Pin It

Υπερβαίνει τα 114,5 εκατομμύρια ευρώ η «μαύρη τρύπα». Τεράστια ποσά σε δαπάνες δίχως νόμιμα παραστατικά

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σημεία και τέρατα για την οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ τη χρονική περίοδο 2007-2010 περιλαμβάνει -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ. Συν.»- το πόρισμα που συνέταξαν κατόπιν εντολής της σημερινής ηγεσίας του κόμματος πέντε διεθνούς κύρους ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών και πιο συγκεκριμένα οι Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece.

 

Η «μαύρη τρύπα», που επιβεβαιώνεται από αξιόπιστη κομματική πηγή και χαρακτηρίζεται «βόμβα», υπερβαίνει το ιλιγγιώδες ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται περίπου 14,5 εκατ., τα οποία υπήρχαν στο αποθεματικό του ΠΑΣΟΚ το 2007, και για λόγους που δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξηγηθούν έκαναν «φτερά».

 

Με βάση τα ίδια συνταρακτικά στοιχεία, 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες που έχουν εγκριθεί με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης, ποσό περίπου 800.000 ευρώ φέρεται να εμφανίζεται στο όνομα του Νίκου Αθανασάκη, διευθυντή την επίμαχη περίοδο του πολιτικού γραφείου του κ. Παπανδρέου και μετέπειτα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

 

Δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αποδίδονται στο όνομα «Καλογεροπούλου», η οποία είχε διατελέσει συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών και αργότερα μετακόμισε στο γραφείο του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, με δικό της γραφείο και αρμοδιότητα τις μετακινήσεις και τις αποστολές του προέδρου και των κομματικών στελεχών.

 

Για ταξίδια…

 

Επιπλέον, για την ίδια τριετία, στα 53,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες προς γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ για αποστολές στελεχών του Κινήματος, ενώ εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί 45.000 αεροπορικά εισιτήρια για ένα μόνο χρόνο. Ολα τα παραπάνω ποσά εμφανίζονται να φέρουν και την υπογραφή του κ. Σπυρόπουλου, που συνυπέγραφε με τη θεσμική ιδιότητα του γενικού διευθυντή.

 

Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι για καμία από τις δαπάνες που εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς όλες οι υπογραφές έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα.

 

Η πρώτη ενημέρωση των έκπληκτων ελεγκτών προς την ηγεσία της Ιπποκράτους πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες. Οπως πληροφορείται η «Εφ. Συν.», η εκτίμησή τους ήταν ότι αν το πόρισμα παραδοθεί και γίνει αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ, αυτεπάγγελτα επεμβαίνει εισαγγελέας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ώς και στην πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας του μεγέθους της σκανδαλώδους υπόθεσης.

 

Μετά το εύλογο μούδιασμα που προκάλεσε στους κομματικούς ιθύνοντες η ανάλυση της κατάστασης, η απόφαση που έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφότου ενημερώθηκε διεξοδικά από τον νυν γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σαλαγιάννη, ήταν η έρευνα να προχωρήσει κανονικά και η υπόθεση να φτάσει μέχρι τέλους.

 

Ο κ. Σαλαγιάννης έχει ήδη στείλει επιστολή στις ελεγκτικές εταιρείες ζητώντας να καταθέσουν το συντομότερο τον απολογισμό τους, κρίνοντας μάλιστα ότι η παράδοσή του έχει καθυστερήσει. Κατά ορισμένες πληροφορίες, η έρευνα είναι έτοιμη εδώ και ένα εξάμηνο, ενώ το καλοκαίρι οι ορκωτοί λογιστές για ένα μήνα είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο της οδού Ιπποκράτους διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους.

 

Επιστολή φέρεται να έχει αποσταλεί και στον Νίκο Αθανασάκη, από τον οποίο ζητήθηκε να επιστρέψει μέρος του ποσού (300.000 ευρώ) που καταγράφηκε ως έξοδα που εγκρίθηκε με την υπογραφή του. Αντίστοιχη τηλεφωνική όχληση είχε δεχτεί και το καλοκαίρι, πλην όμως δεν έχει ανταποκριθεί καμία από τις δύο φορές. Το ίδιο συνέβη και με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, που όμως λέγεται ότι ζητάει επίμονα τις τελευταίες ημέρες συνάντηση με τον γενικό διευθυντή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

 

Πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το μείζον αυτό ζήτημα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ η απίστευτη αυτή κατάσταση φαίνεται πως ήταν σε γνώση του, καθώς ενδεικτική ήταν η αναφορά του στις 17 Απριλίου σε κομματική συνεδρίαση όπου με αφορμή την τροπολογία για την αμνηστία σε διοικητές τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν, ζήτησε να ελεγχθούν όλοι οι διευθυντές οικονομικών, πριν από τον κ. Σαλαγιάννη, και όλοι οι πρόεδροι πριν από τον ίδιο, φωτογραφίζοντας προφανώς την περίοδο Παπανδρέου.

 

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το βάρος της «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά, που του κληροδοτήθηκε είναι τεράστιο, «δεν τον καλύπτει κανένας και αισθάνεται σαν να φόρεσε τον χιτώνα που βούτηξε η Διηάνειρα στο δηλητηριώδες αίμα του Νέσσου…»

 

Συνεχίστηκαν τα δάνεια 

 

Να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα 2007-2010 το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε να δανειοδοτείται, προκειμένου να καλύπτει τις αυξημένες οικονομικές του υποχρεώσεις. Η διαφαινόμενη -με βάση το πόρισμα- κατασπατάληση δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι διαπιστώνεται σε μια εποχή «γαλαντομίας» εκ μέρους του Κινήματος, κατά την οποία έγινε η μετακόμιση στα πολυτελή γραφεία της Ιπποκράτους με τις υπερβολικές ανέσεις και το γυμναστήριο, αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των απασχολουμένων στο κόμμα, ενώ το ίδιο γενναιόδωρες ήταν και οι δημοσιογραφικές αποστολές.

 

Τελικά φαίνεται ότι «λεφτά υπήρχαν», όχι βεβαίως για τους εργαζόμενους του Κινήματος, που έμεναν επί μήνες απλήρωτοι και πρόσφατα τους τέθηκε σχεδόν εκβιαστικά το δίλημμα ή να δεχτούν δραστικό ψαλίδι στις αποδοχές του ή να παραιτηθούν.

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top