16/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βαυαροκρατία της Ανγκελα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μεγάλη, αλλά δυνάμει... πύρρειος η νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης στη Βαυαρία, καθώς ναι μεν κέρδισε το αδελφό κόμμα της Μέρκελ CDU, αλλά οι κυβερνητικοί της εταίροι του FDP καταβαραθρώθηκαν.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μεγάλη, αλλά δυνάμει… πύρρειος η νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης στη Βαυαρία, καθώς ναι μεν κέρδισε το αδελφό κόμμα της Μέρκελ CDU, αλλά οι κυβερνητικοί της εταίροι του FDP καταβαραθρώθηκαν

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

ΑΜΠΕΗ Βαυαρία είναι το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας, το πιο ανεπτυγμένο οικονομικά, με τη μικρότερη ανεργία και εγκληματικότητα. Εδώ και πενήντα χρόνια κυβερνάται από το Κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, τη συντηρητικότερη εκδοχή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, με έντονα τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Με ένα διάλειμμα μεταξύ 2009 και 2013, οπότε αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους, οι Χριστιανοκοινωνιστές κυβερνούν το κρατίδιο με απόλυτη πλειοψηφία.

 

Και χθες το βράδυ το Κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών επέστρεψε στην απόλυτη κυριαρχία του, με έναν εκλογικό θρίαμβο που την ίδια ώρα ωστόσο –σε παγγερμανικό επίπεδο– αφήνει μια πικρή γεύση, αφού οι εταίροι της καγκελαρίου Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι, υπέστησαν μια καταστροφική ήττα και μένουν έξω από την τοπική Βουλή, μία μόνον εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές.

 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ παίρνουν το 49% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, έχοντας άνοδο 5,5%.

 

Eυτυχείς στο SPD

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες τα πήγαν σχετικά καλά και συγκεντρώνουν το 21%, -άνοδος 2,4%-, οι Πράσινοι έμειναν απογοητευμένοι στο 8,5%, το δεξιό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων βρίσκεται και αυτό στο 8,5%, ενώ οι Φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν. Εχασαν πέντε μονάδες και έμειναν στο 3%.

 

Το κόμμα της Αριστεράς δεν φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο στη Βαυαρία, αφού το ποσοστό του έφτασε στο 2,3%.

 

Τι σημαίνουν τα παραπάνω για τις εθνικές εκλογές που έρχονται σε μία εβδομάδα, αν σκεφτούμε ότι οι Βαυαροί είναι το 15% του συνόλου των Γερμανών ψηφοφόρων; Ισως οι δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος των Φιλελεύθερων και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, να δείχνουν και τον προβληματισμό που υπάρχει στην κεντροδεξιά παράταξη, παρά τη μεγάλη νίκη του Ζεεχόφερ.

 

Ο Ρέσλερ παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία αποτέλεσε μεγάλη ήττα για το κόμμα του, χτύπησε ωστόσο το καμπανάκι στους ψηφοφόρους του και τους ζήτησε να ξυπνήσουν. Και αυτό, γιατί, όπως είπε, εάν την ερχόμενη Κυριακή στις εθνικές εκλογές δεν καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο, τότε –κατά τον Ρέσλερ– υφίσταται ο κίνδυνος να επιστρέψουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι ή να πάρει την εξουσία η Αριστερά, με έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερού κόμματος.

 

Την ίδια στιγμή οι Χριστιανοδημοκράτες βλέπουν ότι σίγουρα προηγούνται σταθερά –και με διαφορά–των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά τους προβληματίζει το ποσοστό που τελικά θα καταφέρουν να πάρουν οι Φιλελεύθεροι.

 

Τους προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι τους μπορεί να ρίξουν τελικά τη λεγόμενη «ψήφο ελεημοσύνης» στους Φιλελεύθερους, αφού ο Γερμανός ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να δώσει δύο ψήφους: μία για τους βουλευτές της περιφέρειάς του και μία σε κόμμα –παγγερμανικά.

 

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Πέερ Στάινμπρουκ, υποδέχτηκε με χαμόγελα το αποτέλεσμα της Βαυαρίας, δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής μάχης την ερχόμενη Κυριακή.

 

Αντεπίθεση Στάινμπρουκ

 

«Μπαίνουμε στον τελευταίο γύρο πριν από τις εκλογές με μεγάλη αυτοπεποίθηση», είπε, επιτέθηκε στους αντιπάλους του, λέγοντας ότι «καταψηφίστηκε ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων» και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί τον τελευταίο καιρό σημειώνουμε συνεχή ανοδική τάση στα ποσοστά μας».

 

Βέβαια, αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Στάινμπρουκ θα χάσει μέρος από το κεντρώο ακροατήριό του, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ενοχλήθηκαν από την τελευταία ιδέα του να φωτογραφηθεί για το περιοδικό της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», κάνοντας τη γνωστή άσεμνη χειρονομία.

 

Scroll to top