Merkel-Angela-Thema

22/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τους… ρυθμιστές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ZDF, η κυβερνητική παράταξη Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων παίρνει το 45,5% και προηγείται ελαφρά με μία μονάδα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, που έχει το 44,5%.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ZDF, η κυβερνητική παράταξη Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων παίρνει το 45,5% και προηγείται ελαφρά με μία μονάδα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, που έχει το 44,5%

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική μάχη της Κυριακής στη Γερμανία, με την αγωνία να κορυφώνεται, κυρίως για το τι θα καταφέρουν τα μικρά κόμματα και ιδίως οι Φιλελεύθεροι.

 

Το γερμανικό κρατικό δίκτυο (ZDF) έσπασε φέτος μια μακροχρόνια παράδοση, σύμφωνα με την οποία τα κρατικά κανάλια δεν μετέδιδαν δημοσκοπήσεις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές.

 

Φαίνεται, ωστόσο, πως η αγωνία είναι τόσο μεγάλη για το τι θα γίνει, κυρίως με τα μικρά κόμματα, που το ZDF προτίμησε να σπάσει την παράδοση αυτή και να μεταδώσει χθες μια δημοσκόπηση της τελευταίας στιγμής, όπως και την ονόμασε.

 

Σύμφωνα με αυτήν, η κυβερνητική παράταξη Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων παίρνει το 45,5% και προηγείται ελαφρά με μία μονάδα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, που έχει το 44,5%.

 

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει αμετάβλητους τους Χριστιανοδημοκράτες στο 40%, τους Σοσιαλδημοκράτες με μία μονάδα παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα, στο 27%, τους Πράσινους να χάνουν δύο μονάδες και να είναι στο 9%, την Αριστερά να παίρνει μισή μονάδα και να είναι στο 8,5%, ενώ οι Φιλελεύθεροι χάνουν μισή μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και ίσα που καταφέρνουν να περάσουν το όριο εισόδου, με 5,5%.

 

Τέλος το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκεται και πάλι στο 4%. Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν ότι την Κυριακή το βράδυ θα παιχτεί ένα πραγματικό εκλογικό θρίλερ, με πρωταγωνιστές τους Φιλελεύθερους αλλά και τους ευρωσκεπτικιστές.

 

Η είσοδος ή μη των δύο αυτών κομμάτων στο γερμανικό Κοινοβούλιο θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις συμμαχίες που ενδέχεται να σχηματιστούν μετεκλογικά. Επίσης, παρατηρεί κανείς πως η καμπάνια, που ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες οι Φιλελεύθεροι, ώστε να μπορέσουν να αποσπάσουν ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόρους, δεν απέδωσε καρπούς.

 

Το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ αμύνθηκε σθεναρά στην καμπάνια αυτήν, καθώς και αυτό φοβάται τη διαρροή ψήφων προς τους Φιλελεύθερους.

 

Οπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει το 30%, αλλά και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν περιθώριο λάθους (+ -) 2%, δεν επιτρέπει να εξαχθούν ασφαλή αποτελέσματα για την είσοδο ή όχι των Φιλελευθέρων και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στη Βουλή. Οπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο ZDF, «δεν είναι δυνατόν να δώσουμε αυτή τη στιγμή αξιόπιστα αποτελέσματα για τα δύο αυτά κόμματα, δηλαδή το αν θα πετύχουν ή μη την είσοδό τους στο γερμανικό Κοινοβούλιο».

 

Την ίδια στιγμή απώλειες φαίνεται να σημειώνει η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ. Στην ερώτηση ποιον προτιμάτε για καγκελάριο, το 58% λέει την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της περασμένης εβδομάδας ήταν 59%.

 

Ο Πέερ Στάινμπρουκ -από την πλευρά του-, υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, βρίσκεται σταθερά στο 32%.

 

Πάντως, η κίνηση του ZDF, να διενεργήσει δημοσκόπηση μόλις δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις.

 

Το γερμανικό κρατικό δίκτυο δικαιολογεί την ενέργειά του αυτή, λέγοντας ότι «αποφασίσαμε να δώσουμε στη δημοσιότητα τη δημοσκόπηση, καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν σε ποιο κόμμα θα δώσουν την ψήφο τους μπροστά στην κάλπη. Συνεπώς, είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουν οι εκλογείς την κατάσταση των πραγμάτων».

 

Αντίθετα, το πρώτο κρατικό δίκτυο -ARD- πήρε την απόφαση να μη δημοσιοποιήσει δημοσκοπήσεις του τελευταίου δεκαημέρου πριν από τις εκλογές.

 

Η δημοσκόπηση ωστόσο του ZDF δεν πρόκειται να είναι η τελευταία. Για πρώτη φορά στην ιστορία των γερμανικών εκλογών θα δημοσιευθεί δημοσκόπηση και την Κυριακή. Αυτό ανακοίνωσε χθες η εφημερίδα «Μπιλντ», λέγοντας ότι την Κυριακή των εκλογών θα παρουσιάσει την τελευταία δημοσκόπηση, που θα πραγματοποιηθεί με βάση δείγμα 2.000 πολιτών, το βράδυ της Παρασκευής.

 

Scroll to top