12/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο βιασμός ενός (τουλάχιστον) άντρα

Ο Νάιτζελ Εβανς κατηγορείται ότι διέπραξε μια σειρά από σεξουαλικά αδικήματα από το 2002 ώς και τον περασμένο Μάιο.
      Pin It

Ο Νάιτζελ Εβανς κατηγορείται ότι διέπραξε μια σειρά από σεξουαλικά αδικήματα από το 2002 ώς και τον περασμένο Μάιο

 

Λονδίνο Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Αν περνάς μέσα από την κόλαση, συνέχισε να προχωράς», είπε κάποτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Αυτή τη φράση συμπεριέλαβε χθες στην ομιλία του ο Νάιτζελ Εβανς, ανακοινώνοντας στους συναδέλφους του την παραίτησή του από το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και την ανεξαρτητοποίησή του ως βουλευτή.

 

Ο Νάιτζελ Εβανς κατηγορείται ότι διέπραξε μια σειρά από σεξουαλικά αδικήματα από το 2002 ώς και τον περασμένο Μάιο. Τότε συνελήφθη για πρώτη φορά ως ύποπτος για τον βιασμό ενός άνδρα και τη σεξουαλική παρενόχληση ενός άλλου. Ανακρίθηκε από την αστυνομία του Λάνκασιρ, στην περιοχή δηλαδή όπου εκλέγεται, και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 είχε δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, τονίζοντας ότι «δεν θέλει να ζει πια μέσα στο ψέμα».

 

Ο 55χρονος βουλευτής εκλέγεται με το Συντηρητικό Κόμμα από το 1992. Θεωρείται επιφανές στέλεχος των Τόρις με εξαιρετικές περγαμηνές. Από το 1999 ώς το 2001 υπήρξε αντιπρόεδρος του κόμματος και αργότερα ανέλαβε τα καθήκοντα του σκιώδους υπουργού Ουαλίας. Το 2010 εξελέγη σε μία από τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων της βρετανικής Βουλής. Θέση εξαιρετικά τιμητική για κάθε βουλευτή του βρετανικού Κοινοβουλίου.

 

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του και δηλώνει πεπεισμένος ότι θα αθωωθεί. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο βασικός λόγος της παραίτησής του είναι ότι «από τότε που ξεκίνησαν αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορεί πλήρως να εκπληρώσει τα καθήκοντά του». Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων με τη σειρά του εξήρε τον βουλευτή, λέγοντας πως πρόκειται για ένα «πολύ ικανό και εξαιρετικά αξιόλογο μέλος της ομάδας.» Η δίκη του έχει οριστεί για τις 18 του Σεπτέμβρη.

 

Αυτή είναι η είδηση. Η οποία όπως ήταν φυσικό παίζει «ψηλά» σε όλα τα μέσα ενημέρωσης εδώ στη Βρετανία. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς τη θέση του κατηγορούμενου και τις βαριές κατηγορίες που τον βαραίνουν.

 

Δύο όμως πράγματα κάνουν εξαιρετική εντύπωση, τουλάχιστον σε όλους εμάς που έχουμε συνηθίσει σε άλλες πρακτικές (ελληνικές π.χ.). Πρώτα από όλα το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει η διαδικασία της δίκης. Οι καταγγελίες έγιναν τον Μάιο. Μεσολάβησε το καλοκαίρι και στις αρχές φθινοπώρου ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Από την άλλη -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- το πώς ένας τόσο επιφανής πολιτικός κινδυνεύει να πάει στη φυλακή τόσο άμεσα. Γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούσε κανείς, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, ακόμη και αν το ήθελε, να «παρακάμψει» τις διαδικασίες.

 

[email protected]

 

Scroll to top