10/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πόλεμος των… κοριών!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Το κατασκοπικό θρίλερ Σνόουντεν συνεχίζεται… με βολές εναντίον του από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του διαβόητου ΜΙ5, Αντριου Πάρκερ.
      Pin It

→ΒΡΕΤΑΝΙΑ Το κατασκοπικό θρίλερ Σνόουντεν συνεχίζεται… με βολές εναντίον του από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του διαβόητου ΜΙ5, Αντριου Πάρκερ

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

ΜΙ5 αντριου παρκερΤα αρχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν αποδεικνύουν ότι οι «τρομερές τεχνολογίες» δίνουν δυνατότητες παρακολουθήσεις «πέρα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί ακόμη και ο Οργουελ». Αυτό επισήμανε ο διευθυντής της εφημερίδας Guardian, Αλαν Ράσμπριτζερ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έντονη κριτική που άσκησε στην εφημερίδα του ο επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΜΙ5), Αντριου Πάρκερ. Κριτική την οποία ενέκρινε και επιβράβευσε με δηλώσεις του και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Ο Πάρκερ, μεταξύ άλλων, είπε πως οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν αποτελούν «δώρο για τους χιλιάδες τρομοκράτες που θέλουν να κάνουν κακό στη Βρετανία». Τόνισε, ότι μετά από αυτές έχουν «αποδυναμωθεί οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών». Υποστήριξε ότι οι μυστικές κρατικές υπηρεσίες «θα πρέπει να παρακολουθούν ύποπτες επικοινωνίες για να αποτρέπουν τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο «οι βρετανικές αρχές αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα». Μάλιστα, όπως τόνισε, από την 11 Σεπτεμβρίου του 2001 ώς τις 31 Μαρτίου του 2013, 330 άτομα έχουν καταδικαστεί στη Βρετανία για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

 

Ο Πάρκερ μιλούσε στο Royal United Services Institute. Ηταν η πρώτη του δημόσια ομιλία από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ΜΙ5, δηλαδή από τον περασμένο Απρίλιο. Γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, εδώ στη Βρετανία, καθώς η κριτική που ασκούσε αφορούσε και την εφημερίδα Guardian. Η Guardian φέτος το καλοκαίρι δημοσίευσε μέρος των απόρρητων εγγράφων του Σνόουντερ τα οποία αποδεικνύουν ότι μυστικές αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχαν στήσει «βιομηχανία παρακολουθήσεων». Οι αρχές αυτές, εκτός των άλλων κατέγραφαν τηλεφωνικές και ιντερνετικές συνδιαλέξεις ακόμη και «ανυποψίαστων πολιτών».

 

Ο Αλαν Ράσμπριτζερ πάντως για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δεν παρέλειψε να τονίσει στην απάντηση του ότι η ομιλία του Πάρκερ είναι «απολύτως λογική» όπως «θα την περίμενε ο οποιοσδήποτε», όπως τόνισε. «Αν είστε με τις υπηρεσίες ασφαλείας θα θέλετε να κρατήσετε τα πάντα μυστικά. Δεν επιθυμείτε την συζήτηση και δεν θέλετε να γράψει ο τύπος κάτι διαφορετικό. Ομως η ΜΙ5 δεν μπορεί να είναι η μόνη φωνή στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα όρια παρακολούθησης των πολιτών» είπε με νόημα ο διευθυντής της εφημερίδας Guardian.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές αρχές ασκούν έντονη κριτική τόσο στον Εντουαρντ Σνόουντεν για τη διαρροή των αρχείων όσο και στην εφημερίδα Guardian που δημοσίευσε μέρος αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Αύγουστο απειλούσαν με δικαστική δίωξη την εφημερίδα αν «δεν παρέδιδε ή δεν κατέστρεφε τα απόρρητα στοιχεία που είχε στην κατοχή της».

 

Οι αποκαλύψεις Σνόουντεν εξάλλου δημιούργησαν προβλήματα και στις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον Λευκό Οίκο όταν η Ρωσία έδωσε άσυλο στον πρώην τεχνικό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και αρνήθηκε να τον παραδώσει στις αμερικανικές αρχές. Ενώ παράλληλα η Μόσχα έχει ζητήσει «μεγαλύτερη εποπτεία των δυτικών πρακτόρων»

 

[email protected]

 

Scroll to top