01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγκρατημένη αισιοδοξία…

      Pin It

ΜΟΣΧΑ, Του Θανάση Αυγερινού

 

To Kρεμλίνο αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία την ανακοπή της προετοιμασίας «μιας παράνομης πολεμικής επιχείρησης» στη Συρία, που προκαλεί μεταξύ άλλων η απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να προειδοποιούν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι μεγάλο, αν αποφασίσουν την επίθεση.

 

Η απόφαση «αντανακλά τη γνώμη της πλειονότητας και των Βρετανών και των Ευρωπαίων. Nομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα σενάρια, ειδικά χωρίς διεθνή έγκριση», δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου επί διεθνών θεμάτων Γιούρι Ουσακόφ, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο ρωσικός Τύπος, καθώς πολλά ΜΜΕ αναρωτιούνται: «Μήπως τελικά δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόθυμοι να βομβαρδίσουν;».

 

Σε κάθε περίπτωση η επίσημη Μόσχα αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα «τι θα πράξει σε περίπτωση έναρξης των εχθροπραξιών» και περιορίζεται να δηλώνει, όπως ο Γ. Ουσακόφ, ότι προς το παρόν η Ρωσία εργάζεται ενεργά ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πολεμικό σενάριο.

 

Εξίσου βιαστικός με τον ρωσικό Τύπο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος εκτίμησε ότι «η άρνηση της Μ. Βρετανίας να υποστηρίξει την επίθεση κατά της Συρίας αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα για τους υποστηρικτές του πολέμου και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, καθώς το ρήγμα μεγαλώνει».

 

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν για τη Συρία εξ ονόματος της διεθνούς κοινότητας, είπε ο Α. Πουσκόφ, ενώ ανώτατη στρατιωτική πηγή δεν απέκλεισε ότι η Συρία διαθέτει προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου S-300. «Εάν το σύστημα αυτό δεν εξήχθη στη Συρία από τη Ρωσία, όπως είχε δηλωθεί σε υψηλότατο επίπεδο, αυτό θα μπορούσαν να το έχουν κάνει η Λευκορωσία και η Κίνα, χωρίς καμία δημοσιότητα, το 2010-2011», εκτιμά η ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία το αντιαεροπορικό σύμπλεγμα της Συρίας, που απαρτίζεται από όπλα σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής, αριθμεί περί τις 6.000 μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκρούσουν αποτελεσματικά τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ από θαλάσσης και αέρος.

 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερις συστοιχίες S-300 έχουν ήδη φτάσει στη Συρία, προς την οποία έχουν αισθητά αυξηθεί τους τελευταίους μήνες οι πωλήσεις ρωσικών όπλων και πολεμοφοδίων, τις οποίες χειρίζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, προσωπικά ο θείος τού Μπασάρ Αλ Ασαντ, Μοχάμεντ Μαχλούφ, που φέρεται να διαβιoί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη Μόσχα και να διατηρεί απευθείας επαφές με τις αρμόδιες ρωσικές εταιρείες και τις τράπεζες που διεκπεραιώνουν τα σχετικά συμβόλαια.

 

[email protected]

 

Scroll to top