Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες του «σκληρού πυρήνα» των Δημοκρατικών ψηφοφόρων σφράγισε την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Οι νεαροί, οι γυναίκες και η λεγόμενη μειονοτική ψήφος (Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι), που έφεραν στην εξουσία τον Αμερικανό πρόεδρο πριν από τέσσερα χρόνια, συμμετείχαν μαζικά και στη φετινή εκλογική διαδικασία.

 

Σε ορισμένες από τις αμφίρροπες πολιτείες, μάλιστα, η προσέλευση των μειονοτήτων και των ανύπαντρων γυναικών μοιάζει να ήταν μεγαλύτερη από τις εκλογές του 2008, σύμφωνα με τα exit polls.

 

Παρότι τα ποσοστά του Μιτ Ρόμνεϊ φέρονται να είναι μεγαλύτερα μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, το πλεονέκτημά του εξανεμίστηκε σε πολιτείες-κλειδιά, όπου ο ενθουσιασμός και η συσπείρωση των υποστηρικτών του Ομπάμα ήταν διάχυτοι, παρά τις αντίθετες προβλέψεις ορισμένων αναλυτών.

 

Στην Πενσιλβάνια π.χ., τα ποσοστά συμμετοχής των Αφροαμερικανών ήταν μεγαλύτερα από αυτά του 2008, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC. Στη Νεβάδα, αυξημένη ήταν η προσέλευση των Ισπανόφωνων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε το 18%, όπως μετέδωσε το CNN.

 

Αρκετά exit polls δείχνουν ότι διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο το χάσμα υπέρ του Αμερικανού προέδρου μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.

 

«Τα ποσοστά αντανακλούν τη δημογραφική πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα» δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός σύμβουλος των Δημοκρατικών, Ταντ Ντεβάιν, «η χώρα γίνεται λιγότερο λευκή, αυξάνονται οι μειονότητες και οι ανύπαντροι».

 

ΦΥΛΗ

Η πλειοψηφία των λευκών ψηφοφόρων στήριξαν τον Μιτ Ρόμνεϊ, άνθρωποι από άλλες φυλετικές ομάδες προτίμησαν Μπαράκ Ομπάμα. Σε συντριπτικό ποσοστό 93% οι Αφροαμερικανοί ψήφισαν Δημοκρατικούς.

 

ΓΕΝΟΣ

Οι περισσότερες γυναίκες επέλεξαν τον Ομπάμα, οι περισσότεροι άνδρες τον Ρόμνεϊ.

 

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

 

Οι λιγότεροι εύποροι ψηφοφόροι, με ετήσιο εισόδημα κάτω από 50.000 δολάρια, στήριξαν τους Δημοκρατικούς, ενώ οι πιο πλούσιοι προτίμησαν τους Ρεπουμπλικανούς.

 

Σε εθνικό επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπολείπεται του Μιτ Ρόμνεϊ μεταξύ των λευκών ανδρών της εργατικής τάξης με 17 ποσοστιαίες μονάδες δείχνει το exit poll των Reuters / Ipsos. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ωστόσο, στην κρίσιμη πολιτεία του Οχάιο οι λευκοί άνδρες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 75.000 δολαρίων είναι μοιρασμένοι 49% – 49% μεταξύ των δύο υποψηφίων.

 

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από την κυβέρνηση Ομπάμα και συνακόλουθα σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα, έδωσε στους Δημοκρατικούς την ώθηση που χρειάζονταν, στις κατάλληλες πολιτείες.

 

Η δέσμευση Ομπάμα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της μετανάστευσης -ένας βασικός στόχος των Δημοκρατικών, που θέλουν να παγιώσουν το έρεισμα που διαθέτουν στους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους- θα ευνοήσει τα σχέδιά τους, την ώρα μάλιστα που οι Ρεπουμπλικανοί σκοπεύουν να αναζητήσουν τρόπους να βελτιώσουν την απήχησή τους στη μειονοτική αυτή κατηγορία πληθυσμού.

 

Scroll to top