08/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτός νόμου η ΜΚΟ των Αδελφών Μουσουλμάνων

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Παρ’ ότι επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο με δικά της νοσοκομεία, γηροκομεία, εκπαιδευτήρια κ.λπ., η κυβέρνηση επικαλείται ανεύρεση όπλων και τη βγάζει στην παρανομία.
      Pin It

→ΑΙΓΥΠΤΟΣ Παρ’ ότι επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο με δικά της νοσοκομεία, γηροκομεία, εκπαιδευτήρια κ.λπ., η κυβέρνηση επικαλείται ανεύρεση όπλων και τη βγάζει στην παρανομία

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση να θέσει εκτός νόμου τη ΜΚΟ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο με δικά της νοσοκομεία, οικοτροφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και γηροκομεία. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Αλ Ακμπαρ», ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αχμεντ ελ Μποράιε, υπέγραψε το διάταγμα και αναμένεται να ανακοινωθεί σε συνέντευξη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Το υπουργείο επικαλείται πέντε περιστατικά ανεύρεσης από την αστυνομία όπλων και εκρηκτικών σε περιφερειακά γραφεία της οργάνωσης και, σύμφωνα με αναλυτές στο Κάιρο, στόχος των στρατηγών είναι να μειώσουν τον ρόλο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την επιρροή της στην κοινωνία.

 

Η Αδελφότητα είναι το αρχαιότερο κόμμα της Αιγύπτου (και το πρώτο που ενστερνίστηκε το πολιτικό ισλάμ). Ιδρύθηκε το 1928, για να βγει εκτός νόμου το 1954 από τους Νασερικούς αξιωματικούς. Από τότε μέχρι και την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ πέρασε διάφορες φάσεις διώξεων, από πογκρόμ έως και -τα τελευταία χρόνια του Μουμπάρακ- σχετικής ανεκτικότητας. Μετά την επανάσταση, οι Αδελφοί ίδρυσαν ως πολιτικό τους βραχίονα το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που κέρδισε τις εκλογές.

 

Χθες, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια επικρατούσε ένταση και μεγάλος προβληματισμός, καθώς η προχθεσινή αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, έδωσε λαβή στους στρατιωτικούς να συζητούν νέα σκληρά μέτρα καταστολής της τρομοκρατίας. Ο Ιμπραχίμ ήταν υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των δύο ισλαμικών στρατοπέδων διαμαρτυρίας στο Κάιρο, όπου σκοτώθηκαν περισσότερα από 900 άτομα. Την απόπειρα καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα στην Αίγυπτο, της Αδελφότητας και των σαλαφιστών συμπεριλαμβανομένων.

 

Η επιχείρηση αυτοκτονίας του ισλαμιστή καμικάζι λύνει τα χέρια της κυβέρνησης να εντείνει τις επιδρομές της στη Χερσόνησο του Σινά, όπου δραστηριοποιούνται μερικές εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες. Οι σουνίτες εξτρεμιστές έχουν σκοτώσει από τα μέσα του καλοκαιριού 117 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μόλις χθες, αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνονται εξτρεμιστές να εξαπολύουν ανεπιτυχώς πύραυλο κατά κινεζικού πλοίου που διερχόταν από τη Διώρυγα του Σουέζ. Ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει πάντως με αμείωτη ένταση τις επιδρομές με ελικόπτερα Απάτσι κατά κρησφύγετων των ανταρτών, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο στρατός έχει επίσης επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό των διόδων με την παλαιστινιακή περιοχή, καθώς ισχυρίζεται ότι από τα παράνομα τούνελ που ενώνουν την αιγυπτιακή Ράφα με τη Γάζα διέρχονται Παλαιστίνιοι και ξένοι ένοπλοι εξτρεμιστές.

 

Scroll to top