Pin It

Ο ομαδικός βιασμός και η απόπειρα δολοφονίας μιας 23χρονης φοιτήτριας Νοσηλευτικής σε λεωφορείο του Νέου Δελχί ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της συσσωρευμένης οργής για μια επιδημία βίας εναντίον των γυναικών που (και) στην Ινδία αντιμετωπίζεται ως κοινοτοπία ανάξια αντίδρασης.

 

Χιλιάδες διαδηλωτές για περισσότερο από μία εβδομάδα ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων ινδικών πόλεων, ενώ στο Νέο Δελχί συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην απόπειρά τους να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο απαιτώντας να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία των βιαστών.

 

Οι έξι δράστες, που εισέβαλαν στο λεωφορείο, χτύπησαν τη νεαρή γυναίκα και ένα φίλο της με σιδερένιο λοστό και τη βίασαν ομαδικά όσο ο οδηγός αμέριμνος συνέχιζε το δρομολόγιο, συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν την πιθανότητα της ισόβιας κάθειρξης.

 

Το τελευταίο περιστατικό μπορεί να είναι ακραίο αλλά δεν είναι μοναδικό, καθώς φέτος έχουν καταγγελθεί περισσότεροι από 600 βιασμοί μόνο στο Νέο Δελχί, ενώ τα κρούσματα είναι κατά πολύ πολλαπλάσια, αφού εκτιμάται ότι το 85% των βιασμών δεν καταγγέλλονται.

 

Οι βιασμοί αυξάνουν με ρυθμό 22% τον χρόνο, γράφει το BBC, ενώ το 75% των θυμάτων είναι ανήλικες κοπέλες και παιδιά. Η δε συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν απόλυτη άγνοια σχετικά με τα νομικά δικαιώματά τους και εκτός από το τραύμα του βιασμού βιώνουν το στίγμα και τον κοινωνικό εξοστρακισμό.

 

Οι Αρχές επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα μιλώντας τώρα για θέσπιση ειδικών μέτρων, ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς για τις γυναίκες. Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για αυστηρούς ελέγχους στις άδειες των οδηγών λεωφορείων, απαγόρευση να φέρουν σκούρα ή βαμμένα τζάμια τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περιπολίες αστυνομικών με πολιτικά σε όλα τα δρομολόγια, ενώ έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου στις 27 Δεκεμβρίου.

 

Αλλά οι εξαγγελίες δεν στάθηκαν ικανές για να κοπάσει το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα γιατί οι πολιτικοί, που τώρα εμφανίζονται ως προασπιστές της ασφάλειας των γυναικών, δεν χαίρουν καμιάς εμπιστοσύνης.

 

Καθώς τα κόμματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανταγωνίζονταν με περισσό ζήλο να καταδικάσουν το νέο σεξουαλικό έγκλημα, δημοσιοποιήθηκε έρευνα της Ενωσης για Δημοκρατικές Μεταρρυθμίσεις (ADR) που αποκαλύπτει πως τουλάχιστον 27 υποψήφιοι βουλευτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βιασμό γυναικών, ενώ άλλοι 260 ενέχονται σε άλλα εγκλήματα κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης.

 

Οψιμο ενδιαφέρον χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. «Είναι τουλάχιστον σοκαριστικό να περιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι στις κομματικές λίστες» τονίζει ο Τζαγκντίπ Σοκάρ, ιδρυτής της ADR. «Αυτοί που σήμερα καταδικάζουν τον βιασμό είναι οι ίδιοι που προσφέρουν πολιτικό βήμα και κοινοβουλευτική κάλυψη σε κατηγορούμενους για βιασμό. Είναι υποκρισία και θα πρέπει όλοι τους να απομακρυνθούν από την εξουσία».

 

 

Scroll to top