Ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ακόμη ότι αυτή «η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να ακυρώσει τη διερεύνηση της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που έχει ήδη ξεκινήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν ήδη καλέσει τους οικονομικούς υπευθύνους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξεταστεί η υπέρογκη και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις δανειοδότηση των δύο κομμάτων από σειρά τραπεζών (Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Αττικής, Eurobank και Μαρφίν)».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκληρώνουν σύντομα την έρευνά τους που αφορά και τα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί κατά διαστήματα με τα «γαλάζια» και «πράσινα» κομματικά ταμεία.

 

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η «Εφ.Συν.» είχε επικοινωνήσει την ίδια ημέρα με τους υπογράφοντες βουλευτές, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν γνώριζαν (!) τι ακριβώς αφορά αυτή η διάταξη, «ίσως εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού» έλεγαν και παρέπεμπαν για περισσότερες εξηγήσεις στην κυβέρνηση.

 

Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς την ώρα που αθωώνει τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Την τροπολογία καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη.

Scroll to top