Merkel-Steinbrueck-thema

02/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τηλεμαχία χωρίς… εξάσφαιρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η οικονομία ήταν αυτή που κυριάρχησε σε ένα «μοιρασμένο» προεκλογικό, τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η οικονομία ήταν αυτή που κυριάρχησε σε ένα «μοιρασμένο» προεκλογικό, τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

«Η Ανγκελα μίλησε πιο πολλή ώρα. Ο Πέερ είπε περισσότερα». Με τα λόγια αυτά σχολίασε στο twitter Γερμανός σχολιαστής τη χθεσινή τηλεμαχία Μέρκελ-Στάινμπρουκ.

 

Πράγματι. Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε λίγη ώρα παραπάνω από ό,τι ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της, αλλά ο Πέερ Στάινμπρουκ είχε ουσία και ήταν περιεκτικός σε αυτά που έλεγε.

 

Μια καγκελάριος –από τη μια πλευρά- που με δυσκολία άντεξε 90 λεπτά ερωτήσεων, έδειχνε κουρασμένη και επαναπαύτηκε στις «επιτυχίες» διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

 

Από την άλλη, ένας Στάινμπρουκ, που έδειξε πως είναι πολιτικός που κατέχει πολύ καλά τα θέματα οικονομίας –καθότι και ο ίδιος οικονομολόγος–, μίλησε για την ουσία της κρίσης, χωρίς να γίνει δυσάρεστος και ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην καγκελάριο και πράγματι ορισμένες στιγμές ξεσκέπασε το προσωπείο πλαστής ευδαιμονίας που επιχείρησε να επιδείξει η Μέρκελ.

 

Σε γενικές γραμμές, επρόκειτο για μια τηλεμαχία δίχως εκπλήξεις και επιθετικότητα από τις δύο μεριές.

 

Ισως η έκπληξη της βραδιάς να ήταν οι εύστοχες και διαφορετικές από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που έκανε ο σόουμαν της γερμανικής τηλεόρασης, Στέφεν Ραμπ, και όχι οι τρεις γνωστοί πολιτικοί συντάκτες που συμμετείχαν στην τηλεμαχία.

 

Αυτό διαπίστωσαν και τα 20, περίπου, εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ και αποτυπώθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, Πέερ Στάινμπρουκ, έκανε συνεχώς λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη, την οποία χρειάζεται άμεσα η Γερμανία και η οικονομία της, τόνισε ότι εάν εκλεγεί καγκελάριος θα εφαρμόσει τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζομένους –κάτι που δεν υπάρχει στη Γερμανία–, ενώ προανήγγειλε και αύξηση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα.

 

Η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στο σύνθημά της «περάσαμε τέσσερα καλά χρόνια μαζί, ψηφίστε με για να περάσουμε ακόμη άλλα τέσσερα», σημείωσε ότι η Γερμανία παραμένει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και μια όαση ασφάλειας και ευημερίας σε ένα τρικυμιώδες περιβάλλον, σε καμιά ωστόσο περίπτωση δεν μπήκε στην ουσία των θεμάτων σε μια τηλεμαχία που τα 70 λεπτά της, από τα συνολικά 90, αναλώθηκαν σε οικονομικά ζητήματα. Η καγκελάριος βρέθηκε σε ιδιαίτερα δεινή θέση και δεν έπεισε, όταν η συζήτηση έφτασε στις αποκαλύψεις του Αμερικανού πρώην πράκτορα Σνόουντεν, λέγοντας ότι «ειλικρινά, δεν γνώριζα την έκταση των παρακολουθήσεων», ενώ από την άλλη ο Στάινμπρουκ βρήκε πάτημα για να της επιτεθεί, κατηγορώντας τη για τις πολύ χαλαρές αντιδράσεις της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο όργιο παρακολουθήσεων των Αμερικανών.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Συρίας και οι δύο συμφώνησαν –με πιο πειστικό και πάλι τον Στάινμπρουκ– ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε καμιά στρατιωτική επιχείρηση που δεν θα έχει την κάλυψη και την εντολή του ΟΗΕ.

 

Scroll to top