30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο μακελειό στη Μαύρη Ηπειρο

ΝΙΓΗΡΙΑ Λίγο μετά την επίθεση στο Mall στην Κένυα, ένοπλοι της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στο Κολέγιο Αγροτικών Σπουδών στο Γιόμπε εκτελώντας σπουδαστές.
      Pin It

ΝΙΓΗΡΙΑ Λίγο μετά την επίθεση στο Mall στην Κένυα, ένοπλοι της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στο Κολέγιο Αγροτικών Σπουδών στο Γιόμπε εκτελώντας σπουδαστές

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Πριν ακόμη στεγνώσουν τα δάκρυα για τους 70 νεκρούς της επίθεσης που εξαπέλυσαν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες της Αλ Σαμπάμπ, η τρομοκρατία ξαναχτύπησε δυτικά της Κένυας, στη Νιγηρία. Ενοπλοι της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν χαράματα και άνοιξαν πυρ στο Κολέγιο Αγροτικών Σπουδών του Γιόμπε, 40 χιλιόμετρα από την επαρχιακή πρωτεύουσα Νταματούρου, σκοτώνοντας σπουδαστές μέσα στους κοιτώνες τους.

 

Η βορειοανατολική Νιγηρία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο την αντιμετώπιση της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία θέλει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο και από το 2010 ευθύνεται για τους θανάτους τουλάχιστον 1.700 ανθρώπων. Θυμίζουμε ότι στην τοπική διάλεκτο Μπόκο Χαράμ σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη», γι’ αυτό άλλωστε και η οργάνωση θεωρεί «εχθρικά» τα σχολεία και τα κολέγια, επειδή κατ’ αυτήν αποτελούν σύμβολο της δυτικής κουλτούρας. Από τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης και στις 14 του ίδιου μήνα επέβαλε στρατιωτικό νόμο στα βορειοανατολικά της χώρας.

 

Στόχος τα σχολεία

 

Οπως είπε στο BBC ο διευθυντής του κολεγίου, οι ισλαμιστές αντάρτες, αφού «γάζωσαν» τα παιδιά την ώρα που κοιμούνταν, πυρπόλησαν τις αίθουσες διδασκαλίας.

 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας έχουν περισυλλέξει περισσότερα από 60 πτώματα, τουλάχιστον 18 τραυματίες μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο του Νταματούρου, ενώ περίπου 1.000 μαθητές κατάφεραν να γλιτώσουν. Οπως κατήγγειλε στο Reuters ο επικεφαλής για θέματα Εκπαίδευσης της επαρχίας του Γιόμπε, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιφέρειας θα έχουν στρατιωτική και αστυνομική προστασία, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Το αποτέλεσμα ήταν την ώρα της επίθεσης να μην υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός στο σημείο. Το κολέγιο του Γιόμπε λειτουργούσε, σε αντίθεση με τα περισσότερα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, τα οποία παραμένουν κλειστά μετά από άλλη αιματηρή επίθεση εξτρεμιστών της Μπόκο Χαράμ στις 6 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 29 μαθητές και τον δάσκαλό τους. Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί και αξιωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας υποστηρίζουν ότι κερδίζουν τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της, Αμπουμπακάρ Σεκάου, ανάρτησε βίντεο στο Διαδίκτυο, το οποίο αποδεικνύει ότι δεν έχει σκοτωθεί από τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

 

Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι εξτρεμιστές δολοφόνησαν τουλάχιστον 30 άτομα σε ξεχωριστές επιθέσεις σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Νιγηρία, μεταξύ αυτών και γιατρούς οι οποίοι περιέθαλπαν τραυματίες τρομοκρατικών επιθέσεων της οργάνωσης. Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικά κράτη, όπως το Καμερούν και το Τσαντ και οι ΜΚΟ προειδοποιούν ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων μπορεί να αυξηθεί δραματικά το προσεχές διάστημα.

 

Scroll to top