07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 4 προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση

Της Ελένης Κωσταρέλου Τέσσερα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, αποδείξεις, τιμολόγια ΔΕΗ και νέο γενικό γραμματέα εσόδων, θα κλείσει μέχρι την.
      Pin It

Οι απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, το μέτρο των αποδείξεων, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ο νέος γενικός γραμματέας εσόδων, οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει η Κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή  για να εκταμιευτούν τα επόμενα 9,2 δισ. ευρώ.

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Τέσσερα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, αποδείξεις, τιμολόγια ΔΕΗ και νέο γενικό γραμματέα εσόδων, θα κλείσει μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση –λίγο πριν από την έλευση της τρόικας, την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται επί ποδός, καθώς άφησε για την τελευταία στιγμή τα τέσσερα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο. Στα τέλη του μήνα αναμένεται και η απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση των δικών του 3,3 δισ. ευρώ, που θα εγκριθούν μόνο αν έχουν τελεσιδικήσει τα «4» προαπαιτούμενα:

 

1. Το επίμαχο ζήτημα της απόλυσης 2.000 δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να έχει αρχίσει να υλοποιείται, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας, που φθάνουν στην Αθήνα μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια στις 15 του μήνα, αυτή τη φορά αναμένουν να δουν έμπρακτα αποτελέσματα. Κατ' ουσίαν ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να τους παραδοθεί η λίστα με τα 2.000 ονόματα των υπαλλήλων που θα απολυθούν, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των 25.000 απολύσεων μέσα στο 2013.

 

2. Κι ενώ σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση του εκκρεμούς φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή, πρέπει να διευθετηθεί το πλέον επίμαχο ζήτημα των αποδείξεων.

 

Παρότι η αρχική συμφωνία με την τρόικα ήταν η κατάργηση των αποδείξεων, το οικονομικό επιτελείο επανήλθε με την επαναφορά του μέτρου, αλλά σε πιο σκληρή μορφή. Σε αυτό που φαίνεται να καταλήγουν είναι η προσκόμιση αποδείξεων σε ποσοστό ίσο με το 25% του οικογενειακού εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους (καταργείται η έκπτωση για τους επιτηδευματίες) και η αύξηση της ποινής στο 22% από 10% για όσους δεν τις συνυποβάλλουν με τη δήλωση εισοδήματος. Το μέτρο ενδεχομένως να ισχύσει μόνο για φέτος, καθώς με το μεγάλο φορολογικό της άνοιξης θα υπάρξει πλήρης αλλαγή του συστήματος.

 

3. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί και ο γενικός γραμματέας εσόδων. Τη θέση διεκδικούν ο σημερινός επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Νίκος Καραβίτης.

 

4. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμανθούν μεσοσταθμικά γύρω στο 11-13%, καθώς και ο νέος τρόπος υπολογισμού των κοινωνικών τιμολογίων θα έχουν κλείσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Στο τραπέζι, πάντως, των συζητήσεων με την τρόικα θα ανοίξει το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη λάβει την πρώτη αρνητική απάντηση στο αίτημα αύξησης των δόσεων, ενώ θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το μεγάλο φορολογικό που πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο την προσεχή άνοιξη για να τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος.

Scroll to top