20/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα πάνοπλο πένθος

      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Μετά το πρώτο σοκ, ήρθε η απέραντη θλίψη, η οδύνη, οι τραγικές εικόνες, οι κηδείες, η οργή, η αναζήτηση των κινήτρων, ο παραλογισμός. Και σχεδόν μία εβδομάδα από το απίστευτο μακελειό στο Νιουτάουν, η Αμερική -ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της- φαίνεται διατεθειμένη να βρει τρόπους να περάσει στην «απέναντι όχθη» στο όνομα των 26 θυμάτων, μαθητών και δασκάλων του σχολείου Σάντι Χουκ.

 

Σωρηδόν καταφτάνουν οι προτάσεις για να μπουν κάποιοι κανόνες στην αγορά και κατοχή όπλων, από κάθε κατεύθυνση, τον Λευκό Οίκο, μέλη του Κογκρέσου, ιδιωτικές οργανώσεις, θρησκευτικούς ηγέτες, κυβερνήτες, τοπικά κοινοβούλια, και συνολικά προμηνύουν την έναρξη μιας ευρείας πολιτικής συζήτησης με στόχο όχι μόνο νέους κανόνες για την οπλοκατοχή, αλλά μια προσέγγιση που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα πυρομαχικά, τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, τις επιδείξεις όπλων, τις υπηρεσίες περίθαλψης για τους ψυχικά και πνευματικά ασθενείς και τις άδειες για δημόσια μεταφορά κρυμμένων όπλων.

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ήδη ταχθεί θετικά υπέρ νέων νομοθετικών προσπαθειών για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων και του περιορισμού στις πωλήσεις γεμιστήρων με πολλές σφαίρες για τα ημιαυτόματα πιστόλια και καραμπίνες, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν τα παράθυρα στην υπάρχουσα νομοθεσία, που επιτρέπουν πωλήσεις όπλων στις σχετικές εκθέσεις χωρίς προηγούμενο εκτενή έλεγχο του ιστορικού των αγοραστών από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές.

 

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Λευκού Οίκου, την ώρα που κυβερνήτες, γερουσιαστές και βουλευτές- ακόμα και ορισμένοι απ' αυτούς που είναι υπέρ της οπλοκατοχής- ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μια πληθώρα ιδεών προς δημόσια συζήτηση: από τον υποχρεωτικό έλεγχο του ιστορικού των αγοραστών και την απαγόρευση πώλησης πυρομαχικών μέσω ταχυδρομείου, μέχρι ψυχιατρική βεβαίωση για να φέρει κάποιος κρυμμένο όπλο και απαγόρευση αγοράς παραπάνω του ενός όπλου τον μήνα.

 

Δεν κινούνται όμως όλοι προς την ίδια κατεύθυνση και κανείς βέβαια δεν μιλάει για γενικότερα μέτρα κατά της οπλοκατοχής, όπως θα ήθελαν οι οικογένειες των χιλιάδων νεκρών στις ΗΠΑ. Σε μια συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον το Σάββατο, 40 συγγενείς θυμάτων πήραν τον λόγο: οι μητέρες ενός 8χρονου και ενός 27χρονου που σκοτώθηκαν στο μακελειό σε κινηματογράφο του Κολοράντο τον περασμένο Ιούλιο, ο αδελφός μιας νεαρής κοπέλας που έπεσε νεκρή από σφαίρες στην τάξη της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 2007, μια άλλη μητέρα που κρατούσε σφικτά την φωτογραφία του 16χρονου γιου της, θύματος πυροβολισμών σε λεωφορείο στο Σικάγο, ο πατέρας του Ντάνιελ Μάουζερ, ενός εκ των 13 θυμάτων της σφαγής στο γυμνάσιο του Κολουμπάιν το 1999. Ολοι, με μια φωνή, ζήτησαν πιο αυστηρή νομοθεσία για να σωθούν ζωές.

 

«Καλή τύχη» τούς απάντησε ο ειδικός στο θέμα, συγγραφέας Πολ Μπάρετ, «αλλά πρέπει να ξέρουν ότι έχουν μπει σε μια ιδεολογικά υπερφορτισμένη αρένα και θα βρουν μπροστά τους μια πολύ κυνική, πολύ περίπλοκη και πολύ καλά προετοιμασμένη αντίσταση».

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μαζική σφαγή σε αμερικανικό έδαφος είναι αφορμή να δοθούν υποσχέσεις και να γίνουν τολμηρές εξαγγελίες, για να ξεχαστούν με τον χρόνο, όσο η εθνική μνήμη αφήνει πίσω της την τραγωδία και οι πανίσχυροι λομπίστες των όπλων παίρνουν πάλι το πάνω χέρι.

 

Οι πιο ισχυροί όλων, η Εθνική Ενωση Οπλοκατοχής (NRA) -αφού κρύφτηκε στο καβούκι της επί πέντε ημέρες μετά το μακελειό, αποφεύγοντας να σχολιάσει το γεγονός και να πάρει θέση για τα αίτιά του «κλείνοντας» προσωρινά την ιστοσελίδα της στο Facebook και σιωπώντας στον λογαριασμό της στο Twitter- εξέδωσε χθες την πρώτη της λιτή ανακοίνωση, «με ραγισμένη την καρδιά από τις τραγικές, παράλογες δολοφονίες»:

 

Η Ενωση είναι έτοιμη να συνεισφέρει ουσιαστικά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ξανά τέτοια τραγωδία, ανέφερε η NRA, αφήνοντας ανοικτή τη δήλωση σε κάθε ερμηνεία. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή από το «αντίπαλο στρατόπεδο» με σκεπτικισμό κι όχι άδικα, αφού η Ενωση με τα 4 εκατομμύρια μέλη επί σειρά ετών αντιμάχεται με μανία κάθε νέο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και σε πολιτειακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

 

Ενδεικτικό είναι ότι, πριν ακόμα κηδευτούν όλα τα θύματα στο Νιουτάουν, εκατομμύρια κάτοχοι όπλων -και ορισμένοι πολιτικοί- δεν έδειχναν καμία διάθεση να αποποιηθούν τα δικαιώματά τους στην απεριόριστη οπλοκατοχή, που έχουν κατοχυρώσει μέσω της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.

 

Στο Οχάιο, για παράδειγμα, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Τζον Κασίς ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει νόμο που θα επιτρέπει στους πολίτες του να αφήνουν τα όπλα τους στο αυτοκίνητό τους, διευκολύνοντας και την ανανέωση της άδειας μεταφοράς σε δημόσιους χώρους κρυμμένων όπλων.

 

Και στην Πολιτεία της Γιούτα ένα 11χρονο αγόρι έφτασε στο σχολείο του έχοντας, μαζί με τα βιβλία του, στην τσάντα του ένα 22άρι περίστροφο που του είχαν δώσει οι γονείς του «για ασφάλεια», ενώ μια εταιρεία με την πολύ χαρακτηριστική ονομασία «Amendment II», δηλαδή «Δεύτερη Τροπολογία», ανακοίνωσε ότι μετά το μακελειό της Παρασκευής έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πωλήσεις αλεξίσφαιρων σχολικών σακίδιων, αξίας 150-300 δολαρίων, αλλά και αλεξίσφαιρων στολών για παιδιά.

 

Στο Κολοράντο (όπου μάλιστα σημειώθηκε προχθές τη νύχτα και νέο μακελειό, με «μόλις» τέσσερις νεκρούς), το Οχάιο, το Ορεγκον, οι επιχειρηματίες αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων όπλων μετά την τραγωδία του Νιουτάουν. Στο Τέξας μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ξεπούλησαν, πως υπάρχει πλέον έλλειψη και σε όπλα και σε πυρομαχικά και ότι υπολογίζουν οι πωλήσεις φέτος να αυξηθούν από 200% έως 400% σε σχέση με πέρσι!

Scroll to top