Pin It

Του Δημήτρη Φαναριώτη

 

Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος δίνει, όπως όλα δείχνουν, την ύστατη μάχη με τον καρκίνο που τον βασανίζει τα τελευταία δυο χρόνια. Χθες για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι της λατινοαμερικανικής χώρας προσευχήθηκαν για την ανάρρωση του «πρεζιντέντε», καθώς η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικολά Μαδούρο ως «ευαίσθητη και περίπλοκη».

 

Οπως ωστόσο επισημαίνει με νόημα το Reuters, ο Μαδούρο ναι μεν υποσχέθηκε να πει «όλη την αλήθεια, όποια κι αν είναι», αλλά απέφυγε ξανά να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση του Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε σε μια ακόμη εγχείριση στις 11 Δεκεμβρίου.

 

Το μείζον ζήτημα που ταλανίζει τη Βενεζουέλα στην παρούσα φάση είναι, όπως επισημαίνουν στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» οι διεθνείς αναλυτές, ο παράγοντας αβεβαιότητα.Το καυτό ερώτημα όλων είναι τι θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Τσάβες πρέπει να ορκιστεί πρόεδρος για μια ακόμη εξαετή θητεία, κάτι που θεωρείται απίθανο.

 

Ηδη πάντως, όπως μεταδίδει το BBC, ο πρόεδρος της Βουλής, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, ξεκαθάρισε ότι η τελετή της 10ης Ιανουαρίου μπορεί να καθυστερήσει στην περίπτωση απουσίας του Τσάβες. Επιπροσθέτως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ενρίκε Καπρίλες δήλωσε ότι θα αποδεχτεί μια ολιγοημέρη μετάθεση της ημερομηνίας ορκωμοσίας. Σημειώνεται πάντως ότι εάν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του εντός 30 ημερών πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

 

Αγωνία και στην Κούβα

 

Η κατάσταση της υγείας του Τσάβες, θέμα ταμπού στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προκαλεί έντονη ανησυχία όχι μόνο στο Καράκας, αλλά και στην Αβάνα, αφού το νησί της Καραϊβικής εξαρτάται άμεσα από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, η οποία της το πωλεί σε άκρως «φιλικές» τιμές.

 

Ετσι ένας ενδεχόμενος τερματισμός των εισαγωγών πετρελαίου από τη Βενεζουέλα θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις και στην Κούβα και στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προσπαθεί να προωθήσει ο Ραούλ Κάστρο. Η Αβάνα πάντως ήδη λοξοκοιτάζει ως νέους δυνάμει οικονομικούς εταίρους την Κίνα και τη Βραζιλία, ενώ ο Ομπάμα έχει αφήσει ανοικτό το παράθυρο για ομαλοποίηση των αμερικανο-κουβανικών σχέσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση, γράφει η «Le Monde», τα όσα πέτυχε στη διάρκεια των τελευταίων 13 χρόνων ο Τσάβες κινδυνεύουν να χαθούν. Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό στο Καράκας ότι τη θέση του Μαδούρο, σε περίπτωση θανάτου του Τσάβες, επιθυμεί να καταλάβει ο πρόεδρος της Βουλής Ντιοσδάο Καμπέγιο ο οποίος θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι αυτός που θα αντικαταστήσει προσωρινά τον Τσάβες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, ο Καμπέγιο είναι εξίσου δημοφιλής με τον Μαδούρο.

 

Scroll to top