06/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Βενεζουέλα καρκινοβατεί…

      Pin It

Η δεξιά αντιπολίτευση με αμερικανική υποκίνηση θέτει θέμα διαδοχής του Τσάβες και προκήρυξης νέων εκλογών

 

Tου Γιώργου Τσιάρα

 

Για «εξωφρενική ανευθυνότητα» και συγκάλυψη της πραγματικής κατάστασης της υγείας του Ούγκο Τσάβες κατηγορεί την κυβέρνηση η βενεζουελάνικη αντιπολίτευση, θέτοντας για πρώτη φορά ανοιχτά ζήτημα διαδοχής. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τους συνεργάτες του Τσάβες ότι αποκρύπτοντας την αλήθεια καλλιεργούν κλίμα αβεβαιότητας – την ίδια στιγμή που στο Καράκας φουντώνουν τα σενάρια γύρω από την 10η Ιανουαρίου, ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να ορκιστεί ο «πρεζιντέντε» για τη νέα του προεδρική θητεία.

 

Σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας του προέδρου της χώρας πρέπει να αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα μήνα, λέει η αντιπολίτευση. Ομως, ο Τσάβες είχε υποδείξει ως αντικαταστάτη τον αντιπρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, πριν αναχωρήσει για τη εγχείρηση στην Κούβα, και το ερώτημα είναι εάν μπορεί βάσει του Συντάγματος να παραμείνει ο Μαδούρο στη θέση αυτή πέραν της 10ης Ιανουαρίου..

 

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης δεν ήρθαν βέβαια μόνες τους, αλλά με την επικουρία της Ουάσιγκτον, που ζήτησε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών να «τηρηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για τη μετάβαση της εξουσίας, αν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του».

 

Ως γνωστόν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας παραμένει άδεια από τον Ιούλιο του 2010, όπως και η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, αν και τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν στον αμερικανικό Τύπο τα δημοσιεύματα περί «πιθανής βελτίωσης των σχέσεων σε περίπτωση θανάτου του Τσάβες»…

 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο γαμπρός του Τσάβες (και υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας) Χόρχε Αρεάσα, μαζί με τον αδελφό τού «πρεζιντέντε» Αντάν, ταξίδεψαν ώς την Αβάνα, προκειμένου να ενημερωθούν μαζί με τον αντιπρόεδρο Μαδούρο και την υπουργό Δικαιοσύνης Σίλια Φλόρες για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές του εμβληματικού ηγέτη της λατινοαμερικανικής Αριστεράς, από τους Κουβανούς γιατρούς.

 

Ο Αντάν Τσάβες δήλωσε μάλιστα ότι συναντήθηκαν όλοι μαζί την Τετάρτη με τον αδελφό του, ο οποίος «έχει επικοινωνία με το περιβάλλον» και «επίγνωση των δυσκολιών», και «συνεχίζει να μάχεται σκληρά και να στέλνει την αγάπη του στον λαό μας». Οι γιατροί, είπαν, χαρακτήρισαν την κατάσταση του «σταθερή, αλλά ευαίσθητη» – διαψεύδοντας εκ νέου τα σενάρια της ισπανικής εφημερίδας ABC και άλλων… κακομελετητών, ότι ο Τσάβες βρίσκεται σε (τεχνητό) κώμα και δεν αντιδρά στα φάρμακα.

 

Ο Μαδούρο, που χθες επρόκειτο να επιστρέψει στο Καράκας για να επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, δήλωσε επίσης ότι συνάντησε τον Τσάβες «δύο φορές» την Τρίτη, ότι «του μίλησε και τον αγκάλιασε», και ότι είχε «πλήρη συνείδηση για την περιπλοκότητα της κατάστασης του», αλλά πως το βλέμμα του έδειχνε ότι «παραμένει μαχητής».

 

Ο θεσμικός διάδοχος του Τσάβες επιβεβαίωσε επίσης πως το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Τσάβες επισκέφτηκε και ο φίλος και πολιτικός μέντορας του Βενεζουελάνου ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο.

 

Scroll to top