Pin It

Ως παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες, είτε για ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μερικές από τις ιατρικές χρήσεις της κάνναβης

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

Ο γιατρός Γουίλιαμ Νότκατ, ειδικός στην ανακούφιση του πόνου και πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για τα Κανναβινοειδή Φάρμακα, ανοίγοντας τις εργασίες του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, μίλησε για τις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης. «Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει έναν άνθρωπο που υποφέρει από χρόνιους πόνους, ενώ ένα στα τέσσερα άτομα άνω των 65 ετών αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, που στις ηλικίες άνω των 80 ετών αφορούν τον έναν στους δύο ηλικιωμένους. Και δεν υπάρχει ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, ενώ η κάνναβη αποτελεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές παυσίπονο φάρμακο, αρκεί να χορηγείται με τον κατάλληλο τρόπο. Ωστόσο, δεν είναι κοινή στην ιατρική πρακτική επειδή προσκρούει σε προκαταλήψεις, πολιτική απροθυμία και το κόστος που συνεπάγεται η έρευνα και ανάπτυξη των σχετικών σκευασμάτων».

 

Κλινικές δοκιμές

 

Με αυτά τα λόγια ο αναισθησιολόγος, ειδικός στην ανακούφιση του πόνου, γιατρός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο James Paget της Βρετανίας, Γουίλιαμ Νότκατ, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για τα Κανναβινοειδή Φάρμακα, έδωσε μία μόνο διάσταση από τις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης με ευρεία εφαρμογή.

 

Μετρά ήδη 13 χρόνια από την κλινική δοκιμή φαρμακευτικού εκχυλίσματος κάνναβης σε ασθενείς και χθες, ανοίγοντας τις εργασίες του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, μίλησε για τα επιστημονικώς τεκμηριωμένα δεδομένα της ιατρικής χρήσης τού τόσο παρεξηγημένου φαρμάκου, που μετά τις επιτυχημένες δοκιμές κυκλοφορεί πλέον σε σκεύασμα τύπου σπρέι και χορηγείται για την ανακούφιση των ασθενών του που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και σπασμούς.

 

Ομως η χρήση του δεν εξαντλείται στον καταπραϋντικό του ρόλο στα συμπτώματα από θεραπείες κατά του καρκίνου και του AIDS. «Μπορεί να ελέγξει ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έχει σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά σε περιπτώσεις μυαλγιών και νευροπαθειών, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα ερευνών που γίνονται για τη θεραπευτική του δράση σε μια σειρά ασθενειών, που δεν είναι μόνο ο καρκίνος σε διάφορες μορφές, αλλά και οι εγκεφαλικές βλάβες όπως από εγκεφαλικό. Οι δράσεις της είναι απεριόριστες αλλά, ενώ για τα οπιούχα, για παράδειγμα, οι επιστημονικές έρευνες γίνονται εδώ και 200 χρόνια, για την κάνναβη μόλις ξεκίνησαν» μας εξηγεί, μιλώντας μας και τις ανεξερεύνητες δυνατότητες της ιαματικής της χρήσης που μόλις ανατέλλουν.

 

Κι ενώ στις ΗΠΑ σε 19 Πολιτείες συνταγογραφούνται χημικά σκευάσματα κάνναβης ή οι ασθενείς μπορούν να την καλλιεργούν για θεραπευτική χρήση, στην Ευρώπη το δεύτερο σκεύασμα από φυσικό εκχύλισμα του φυτού παράγεται με άδεια στην Ολλανδία, με όλους τους ελέγχους που απαιτούνται, ακόμη και σχετική τυποποίηση. Σύμφωνα με τον Τζάλιγκ Ερκελενς, εκπρόσωπο της εταιρείας, η ζήτηση αυξανόταν κατά 10% από το 2002 που ξεκίνησε η παραγωγή του και ξεπέρασε το 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Φαρμακευτικά σκευάσματα

 

Ηδη η εταιρεία κατασκευάζει τέσσερα φαρμακευτικά σκευάσματα με διαφορετική περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες που χορηγούνται για όλες τις προαναφερθείσες ασθένειες και το γλαύκωμα, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελβετία και Τσεχία. «Διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις βοηθούσε τους ασθενείς να νιώσουν πολύ καλύτερα και να αναλάβουν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πια να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, επίδραση που θεωρήθηκε πολύ συμφέρουσα και αυτό έδωσε ώθηση στις πωλήσεις μας» παρατήρησε.

 

Στην Τσεχία οι έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1950 σε πανεπιστημιακό επίπεδο και μέχρι το 1955 είχαν διαπιστωθεί η αντιβακτηριακή της δράση και τα οφέλη σε ρινολαρυγγολογία, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις. Σήμερα συνταγογραφείται σε ασθενείς, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης ΚΟΝΟΡΑ, Χάνκα Γαβριέλοβα.

 

Για τη χώρα μας ας μη γίνεται λόγος, ούτε για τη θεραπευτική της χρήση. Ηταν όμως μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού όπως το αντανακλούσαν οι ερωτήσεις προς τους εισηγητές για τους συγκεκριμένους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Σήμερα, στο πλαίσιο του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, θα συζητηθούν οι καλές πρακτικές και οι εναλλακτικές ρυθμίσεις για τη μείωση της βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών στις 2 το μεσημέρι στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

 

 

 

Scroll to top