01/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαστούκι με τα όλα του

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο μνημονιακός πρωθυπουργός Κοέλιο υπέστη ταπεινωτική ήττα στις τοπικές εκλογές, αφού μαζί με τους συμμάχους του απέσπασε 25% έναντι 36,2 των Σοσιαλιστών.
      Pin It

→ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο μνημονιακός πρωθυπουργός Κοέλιο υπέστη ταπεινωτική ήττα στις τοπικές εκλογές, αφού μαζί με τους συμμάχους του απέσπασε 25% έναντι 36,2 των Σοσιαλιστών

 

Της Ελλης Πάνου

 

Η ήττα ήταν ταπεινωτική και ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο αναγκάστηκε να το παραδεχτεί, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της Κυριακής στην Πορτογαλία το χειρότερο δυνατόν για το κόμμα του. Το χθεσινό ξημέρωμα λοιπόν βρήκε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Λισαβόνας αποδυναμωμένη και διαιρεμένη, καθώς οι πολίτες τής στέρησαν με την ψήφο τους το έρεισμα να συνεχίσει να επιβάλλει τις πολιτικές λιτότητας και της έκοψαν τα φτερά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

 

Με την αποχή να ξεπερνά το 45%, τα προσωρινά αποτελέσματα δίνουν στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές του Αντόνιο Σεγούρο την κορυφή, με συνολικό ποσοστό περίπου 36,20% και 148 από τους συνολικά 308 δήμους της χώρας. Αναμφίβολα μεγάλη προσωπική νίκη πέτυχε ο Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, που κέρδισε άνετα μια δεύτερη θητεία στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και για πολλούς μπορεί να είναι και ο επόμενος ηγέτης του κόμματος.

 

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και οι σύμμαχοί τους του Λαϊκού Κόμματος αποσπούν μαζί περίπου 25% και 101 δήμους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ήττα τους στο νησί Μαδέιρα, παραδοσιακό οχυρό τους, όπου το κόμμα του Κοέλιο έχασε 7 από τους 11 δήμους.

 

Κερδισμένο της αναμέτρησης είναι και το Κομμουνιστικό Κόμμα που, μαζί με τους συνεργαζόμενους Πράσινους, αναδεικνύεται τρίτη δύναμη με 11% των ψήφων και 34 δήμους. Εντυπωσιακή και ενδεικτική ίσως των εποχών είναι και η αύξηση των ανεξάρτητων, που κατέλαβαν 11 δήμους – μεταξύ αυτών και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Οπόρτο.

 

Η αποξένωση των ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα καταγράφεται ως μεγάλο πισωγύρισμα για τον Κοέλιο στην πρώτη αυτή εκλογική αναμέτρηση από την ανάληψη της εξουσίας το 2011, αλλά δεν προβλέπεται αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση. «Ξέρουμε ότι η πολιτική έχει το τίμημά της» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι «το μονοπάτι που ακολουθώ θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το Μνημόνιο και να πετύχει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία για όλους». Μόλις το Σάββατο ωστόσο η εφημερίδα «Publico» δημοσίευε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Βρυξέλλες ήδη επεξεργάζονται δεύτερο πακέτο «στήριξης» της Πορτογαλίας για του χρόνου.

 

Λισαβόνα και Βρυξέλλες φυσικά διαψεύδουν, ωστόσο γεγονός είναι ότι η τρόικα παρακολουθεί «ανήσυχη» τα νούμερα να μη βγαίνουν, τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται και το Συνταγματικό Δικαστήριο να βάζει φρένο σε μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές θεωρούν κρίσιμες για το success story της Πορτογαλίας.

 

Scroll to top