Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

«Μαύρη» η Πρωτοχρονιά στη σπαρασσόμενη Συρία, με το σφυροκόπημα από την αεροπορία και το πυροβολικό του Μπασάρ αλ Ασαντ να συνεχίζεται χωρίς έλεος στη Δαμασκό, το Χαλέπι, τη Χομς και άλλες πόλεις. 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα την τελευταία ημέρα του 2012, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά υπό το μπαράζ βομβαρδισμών του στρατού στα νότια και τα ανατολικά προάστια που ελέγχονται από τους αντάρτες. Στο έρημο κέντρο της πόλης, που παραμένει στα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων, οι μοναδικοί που «γιόρτασαν» ήταν οι στρατιώτες του Ασαντ, οι οποίοι τα μεσάνυχτα άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, προκαλώντας αναστάτωση και σύγχυση στους τρομοκρατημένους κατοίκους της Δαμασκού.

 

Οι μάχες μαίνονται και στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλέπι, που έχει προσωρινά κλείσει, καθώς ο στρατός προσπαθεί να εμποδίσει τους αντάρτες ώστε να μην καταλάβουν τις εγκαταστάσεις. Το τουρκικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων διέψευσε, άλλωστε, κατηγορηματικά πληροφορίες της συριακής εφημερίδας «Al Watan» ότι συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι πιλότοι στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στον χώρο του αεροδρομίου μαζί με ένοπλη ομάδα.

 

Σε ομιλία του, μάλιστα, ενώπιον χιλιάδων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Αγκυρα θα υποστηρίξει «μέχρι τέλους» την εξέγερση κατά του Ασαντ, τον οποίο αποκάλεσε «τύραννο».

 

Ιδιαιτέρως ζοφερό περιέγραψε το μέλλον της Συρίας ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι. Αν συνεχιστεί ο εμφύλιος, η χώρα δεν θα διασπαστεί σε μικρότερα κράτη όπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε από το Κάιρο, αλλά θα υποστεί «σομαλοποίηση» (somalisation), την επικράτηση δηλαδή αντίπαλων πολέμαρχων, που θα συνεχίσουν να καταδυναστεύουν τον συριακό λαό.

 

«Η κατάσταση στη Συρία είναι κακή, πολύ κακή και ολοένα χειροτερεύει. Σχεδόν 50.000 άτομα σκοτώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κι αν η κρίση συνεχιστεί για άλλο ένα έτος, δεν θα προκαλέσει τον θάνατο επιπλέον 25.000, θα σκοτωθούν 100.000 άνθρωποι. Σας προειδοποιώ γι' αυτό που έρχεται. Η επιλογή είναι μεταξύ μιας πολιτικής λύσης ή της πλήρους κατάρρευσης του κράτους της Συρίας»…

 

Τραγικά είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα οποία το 90% των θυμάτων του εμφυλίου έχασαν τη ζωή τους εντός του 2012. Οπως υποστηρίζει η οργάνωση, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, άρχισε να γίνεται χρήση όλο και πιο βαρέων στρατιωτικών όπλων, τόσο από τους αντάρτες όσο και από το καθεστώς Ασαντ, που κινητοποίησε ταυτόχρονα και την αεροπορία του. Το γεγονός αυτό εξηγεί τη δραματική αύξηση των ανθρώπινων απωλειών, οι οποίες αυτό το διάστημα φτάνουν τους χίλιους νεκρούς την εβδομάδα…

 

Scroll to top