16/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Kemmos» o… βάρβαρος

Ο χρήστης με το ψευδώνυμο «Peter Kemmos» ανέβασε στο youtube βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται επίθεση σε μετανάστη στην παραλία Αλεποχωρίου. Παρά τις αντιδράσεις, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ευαισθητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.
      Pin It

Ο χρήστης με το ψευδώνυμο «Peter Kemmos» ανέβασε στο youtube βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται επίθεση σε μετανάστη στην παραλία Αλεποχωρίου. Παρά τις αντιδράσεις, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ευαισθητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Με ρυθμούς σαλιγκαριού κινούνται στην περίπτωση της διερεύνησης και αντιμετώπισης περιστατικών ρατσιστικού λόγου στο Διαδίκτυο η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) και οι αρμόδιες εισαγγελικές υπηρεσίες. Αν κινούνται καθόλου! Την ανυπαρξία ανακλαστικών των υπηρεσιών αναδεικνύει άλλη μια φορά βίντεο ρατσιστικής επίθεσης με θύμα μετανάστη μικροπωλητή, το οποίο είχε αναρτήσει Ελληνας χρήστης του youtube στις αρχές της εβδομάδας.

 

Στο βίντεο πρωταγωνιστεί ο χρήστης Peter Kemmos, ο ίδιος που το ανέβασε στο Διαδίκτυο με τον εξής τίτλο (και ανάλογη ορθογραφία): «Χοντρος καυγας με βρομιαρηδες ισλαμιστες vs ελληνα: Παραλια αλεποχωριου όλοι παρανομοι.. αναλαμβανω δραση…η αστυνομια κοιματε;γαμω το ισλαμ τους την επομενη φορα θα πεσει πολυ ξυλο…». Το βίντεο το επισήμανε στην αρχή της εβδομάδας το «Κουτί της Πανδώρας» και μέσω αυτού το left.gr, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ευαισθητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Η καθυστέρηση δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς σε άλλες περιπτώσεις η ΔΗΕ και ο εισαγγελέας κινούνται αστραπιαία. Τον Ιούλιο του 2011, τις ημέρες που συζητιόταν στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, μπλόγκερ ρωτούσε αστειευόμενος τη διεύθυνση μέλους της οικογένειας του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με σκοπό, έλεγε, να σταματήσει τη συνέχιση της οικογένειας με… δολοφονία.

 

Ερωτήματα για την καθυστέρηση

 

Σε λιγότερες από 24 ώρες, η αστυνομία τον είχε εντοπίσει και τον είχε συλλάβει στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια τύχη είχε τον Οκτώβριο υπεύθυνος κερκυραϊκής ιστοσελίδας που είχε αναρτήσει από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φωτογραφία αστυνομικών παρέα με χρυσαυγίτες. Ακόμα και στην περίπτωση αναρτήσεων που στρέφονταν κατά του Χαμόγελου του Παιδιού, η ΔΗΕ κινητοποιήθηκε και συνέλαβε μέσα σε είκοσι ημέρες δύο ανθρώπους για συκοφαντικές και υβριστικές αναρτήσεις.

 

Καμία τέτοια κινητοποίηση δεν έχει υπάρξει για ακραία ρατσιστικά σχόλια στο Διαδίκτυο. Ο kemmos πρόλαβε και κατέβασε το βίντεο, προφανώς θορυβημένος από τα αντιρατσιστικά σχόλια που δέχτηκε. Το βίντεο βρίσκεται πάντως στη διάθεση της «Eφ.Συν.» και είναι περισσότερο από εύγλωττο. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Δημητρά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της καθύβρισης θρησκεύματος και αντιποίησης αρχής (άρθρα 1 και 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79), που διώκονται αυτεπάγγελτα, και τα αδικήματα της απειλής και εξύβρισης, για τα οποία απαιτείται έγκληση του θύματος.

 

Εγκληση σημαίνει οικονομική επιβάρυνση και έκθεση του θύματος σε πιθανή εκδίκηση.

 

«Σ’ αυτό το σημείο διαπιστώνουμε το κενό που αφήνει η μη υιοθέτηση της πρότασης του αντιρατσιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε αφενός ότι κάθε αδίκημα με ρατσιστικό κίνητρο διώκεται αυτεπάγγελτα και αφετέρου ότι τιμωρείται με τη μεγαλύτερη ποινή. Αυτό ισχύει εξάλλου σήμερα στη νομοθεσία της Κύπρου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παν. Δημητράς.

 

Στον εισαγγελέα

 

Σήμερα έχει κληθεί από τον νέο εισαγγελέα Δίωξης Ρατσιστικού Εγκλήματος κ. Παππά να καταθέσει στην αστυνομία για αναφορά που είχε υποβάλει τον Φεβρουάριο, επτά μήνες πριν, εναντίον των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και Κώστα Μπαρμπαρούση. Του πρώτου για τον ρατσιστικό παροξυσμό του μπροστά σε κάμερες κατά τα επεισόδια στο Θέατρο Χυτήριο («Τελειώνουν τα πουστράκια. [...] Αδερφές ξεσκισμένες. Γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες») και του δεύτερου για σχόλια που έκανε εναντίον Ρομά κατά τα επεισόδια στο Αιτωλικό.

 

Αλλες δύο αναφορές του Παρατηρητηρίου για ρατσιστικό λόγο εκκρεμούν ακόμη. Η πρώτη αφορά τον χρήστη του facebook Michael59197, που είχε σχολιάσει την καμπάνια της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, ζητώντας «να βρούμε ένα ένα τα κωλόπαιδα του βίντεο, να τα κάψουμε ζωντανά και να ανεβάσουμε το βίντεο στο internet».

 

Η ΔΗΕ έχει ενημερώσει το ΕΠΣΕ πως έστειλε την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα, ωστόσο δεν υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης.

 

Εκκρεμεί ακόμη ενημέρωση για την τύχη της δικογραφίας που σχηματίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 σχετικά με ρατσιστικούς χαιρετισμούς στελεχών της Χρυσής Αυγής.

 

Ο Παν. Δημητράς θυμίζει επίσης τις απειλές κατά της ζωής του που είχε δεχτεί στο Διαδίκτυο ο ίδιος και ο δικηγόρος Θανάσης Τάρτης, όταν ήταν πολιτική αγωγή στη δίκη των ΟΥΚ για τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. «Ενώ σε άλλες περιπτώσεις κινητοποιούνται με αυτόφωρο, στην περίπτωση των απειλών κατά της ζωής μας δεν κάνα τίποτα» λέει.

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Εχω πάει στις Ειδικές Δυνάμεις…»

 

Με την κάμερα στο δεξί χέρι και απροσδιόριστο αιχμηρό αντικείμενο στο αριστερό, ο kemmos σουλατσάρει στην παραλία στο Αλεποχώρι, όπου, ανάμεσα στους λιγοστούς λουόμενους, εντοπίζει δύο μετανάστες μικροπωλητές και τους απευθύνει τον λόγο: «Φύγε. Με ακούς; Ναι. Είσαι παράνομος. Δείξε μου τα χαρτιά σου. Τα χαρτιά σου τώρα».

 

Απειλεί ότι θα φωνάξει την αστυνομία, αλλά ο ένας μετανάστης δεν το βάζει κάτω. Απαντά ότι είναι νόμιμος και τον γνωρίζει η αστυνομία.

 

Η ανυποχώρητη στάση του εξοργίζει τον kemmos, που αρχίζει ένα ρατσιστικό παραλήρημα: «Ρε σήκω φύγε από δω πέρα σου λέω. Τολμάς και μιλάς. Στη χώρα σου ξέρεις τι θα μου κάνατε; Θα με σφάζατε τώρα ρε στη χώρα σου. [...] Θες να σε γαμήσω τώρα; [...] Τι νομίζεις ότι είσαι που θα μου μιλήσεις σα μαύρο εμένανε; Εγώ είμαι στην Ελλάδα, στη χώρα μου, κι έχω πάει στις Ειδικές Δυνάμεις. [...] Θες να σε χαρακώσω; Θες να σου κόψω το εγώ; Τι με κοιτάς έτσι; Φώναξε την αστυνομία. Αλλιώς θα σου κόψω το λαιμό. Γιατί έτσι γουστάρω ρε. Τραβάς κανά ζόρι; [...] Και πρόσεξε αγοράκι μου, σε κάνα δυο χρονάκια θα σφαχτείτε όλο εσείς οι μουσουλμάνοι εδώ πέρα. [...] Ντάξει; Θες να αρχίσω τώρα από σένανε; Θες ν’ αρχίσω από σένα αγοράκι μου; Σ’ ακουμπάω. Θα μου κάνεις κάνα τίποτα; Σ’ ακουμπάω. Να, κοίτα. Αντέδρασε. Μη γελάς μαλάκα. Θα σας γαμήσω όλους εδώ πέρα. [...] Γαμώ το Ισλάμ σας και γαμώ το Πακιστάν σας και γαμώ ό,τι θέλεις».

 

Τρεις λουόμενες παίρνουν το μέρος του μετανάστη, με αποτέλεσμα ο kemmos να αποδιοργανωθεί: «Γιατί δεν πάτε να κάνετε καταγγελία;». «Γιατί η αστυνομία μάς γράφει στ’ αρχίδια τους, κυρία μου. Και το νόμο τον αναλαμβάνω εγώ». «Και τι θα κάνετε εδώ πέρα;». «Θα τους γαμήσω. Αυτό θα κάνω. Ναι, είμαι άντρας μωρή, τι θέλεις τώρα εσύ; Αντε φύγε από δω πέρα να πούμε που μιλάς». «Τίποτα δεν κάνει το παιδί». «Το συγκεκριμένο δεν κάνει. Ομως όλοι αυτοί που έχουν έρθει από την Αθήνα το λιγότερο που έχουν είναι ηπατίτιδα και πουλάνε σκουλαρίκια στα κορίτσια σας. Ασε κυρία μου! Εμείς οι δύο θα τα πούμε αγοράκι μου. Θα τα πούμε».

 

Scroll to top