Pin It

Περισσότερα από 140.000 στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα στην Ευρώπη με την τιμή της να παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία 10 χρόνια. Σύντομα και στην Ελλάδα;

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

Λέγεται ότι τα πανιά του Χριστόφορου Κολόμβου ήταν καμωμένα από καναβάτσο, ιδιαίτερης ανθεκτικότητας, χάρη στα οποία έφτασε τόσο μακριά. Σημαντική καλλιέργεια στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα και σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, η κάνναβη καλλιεργείται ξανά σήμερα στις ίδιες περίπου χώρες, καταλαμβάνοντας συνολικά εκτάσεις 140.000 στρεμμάτων.

 

Οσο για τη χρήση της; Πέρα από την υφαντουργία και τη χαρτοβιομηχανία, για την παραγωγή ρούχων, σκοινιών και χαρτιού, χρησιμότητα γνωστή εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σήμερα χρησιμοποιείται στην προηγμένη αυτοκινητοβιομηχανία που καινοτομεί τεχνολογικά, για την παραγωγή εξαρτημάτων αλλά ακόμη και στον κατασκευαστικό κλάδο, αφού αποτελεί πρώτης τάξεως μονωτικό υλικό.

 

Eυρύτατες εφαρμογές

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Κάνναβης, το 10% περίπου των φυσικών ινών που χρησιμοποιούνται στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προέρχονται από την κάνναβη, ενώ έχει ευρύτατες εφαρμογές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αφού με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί κάλλιστα να υποκαταστήσει το πλαστικό.

 

«Το 2010, από σχεδόν 106.610 στρέμματα παρήχθησαν 76.095 τόννοι κανναβένιου άχυρου, ενώ η τιμή του στην αγορά είναι ανοδική τα τελευταία 10 χρόνια καθώς έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για τεχνολογικές εφαρμογές, φιλικές προς το περιβάλλον που κερδίζουν συνέχεια έδαφος» μας λέει ο Μαρκ Ρέιντερς αντιπρόεδρος της HempFlax και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Κάνναβης που σήμερα στις 6 το απόγευμα μιλά στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων για τη βιομηχανική κάνναβη και τις εφαρμογές της, στο πλαίσιο του 9ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ. Την Ενωση συγκροτούν 63 μέλη από 22 ευρωπαϊκές χώρες και 18 μέλη από άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ουκρανία, η Ουρουγουάη και οι ΗΠΑ.

 

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά της; «Η επεξεργασία της δεν αφήνει κανένα κατάλοιπο, αφού μπορούν να αξιοποιηθούν τα πάντα: όχι μόνο το άχυρο, οι ίνες, τα συσσωματώματα, αλλά ακόμη και η σκόνη, οι σπόροι και τα άνθη της μπορούν να μετατραπούν σε καλλυντικά ή τροφή ενώ η καλλιέργειά της όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά, αντίθετα, το βελτιώνει, καθώς είναι σχετικά εύκολη και χωρίς πολλές απαιτήσεις» μας εξηγεί.

 

Σήμερα, βιομηχανικά αξιοποιήσιμη κάνναβη στην Ευρώπη καλλιεργούν, εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Με πρόσφατο νόμο δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειάς της και στη χώρα μας, και γι' αυτό στην αποψινή συζήτηση θα μιλήσουν εμπειρογνώμονες όχι μόνο από ευρωπαϊκές χώρες, όπου καλλιεργείται αλλά θα συμμετέχουν και επιστήμονες από την Ελλάδα καθώς και αγρότες για να διερευνηθούν οι δυνατότητες παραγωγής της και στη χώρα μας.

 

Σημειώνεται ότι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Αύριο στις δύο το μεσημέρι στην «Τεχνόπολη» (αμφιθέατρο 9,84) θα συζητηθούν οι πολιτικές μείωσης της βλάβης, οι θετικές εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα εναλλακτικά μοντέλα ρύθμισης, ενώ το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στο κάμπινγκ Βούλας στις 10-11 Μαΐου.

 

Scroll to top