Pin It

Συνοδεία ακτιβιστριών της οργάνωσης Femen, η Αιγύπτια φεμινίστρια Αλίαα Μάγδα Ελμαχντί διαδήλωσε μπροστά στην αιγυπτιακή πρεσβεία στη Στοκχόλμη διαμαρτυρόμενη για την ισλαμοποίηση της πατρίδας της και την επιβολή τής σαρία έναντι των κοσμικών νόμων.

 

Η Ελμαχντί στάθηκε γυμνή στην είσοδο της αιγυπτιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας καταγγέλλοντας το καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων και το ισλαμικό Σύνταγμα που προωθούν ως οπισθοδρομικό, αντιδραστικό και στρεφόμενο κατά των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Now Lebanon» προκάλεσαν σάλο καθώς στο γυμνό της σώμα δέσποζε το σύνθημα «Η σαρία δεν είναι Σύνταγμα» και αντί φύλλου συκής έφερε ένα πλακάτ με τη λέξη «Κοράνι», ενώ δύο Ευρωπαίες συναγωνίστριές της έφεραν αντίστοιχα πλακάτ με τις λέξεις «Βίβλος» και «Τορά».

 

Σε άλλη φωτογραφία τα πλακάτ έγραφαν: «Η θρησκεία είναι σκλαβιά» και «Κοσμικό κράτος». Η Ελμαχντί καλούσε «τον αιγυπτιακό λαό να αποτρέψει τη θρησκευτική υποδούλωση από τον νέο προφήτη Μόρσι» και να εγγυηθεί μια «πραγματικά δημοκρατική εξέλιξη της Αυγύπτου».

 

Οι απειλές κατά της ζωής της δεν άργησαν να έρθουν, όπως άλλωστε είχε συμβεί πέρσι, όταν και πάλι είχε φωτογραφηθεί γυμνή στο διάσημο πλέον blog της. Προσφέροντας το σώμα της σε δημόσια θέα η Ελμαχντί συμβολικά ζητούσε από τους συμπολίτες της να δουν τη γυμνή αλήθεια για το πού πάει η «χαμένη επανάσταση».

 

Και με αυτήν της την πρόκληση εντάχθηκε στις FEMEN, στη διάσημη οργάνωση των topless ακτιβιστριών που με όπλο την πρόκληση δηλώνουν:«Υπερασπιζόμαστε με τα στήθη μας τη σεξουαλική και κοινωνική ισότητα στον πλανήτη».

 

Ο «σεξτρεμισμός» τους, όπως αποκαλούν την ιδεολογία στην οποία βασίζονται τα γυμνά happening που οργανώνουν στις πέντε ηπείρους, μπορεί να έχει επικριθεί και από μερίδα του φεμινιστικού κινήματος ως «ψευδοαπελευθέρωση του εντυπωσιασμού», αλλά έχει φέρει στο επίκεντρο της δημοσιότητας τη μάχη για δημοκρατία και για τα δικαιώματα των γυναικών.

 

Η διαμαρτυρία κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο είναι απλώς το πιο πρόσφατο δείγμα της «επίθεσής μας κατά κάθε μορφής πατριαρχίας: της δικτατορίας, της εκκλησίας, της βιομηχανίας του σεξ».

 

 

 

 

Scroll to top