Pin It

AΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Οι πρακτικές από την Ευρώπη είναι ενδεικτικές: σε Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ολλανδία εδώ και χρόνια χορηγούν ηρωίνη στους τοξικοεξαρτημένους και έχουν δει την εγκληματικότητα του δρόμου να μειώνεται και την υγεία των εξαρτημένων να βελτιώνεται μαζί με τη ζωή τους, αφού απεμπλάκησαν από τις δραστηριότητες για την εξεύρεση της δόσης τους

 

Η βιομηχανία παράνομων ναρκωτικών έχει φτάσει να πραγματοποιεί κέρδη ύψους 12.500 ευρώ το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών

 

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

 

kanavi

 

 

 

Μια παράπλευρη απώλεια του ντόπιου «πολέμου κατά των ναρκωτικών» είναι η έκρηξη των νέων κρουσμάτων AIDS ανάμεσα στους τοξικομανείς. Από το 2010 στο 2011 αυξήθηκαν κατά 1.500%, φτάνοντας τα 241 από 10 που ήταν, ενώ το 2012 «απλώς» υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 522. Τα παραπάνω αποκάλυψε στην επιστημονική ημερίδα του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ ο εκπρόσωπος των ασθενών οροθετικών Ελλάδος Νίκος Δέδες από τη ΜΚΟ «Θετική Φωνή», κάνοντας λόγο για περιπτώσεις που δεν υπήρχαν ούτε σύριγγες να δοθούν στους χρήστες, ως αποτέλεσμα της έλλειψης πόρων.

 

Δραματική η έκκλησή του για βοήθεια από όποιον μπορεί να συνδράμει στην προσπάθειά τους να σταθούν δίπλα στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους, που αντιμετωπίζονται όχι ως ασθενείς αλλά ως εγκληματίες. Κι όλα αυτά ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι νέες μολύνσεις στους τοξικομανείς δεν ξεπερνούν το 4% ετησίως και έχουν αναπτύξει πολλαπλές μεθόδους για τη μείωση της βλάβης από τα ναρκωτικά: από τη δημιουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης μέχρι τη χορήγηση των ίδιων των ουσιών στους εξαρτημένους προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν από την εναγώνια αναζήτηση της δόσης τους και να τους προστατέψουν από την εγκληματικότητα του δρόμου στην οποία πολλές φορές καταφεύγουν για να ικανοποιήσουν την «αρρώστια» τους.

 

Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες χωρίς προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές, ενώ η μείωση της βλάβης βρίσκεται «εν τη γενέσει της ακόμη», ήταν η παραδοχή ενοχής της πολιτείας διά στόματος του αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ Κ. Γαζγαλίδη για τις συνέπειες, προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές, μιας πολιτικής που επενδύει το 90% των σχετικών πόρων της στην καταστολή αντί για την πρόληψη των ναρκωτικών, επιτείνοντας παρά αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα.

 

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, την ελεγχόμενη παραγωγή και διάθεσή τους από τις αρχές ευνοεί την παράνομη αγορά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ζημιώνονται», ήταν η κατηγορηματική μομφή που απηύθυνε ο Joep Omen, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής συμμαχίας για δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για τα ναρκωτικά (ΕΝCOD). Κι έδωσε τα στοιχεία της διάβρωσης και διαπλοκής αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, η βιομηχανία παράνομων ναρκωτικών έχει φτάσει να πραγματοποιεί κέρδη ύψους 12.500 ευρώ το δευτερόλεπτο. «Ένα σημαντικό ποσό από αυτά χρηματοδοτεί κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες. Αν τα ναρκωτικά ήταν νόμιμα, αυτή η πηγή σύντομα θα στέρευε. Συνεπώς ποιους βολεύει η συνέχιση αυτού του κοινωνικά επιζήμιου παραλογισμού;», αναρωτήθηκε.

 

Ετοιμοι για νομιμοποίηση

 

«Στην Πορτογαλία το 2000 αποφασίσαμε ότι δεν είναι έγκλημα η χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού. Υστερα από 12 χρόνια είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε, με στοιχεία πια, ότι κάναμε το σωστό και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα που είναι η νομιμοποίηση», υποστήριξε ο Jorge Roque, εκπρόσωπος θεσμικών φορέων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα στην Πορτογαλία (INPUD, Diferenca Real).

 

Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του; Μείωση των κρουσμάτων AIDS κατά 80%, μείωση της χρήσης από το 12% του πληθυσμού το 2007 σε 9,9% το 2012. Η εμπορία παραμένει αδίκημα, αλλά οι χρήστες δεν στιγματίζονται, παρά παραπέμπονται από την αστυνομία σε ειδικές υπηρεσίες υγείας που λειτουργούν σε κάθε δήμο. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις από τις διωκτικές αρχές, η σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στους τοξικομανείς έφερε τη θετική τους ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη απέναντι στις υπηρεσίες, πολύτιμη συνθήκη για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

 

Στις ΗΠΑ

 

Τα τελευταία 40 χρόνια, μόνο στις ΗΠΑ έχει δαπανηθεί 1,5 τρισ. δολάρια για τον έλεγχο των ναρκωτικών, αλλά η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η Marie Nougier από το διεθνές κονσόρτσιουμ για την πολιτική περί ναρκωτικών, που συγκροτούν 98 ΜΚΟ παγκοσμίως, κάνοντας λόγο για την προώθηση ενός εκλογικευμένου μοντέλου καθώς οι πολιτικές για τη μείωση της βλάβης –όπως είναι το να δίνονται σύριγγες, οι αίθουσες επιτηρούμενης χρήσης, η χορήγηση υποκατάστατων ή ακόμη και των ίδιων των ουσιών- μετρούν πλέον πάνω από 25 χρόνια εφαρμογής με σημαντικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία.

 

Οι πρακτικές από την Ευρώπη είναι ενδεικτικές: σε Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ολλανδία εδώ και χρόνια χορηγούν ηρωίνη στους τοξικοεξαρτημένους και έχουν δει την εγκληματικότητα του δρόμου να μειώνεται, την υγεία των εξαρτημένων να βελτιώνεται μαζί με τη ζωή τους, αφού απεμπλάκησαν από τις δραστηριότητες για την εξεύρεση της δόσης τους. Η διάδοση της χρήσης ανάμεσα στους νέους έχει μειωθεί και η καταστολή έχει εστιάσει στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Στην Ισπανία λειτουργούν 450 κλαμπ για χιλιάδες μέλη-χρήστες κάνναβης, αυτοδιαχειριζόμενες και αμεσοδημοκρατικές μη κερδοσκοπικές λέσχες καλλιέργειας για προσωπική χρήση, ως απάντηση στην παράνομη αγορά, εξασφαλίζοντας νόμιμη δουλειά στους παραγωγούς, έσοδα από τη φορολόγηση για το κράτος και ποιοτικό έλεγχο στο προϊόν, στο Βέλγιο λειτουργούν δύο παρόμοιες λέσχες, με 300 μέλη και 17 εργαζομένους.

 

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, από τους διοργανωτές του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, είπε ότι έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε με επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία για τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να ακολουθήσουμε τις ενδεδειγμένες και δοκιμασμένες πολιτικές που προάγουν το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία.

 

Χρεοκοπία της απαγόρευσης

 

Η έκπληξη ήρθε από τον πρώην δήμαρχο της Πράγας και σημερινό βουλευτή στο τσεχικό Κοινοβούλιο Pavel Bem, υπεύθυνο για την σχετική αλλαγή του νόμου και την αποποινικοποίηση στη χώρα του, ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική περί Ναρκωτικών, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε πρόπερσι σε επίπεδο κορυφής: την αποτελούν πρώην πρωθυπουργοί ή πρόεδροι χωρών, αξιωματούχοι του ΟΗΕ (ανάμεσά τους ο προηγούμενος γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν και ο Χαβιέρ Σολάνα) αλλά και διανοούμενοι (οι Λατινοαμερικανοί συγγραφείς Κάρλος Φουέντες και Μάριο Βάργκας Γιόσα).

 

Η έκκληση που απευθύνουν και προωθούν είναι να τελειώνουμε πια με τη 40χρονη χρεοκοπία της απαγόρευσης που είχε καταστρεπτικές συνέπειες στις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο (οι πρώην πρόεδροι Μεξικού, Κολομβίας, Χιλής και Βραζιλίας που συμμετέχουν γνωρίζουν καλά περί τίνος πρόκειται) και να υιοθετηθεί η αποποινικοποίηση της χρήσης για όσους χρήστες δεν βλάπτουν τον διπλανό τους.

 

«Πρέπει να απελευθερώσουμε την ανθρωπότητα από αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο και να αναστοχαστούμε. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα για την αποτυχία της καταστολής είναι συντριπτικά: η προσφορά παράνομων ουσιών αυξήθηκε κατά 400% τα τελευταία 30 χρόνια, αντίστοιχα οι τιμές στη μαύρη αγορά έπεσαν κατά 75%, έχουν δημιουργηθεί καινούργια και πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, στις ΗΠΑ το κόστος ελέγχου έχει αυξηθεί κατά 300% το ίδιο διάστημα, ενώ οι μολύνσεις και η δημόσια υγεία έχουν επιβαρυνθεί πολλαπλάσια. Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει. Και σήμερα έχουμε όλες τις αποδείξεις καθώς αυτό που προτείνουμε, η αποποινικοποίηση, έχει δοκιμαστεί και πετύχει, δεν πρόκειται για ευχολόγια. Χρειάζεται να αναλάβουμε επείγουσα δράση προς αυτή την κατεύθυνση για να σωθούν ζωές», τόνισε.

 

………………………………………………………………………………

 

«Αποδείχτηκε καταστροφική για τις κοινωνίες»

 

Η Annie Machon, εισηγήτρια στο επιστημονικό συνέδριο του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, μιλά στην «Εφ.Συν.» 

 

 

gevfbtFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getvbtFile«Η απαγορευτική πολιτική αποδείχτηκε καταστροφική για τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους, τις κοινωνίες. Οσο για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας, εκεί έγινε χαμός. Εκτόξευσε τα έσοδα του παράνομου εμπορίου, που υπολογίζονται παγκοσμίως σε 400 δισ. ευρώ, ποσό που χρηματοδοτεί μια σειρά παράνομων δραστηριοτήτων. Το βλέπουμε παντού. Στη Λατινική Αμερική, στο Αφγανιστάν, όπου θα πηγαίναμε τη δημοκρατία, αυξήθηκε η παραγωγή προς όφελος των οπλαρχηγών. Τώρα βλέπουμε ολόκληρες δυτικές χώρες να βυθίζονται στην τρομοκρατία. Από την άλλη μεριά, σε καιρούς κρίσης, είναι κρίμα να σπαταλιούνται τεράστια ποσά, σχεδόν 15 δισ. ευρώ τον χρόνο σε ΗΠΑ και Ε.Ε., σε κατασταλτικές επιχειρήσεις αντί να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες. Μιλάμε για 40 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα, δεν είναι και λίγα».

 

Η Annie Machon που μας μιλά, εισηγήτρια στο επιστημονικό συνέδριο του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, δεν «μασάει» τα λόγια της. Και δεν είναι όποια όποια: ήταν μέλος της βρετανικής αντικατασκοπίας, της ΜΙ5, «ναι, της γνωστής από τον Τζέιμς Μποντ υπηρεσίας», έχει δει τη διαπλοκή και τη διάβρωση για την οποία μιλά, αφού είχε δραστηριοποιηθεί και στη Β. Ιρλανδία, και σήμερα είναι διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος της οργάνωσης Εκπρόσωποι του Νόμου κατά της Απαγόρευσης. Οργάνωση μόλις τεσσάρων χρόνων που έχει ήδη πάνω από 100.000 υποστηρικτές αξιωματούχους στις διωκτικές αρχές, όπως αστυνομία, δικαστικό σώμα, σωφρονιστικό σύστημα, αντικατασκοπευτικές υπηρεσίες, σε 120 χώρες. Οχι, δεν θυμάται κάποια αντίστοιχη ένωση από την Ελλάδα να συμμετέχει. Μια οργάνωση ανθρώπων που, αν μη τι άλλο, έχουν δει τη χρεοκοπία της ακολουθούμενης πολιτικής από τα μέσα.

 

«Αυτή η πολιτική είναι επιζήμια παγκοσμίως, έχει προκαλέσει βία και τρομοκρατία. Η μείωση της βλάβης είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται έλεγχος και διαφάνεια που μόνο η νομιμοποίηση μπορεί να φέρει, ρυθμίσεις και φορολόγηση του εμπορίου που θα απέφερε σημαντικά έσοδα στις χώρες που θίγει η κρίση.

 

Για το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπολογιστεί ότι η νομιμοποίηση των εσόδων θα απέφερε 1,6 δισ. λίρες τον χρόνο: 1,2 δισ. από φόρους και τα υπόλοιπα θα ήταν εξοικονόμηση από τα έξοδα των αστυνομικών, δικαστικών και σωφρονιστικών κονδυλίων. Ποσό που θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση του βρετανικού χρέους. Σε 10-15 χρόνια θα έχει τελειώσει ο παραλογισμός και θα βλέπουμε πια καθαρά πόσο εθνικό πλούτο έχει στερήσει από τις κοινωνίες και την υγεία μας αυτή η τρέλα».

 

Ιω.Σ.

Scroll to top