25/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καρδιά της Συρίας χτυπά στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ Τι παζαρεύουν Αμερικανοί, Ρώσοι, Ιρανοί, Τούρκοι και Αραβες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και για το σχέδιο συνολικής επίλυσης του Συριακού που θα επικυρωθεί στη Γενεύη.
      Pin It

ΗΠΑ Τι παζαρεύουν Αμερικανοί, Ρώσοι, Ιρανοί, Τούρκοι και Αραβες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και για το σχέδιο συνολικής επίλυσης του Συριακού που θα επικυρωθεί στη Γενεύη

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Στη Νέα Υόρκη έχει μεταφερθεί το κέντρο βάρους του Συριακού, καθώς Ρώσοι και Αμερικανοί, Ιρανοί και Τούρκοι, Αραβες του Κόλπου και Ευρωπαίοι συζητούν στο προσκήνιο και παζαρεύουν στο παρασκήνιο της γενικής συνέλευσης όχι μόνο την πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά κυρίως, μια συνολική πολιτική επίλυση που θα επικυρωθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

 

Η Μόσχα ελπίζει ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει ομόφωνα το ψήφισμα για τη Συρία, χωρίς αναφορά σε στρατιωτική δράση, με τον Ομπάμα να δηλώνει από βήματος της 68ης γενικής συνέλευσης πως το στρατιωτικό πλήγμα παραμένει στο τραπέζι. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υιοθετήσει μια απόφαση βάσει του κεφαλαίου 7 του ΟΗΕ» (που προβλέπει στρατιωτικές κυρώσεις αν δεν τηρηθεί το ψήφισμα) και απείλησε ότι αν οι Δυτικοί επιμείνουν σε μια τέτοια διατύπωση, η Ρωσία θα θέσει βέτο.

 

Ο πόνος του Γκιουλ

 

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ακούστηκαν πολλά ευχολόγια και καθωσπρέπει λόγια, όπως για παράδειγμα ο πόνος του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ για την άνοδο των ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Συρία και τον κίνδυνο που αποτελούν, αλλά και η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, πως υπάρχει μία καί μόνη λύση και αυτή είναι πολιτική. Είχε προηγηθεί ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες «να σταματήσουν να τροφοδοτούν την αιματοχυσία στη Συρία και να τερματίσουν τις παραδόσεις όπλων σε όλες τις πλευρές». Κι όλα αυτά, ενώ το Παρίσι έχει αρχίσει και επισήμως -με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών- να στέλνει όπλα στη συριακή αντιπολίτευση, με τους Τούρκους να καταδικάζουν επίσημα (ΥΠΕΞ) και να ενισχύουν ανεπίσημα (ΜΙΤ) τους εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες. Στη μεθο

 

ριακή πόλη Αζάζ, στο συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία, ήδη κυματίζουν τα μαύρα λάβαρα της Αλ Νούσρα και οι φονταμενταλιστές υποδέχονται καθημερινά ξένους εθελοντές, όπλα, πυρομαχικά και εφόδια προερχόμενα από τουρκικό έδαφος. Στην περιοχή της Βόρειας Συρίας δεν διεξάγονται πλέον μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών, αλλά μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και των ισλαμιστών μαχητών. Αυτή ίσως να είναι και μια εικόνα από το μέλλον… Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού – FSA, ο οποίος υποστήριξε πως τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν χάσει πάνω από 550 μαχητές σε μάχες με τη θυγατρική τής Αλ Κάιντα, «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε».

 

Εχασαν τον εμίρη τους

 

Οι εξτρεμιστές έχασαν σε μάχη τον εμίρη τους, Αμπού Αμπντουλά αλ Λίμπι, ενώ εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία κατηγορούν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση ως όργανα των Αμερικανών και των απίστων. Οι συγκρούσεις στο Αζάζ ξεκίνησαν όταν οι ισλαμιστές ζήτησαν από τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να τους παραδώσουν έναν Γερμανό γιατρό που περιέθαλπε τραυματίες για να τον δικάσουν με την κατηγορία της κατασκοπίας.

 

Την περασμένη εβδομάδα οι τρομοκράτες της Αλ Νούσρα δολοφόνησαν έναν Γάλλο γιατρό, επίσης εθελοντή, στη Βόρεια Συρία. Μάχες όμως διεξάγονται και στον Νότο, στα περίχωρα της Δαμασκού, μεταξύ του στρατού και αντικυβερνητικών δυνάμεων, που χάνουν έδαφος.

 

Τα προπύργια των ανταρτών στα περίχωρα σφυροκοπούνται από το συριακό πυροβολικό, ενώ έχουν κοπεί οι περισσότερες δίοδοι ανεφοδιασμού, με τον άμαχο πληθυσμό να παραμένει εγκλωβισμένος και αβοήθητος από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

 

Scroll to top