Pin It

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Μεγαλώνει η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική λόγω των επιπλοκών στην υγεία του Τσάβες, που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Κορυφώνεται η αγωνία και η αβεβαιότητα όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική για το πολιτικό μέλλον της χώρας, η οποία διαθέτει στο υπέδαφός της τα μεγαλύτερα παγκοσμίως ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα «μαύρου χρυσού», καθώς η πολιτική κρίση που πυροδότησε η νέα εγχείρηση του Ούγκο Τσάβες για την αντιμετώπιση του καρκίνου από τον οποίο πάσχει, δείχνει να διογκώνεται, με τα κάθε λογής σενάρια να είναι ανοιχτά για τη μετά Τσάβες εποχή.

 

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέγιο, ο οποίος επανεξελέγη το Σάββατο στο αξίωμα, υποστήριξε χθες πως ο πρόεδρος Τσάβες δεν χρειάζεται να ορκιστεί για τη νέα θητεία του αποκλειστικώς στις 10 Ιανουαρίου.

 

Ο στενός συνεργάτης του Τσάβες, Νικόλα Μαδούρο, από την πλευρά του επισήμανε πως ο πρόεδρος θα συνεχίσει επ' αόριστον την ανάρρωσή του από την επέμβαση που υποβλήθηκε και επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ορκωμοσία αποτελεί μια απλή τυπικότητα, η οποία μπορεί να τελεστεί οποιαδήποτε στιγμή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Αυτό συνεπάγεται ότι ο πρόεδρος θα παραμείνει στα καθήκοντά του, έχει τη ρητή εξουσιοδότηση από την Εθνοσυνέλευση να συνεχίσει τη θεραπεία του και θα ορκιστεί όταν θα είναι ικανός», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

 

Ο Καμπέγιο κήρυξε την έναρξη της Εθνοσυνέλευσης αυτό το Σαββατοκύριακο και επανέλαβε τις απόψεις και του αντιπροέδρου Μαδούρο πως η απουσία του Τσάβες από την τελετή δεν αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να του αποστερήσει την προεδρία, καθώς το Σύνταγμα δεν καθορίζει αμετάκλητα πότε πρέπει να ορκιστεί ο πρόεδρος ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Στη πλατεία Μπολιβάρ του Καράκας χιλιάδες οπαδοί του Τσάβες, συγκεντρωμένοι κοντά στο Κοινοβούλιο λίγες ώρες πριν από την επανεκλογή Καμπέγιο στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης, φώναζαν συνθήματα όπως: «Ολοι μας είμαστε ο Τσάβες», «Θα γίνει καλά ο κομαντάντε», «Θα επιστρέψει».

 

Ο Καμπέγιο, τρίτη ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της Βενεζουέλας, μετά τον πρόεδρο Τσάβες και τον αντιπρόεδρο Νικόλα Μαδούρο, στην περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του Τσάβες ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα με τη θεσμική ιδιότητα που ανανέωσε σήμερα, και εντός 30 ημερών διεξάγονται νέες προεδρικές εκλογές, επισημαίνει το «Ρόιτερς».

 

Κανονικά ο Τσάβες πρέπει να ορκιστεί για τη νέα εξαετή θητεία του την Πέμπτη. Ολα ωστόσο δείχνουν, σύμφωνα με το BBC, ότι δεν θα είναι σε θέση να παραστεί στην τελετή. Το πολιτικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το Σύνταγμα της Βενεζουέλας δεν προβλέπει με ακρίβεια τι θα συμβεί εάν η ορκωμοσία δεν γίνει τη 10η Ιανουαρίου. Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν το γεγονός πως τόσο οι διεθνείς αναλυτές όσο και στελέχη από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τη μη παρουσία Τσάβες στην επίμαχη τελετή.

 

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η ημερομηνία μπορεί να μετατεθεί, άλλοι λένε ότι η απουσία του «πρεζιντέντε» μπορεί να χαρακτηριστεί προσωρινή και άλλοι εκτιμούν ότι η απουσία πρέπει να χαρακτηριστεί μόνιμη, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα εντός 30 ημερών πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι πάντες περιμένουν με αγωνία τη 10η Ιανουαρίου οπότε και αναμένεται να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

 

Γεγονός ωστόσο παραμένει ότι τη διενέργεια νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν επιθυμεί η αντιπολίτευση, η οποία υπέστη δεινή ήττα πέρυσι τόσο στις προεδρικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι «αποπειράται να συνωμοτήσει» σε βάρος του λαού, με τη στάση που έχει τώρα υιοθετήσει στην Εθνοσυνέλευση, υπογραμμίζοντας ότι εάν, όντως, το πράξει, «τότε θα καταστραφεί».

 

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση δηλώνει πως η μη παρουσία του Τσάβες στο Καράκας στις 10 του μηνός σημαίνει ότι βρίσκεται σε ανικανότητα να κυβερνήσει, οπότε μετά 30 μέρες πρέπει να γίνουν νέες προεδρικές εκλογές.

 

Η κατάσταση της υγείας του Τσάβες αλλά και κυρίως το πολιτικό μέλλον της Βενεζουέλας απασχολούν κατά κόρον τα λατινοαμερικανικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

 

Στο κύριο άρθρο της η κολομβιανή εφημερίδα El Colombiano γράφει ότι το Καράκας εξετάζει σενάρια μετάβασης εξουσίας, ενώ η αργεντίνικη εφημερίδα Clarin υποστηρίζει ότι η απώλεια του Τσάβες (κάτι εξαιρετικά πιθανό λόγω της κατάστασης της υγείας του) μπορεί να αλλάξει δραστικά την ουσία και την ποιότητα του κινήματος το οποίο αποτελείται από ένα μίγμα αριστερών και λαϊκιστών, οι οποίοι τον στήριξαν τα 14 τελευταία χρόνια βασισμένοι στα πετροδολάρια.

 

Την ίδια ώρα η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η υγεία του Τσάβες έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

 

 

 

Scroll to top