12/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νύχτα οργής στην Αμυγδαλέζα

Η προχθεσινή ανακοίνωση σε αρκετούς από τους μετανάστες ότι η κράτησή τους θα παραταθεί και αντί για 12 θα μείνουν 18 μήνες στο κέντρο, λειτούργησε σαν «σπίθα» μιας προδιαγεγραμμένης εξέγερσης.
      Pin It

Η προχθεσινή ανακοίνωση σε αρκετούς από τους μετανάστες ότι η κράτησή τους θα παραταθεί και αντί για 12 θα μείνουν 18 μήνες στο κέντρο, λειτούργησε σαν «σπίθα» μιας προδιαγεγραμμένης εξέγερσης

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό ήταν για αρκετούς η εξέγερση των κρατουμένων στο κέντρο μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, αφού αυτό που έλειπε για να ανάψει η… φωτιά της ανάμεσα στους μετανάστες που υφίστανται τη βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων τους ήταν μόνο η σπίθα.

 

Ως τέτοια λοιπόν λειτούργησε η προχθεσινή ανακοίνωση σε αρκετούς από αυτούς ότι η κράτησή τους θα παραταθεί και αντί για 12 θα μείνουν 18 μήνες στο κέντρο. Με το ενδεχόμενο ο καθημερινός εφιάλτης να διαρκέσει άλλους έξι μήνες, η αρχικά περιορισμένη αγανάκτηση δεν άργησε να μετατραπεί σε οργή. Οργή που σε συνδυασμό με τη διακοπή ρεύματος, η οποία υπήρξε σε δυο κοντέινερ, φούντωσε ακόμη περισσότερο.

 

Κομμένο ρεύμα

 

Σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), το ρεύμα είχε διακοπεί τρεις ημέρες «διότι οι μετανάστες έβαλαν να δουλέψουν τα κλιματιστικά» χωρίς την… άδεια των αστυνομικών, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η διακοπή είχε σημειωθεί μόνο το Σάββατο λόγω εργασιών.

 

Η εξέγερση τελικά ξέσπασε την ώρα της διανομής του φαγητού και συγκεκριμένα στις 21.10 το βράδυ, όταν ομάδες ατόμων από τους συνολικά 1.620 αλλοδαπούς επιτέθηκαν απρόκλητα, σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, εναντίον των αστυνομικών φρουρών, ρίχνοντάς τους πέτρες, μπουκάλια νερού τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια και άλλα αντικείμενα.

 

Οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς εγκλωβίστηκαν κατά τις πληροφορίες στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας και εκεί χτυπήθηκαν οι περισσότεροι από τους συνολικά δέκα τραυματίες αστυνομικούς.

 

Με τους αστυνομικούς εξουδετερωμένους, ορισμένες ομάδες οργισμένων μεταναστών έβαλαν φωτιές σε σακούλες σκουπιδιών, σε στρώματα κρεβατιών ακόμη και σε οικίσκους. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν σημαντικές ζημιές σε αρκετά κοντέινερ και στον εξοπλισμό του κέντρου, να καταστραφούν ολοσχερώς οκτώ οικίσκοι, αλλά και να κληθούν μαζί με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που ανέλαβαν την αποκατάσταση της τάξης, και οχήματα της Πυροσβεστικής ώστε να σβηστούν οι πυρκαγιές.

 

Η παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, μετά τη «βροχή» των χημικών και δακρυγόνων που προηγήθηκε, υπήρξε για άλλη μια φορά βίαιη, με συνέπεια, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, να τραυματιστούν έξι μετανάστες οι οποίοι την Κυριακή πήραν παραπεμπτικό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Εντούτοις στην ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναφερόταν ότι δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί. Χάος πάντως επικρατούσε στο κέντρο για ένα τετράωρο, ώσπου γύρω στη 1 τα ξημερώματα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

 

Αναζητούνται

 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δέκα αλλοδαποί (8 Πακιστανοί και 2 Αφγανοί) βρήκαν την ευκαιρία να αποδράσουν, ενώ 14 (11 Πακιστανοί, 2 Αφγανοί και ένας υπήκοος Μπανγκλαντές) συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου. Συνελήφθησαν ακόμη 41 αλλοδαποί (17 Πακιστανοί, 9 Αφγανοί, 14 Μπανγκλαντεσιανοί και 1 Μαροκινός) ως υπαίτιοι και άμεσα εμπλεκόμενοι στα επεισόδια. Σε βάρος όλων των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για στάση κρατουμένων, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, αντίσταση, απόδραση και πρόκληση διακεκριμένων φθορών. Με αυτή επρόκειτο να οδηγηθούν στις εισαγγελικές αρχές.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Το αδιέξοδο της μακροχρόνιας κράτησης

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Δεν πέρασε εβδομάδα από τη συμπλήρωση ενός χρόνου εφαρμογής της επιχείρησης «Ξένιος Δίας» και τα γεγονότα του Σαββάτου στην Αμυγδαλέζα επιβεβαίωσαν ακόμη μια φορά τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το αδιέξοδο της παρατεταμένης κράτησης ανθρώπων για μια διοικητική παράβαση.

 

Η εξέγερση στην Αμυγδαλέζα είχε σχεδόν προδιαγραφεί από δεκάδες εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στα κέντρα κράτησης, από τις συχνές απεργίες πείνας (αρκετές και στην Αμυγδαλέζα) και από τις δύο αυτοκτονίες κρατουμένων μεταναστών μέσα στο καλοκαίρι. Ολα αυτά αποτυπώνουν την εκρηκτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι άθλιες συνθήκες κράτησης και η αβεβαιότητα του παρατεταμένου εγκλεισμού, καθώς πολλοί κρατούμενοι συνειδητοποιούν ότι το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι η παράταση της κράτησής τους μέχρι τους 18 μήνες.

 

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, που σημείωσε ότι «η ζωή των μεταναστών χωρίς χαρτιά καταπατάται διαρκώς στο κέντρο και η ανακοίνωση της παράτασης κράτησής τους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης, ξεχείλισε το ποτήρι». Την Τετάρτη είχε συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να του εκφράσει την ανησυχία του, καθώς οι 1.650 κρατούμενοι «είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να ζήσουν σε κοντέινερ, που το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου».

 

Για «απάνθρωπες και εξευτελιστικές» συνθήκες στην Αμυγδαλέζα έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δημήτρης Τσουκαλάς. «Η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους. [...] Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης, τα χημικά και ορισμένα κίτρινα… ρεπορτάζ δεν μπορούν να κρύψουν άλλο ένα αποτυχημένο “success story” της κυβέρνησης» αναφέρει.

 

Την απαράδεκτη κατάσταση στα κέντρα κράτησης και τις παραβιάσεις της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας κατά την εφαρμογή του «Ξένιου Δία» τις έχουν καταγγείλει διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούζνιεκς μέχρι τη Human Rights Watch και τη Διεθνή Αμνηστία.

 

Αλλά αυτά είναι, φαίνεται, ψιλά γράμματα για τον κύριο Δένδια. Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για «παραλογισμούς». «Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Δημοκρατία καλείται να αγνοήσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους, αλλά και τις προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών, επιτρέποντας ανέλεγκτη είσοδο στο έδαφός της και ελεύθερη διαβίωση κάθε παράνομου μετανάστη, όπου αυτός επιθυμεί» ανέφερε.

 

Εστειλε μάλιστα και το ακόλουθο μήνυμα: «Στόχος μας είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια “ξέφραγο αμπέλι”».

 

Κουβέντα για την παράνομη κράτηση τόσων ανθρώπων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή που απαγορεύεται να «επιστρέψουν» στην πατρίδα τους, για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να φέρει σε πέρας σε εύλογο χρονικό διάστημα ακόμα και αυτές τις απελάσεις που ευαγγελίζεται, για τις συνθήκες που παραβιάζουν νόμους και ανθρώπινα δικαιώματα.

 

«Δυστυχώς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, αντί οποιαδήποτε διάθεση επίλυσης των προβλημάτων, το μόνο που κάνει είναι η επίδειξη αυταρχισμού απέναντι στους μετανάστες» αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

 

 

Scroll to top