Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

«Η ισραηλινή επιθετικότητα θα οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο», ανακοίνωσε η Χαμάς, μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού της διοικητή  Αχμεντ Τζαμπάρι, στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε χθες το απόγευμα με πύραυλο το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Τζαμπάρι και τον γιο του. Αλλα έξι άτομα σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιθέσεις.

 

Η εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Αβιτάλ Λέιμποβιτς προανήγγειλε και άλλες στοχευμένες δολοφονίες ηγετικών στελεχών της παλαιστινιακής αντίστασης και είπε πως «αυτή η επιχείρηση ήταν μόνο η αρχή», ενώ η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ άνοιξε την πύλη της κόλασης» και απειλεί το εβραϊκό κράτος με αντίποινα.

 

Ο Μοχάμετ Χαμντάν, εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, κατήγγειλε ότι οι δολοφονίες των Παλαιστινίων εντάσσονται με κυνικό τρόπο στο προεκλογικό σκηνικό και στην προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κερδίσει τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, εκτίμηση που συμπίπτει με αυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου.

 

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χθες να βομβαρδίζει στόχους στη Γάζα και εκπρόσωπός του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμη και χερσαίας επίθεσης.

 

Ο Τζαμπάρι είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και αρχικά ήταν οργανωμένος στη Φατάχ. Συνελήφθη από τους Ισραηλινούς το 1982 και φυλακίστηκε για 13 χρόνια. Μέσα στη φυλακή γνωρίστηκε με τον εκ των ιδρυτών της Χαμάς, Αζίζ Ραντίσι και εντάχθηκε στην οργάνωση.

 

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, το 1998, τον συνέλαβε η Φατάχ και τον κράτησε έγκλειστο για ένα χρόνο. Όταν το 2002 οι Ισραηλινοί τραυμάτισαν τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο Τζαμπάρι έγινε υποδιοικητής του και ανέλαβε τον επιχειρησιακό τομέα.

 

Το 2004 ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το σπίτι του στη Γάζα και σκότωσε τον αδελφό του, τον γιο του και άλλους τρεις συγγενείς του. Το 2008, έγινε και νέα απόπειρα να τον δολοφονήσουν με πυραυλική επίθεση, αλλά και πάλι διέφυγε. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, ο στρατός, σε μια πράξη εκδίκησης, του κατέστρεψε εκ νέου το οικογενειακό του σπίτι.

 

Ο Τζαμπάρι ήταν υπεύθυνος για την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος ανταλλάχθηκε με 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους το 2011 και ήταν αυτός που έκανε τις διαπραγματεύσεις και τελικά τον οδήγησε στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του.

 

Η δολοφονία του Τζαμπάρι έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή κι ενώ το Ισραήλ σκληραίνει τις θέσεις του απέναντι στους Παλαιστίνιους.

 

Χθες, αποκαλύφθηκε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών, στο οποίο προΐσταται ο και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νετανιάχου, ακροδεξιός σιωνιστής, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με το οποίο, το Τελ Αβιβ ετοιμάζεται να ανατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρό της, Μαχμούντ Αμπάς, σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι υποβάλουν σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ το αίτημά τους για αναγνώριση του κράτους τους. Η ψηφοφορία έχει προσδιοριστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

 

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ προτίθεται να ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία του Οσλο, η οποία υπεγράφη το 1993 από τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρόεδρο Γιτζάκ Ράμπιν και προέβλεπε την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέσα σε πέντε χρόνια.

 

Τώρα ο Λίμπερμαν απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία του Οσλο, την οποία ουδέποτε τήρησε, να σταματήσει την απόδοση των φόρων στα κατεχόμενα εδάφη που αναλογούν στους Παλαιστινίους, να απαγορεύσει την έξοδο των Παλαιστινίων ηγετών από τη Δυτική Όχθη και να επιταχύνει τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών με Εβραίους εποίκους, πρακτική που ουδέποτε σταμάτησε.

Scroll to top