07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ταβάριτς Ζεράρ Ντεπαρντιέφ

      Pin It

Ο Γάλλος ηθοποιός αξιοποίησε τη φιλία του με τον Πούτιν και είναι πλέον Ρώσος πολίτης, γλιτώνοντας τη φορολογία του 75%, αφού στη νέα πατρίδα οφείλει να πληρώσει μόνο 13% φόρους

 

Του Δημήτρη Σ.Φαναριώτη

 

Ρώσος πολίτης είναι από το βράδυ του Σαββάτου ο 64χρονος Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ο «ταβάριτς» κατάφερε να αξιοποιήσει τη φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πλέον θα πληρώνει μόλις το 13% του εισοδήματός του ως φόρο αντί του 75% που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Γιατί, όπως έχει ισχυριστεί ο «κακός» Ολάντ, «τιμωρεί την επιτυχία, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο». Ετσι, σε μια συνάντηση η οποία περιλάμβανε έναν θερμό εναγκαλισμό των δύο ανδρών, ο Ντεπαρντιέ παρέλαβε το νέο ρωσικό διαβατήριό του.

 

Η σύντομη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στην κατοικία του προέδρου στο θέρετρο Σότσι, στις όχθες του Εύξεινου Πόντου και ο Γάλλος ηθοποιός απέκτησε το «μαγικό» βιβλιαράκι, χάρη στο οποίο θα μπορέσει να αποφύγει την υψηλή φορολόγηση στη γενέτειρά του.

 

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος χορήγησε τη ρωσική υπηκοότητα στον Ντεπαρντιέ, όταν ο δεύτερος ανακοίνωσε πως αποφάσισε να φύγει από τη Γαλλία, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό τις έντονες αντιδράσεις των συμπατριωτών του και τις επικρίσεις των διεθνών ΜΜΕ, παραδίδοντας το γαλλικό του διαβατήριο λόγω της αύξησης της φορολογίας των πλουσίων από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν προχώρησε στην ενέργεια αυτή τυχαία. Αποτελεί ανταμοιβή για τα όσα έκανε ο 64χρονος ηθοποιός και ειδικότερα για τις στενές σχέσεις που ανέπτυξε με τους ρωσόφωνους, κινήσεις που τον έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους τελευταίους δύο μήνες γύρισε διαφημιστικά για την τράπεζα Σοβιέτσκι, για μια μάρκα τοματοχυμών και για ένα περιοδικό για υγιεινή διατροφή.

 

Οσο για τον νέο Ρώσο πολίτη; Ταξίδεψε μέχρι τη χιονισμένη Μορδοβία, στα κεντρικά της χώρας -εκεί όπου κάποτε υπήρχαν γκούλαγκ- για να γιορτάσει, μαζί με τους κατοίκους, τα Χριστούγεννα των Παλαιοημερολογιτών Ρώσων Ορθοδόξων. Εγινε δεκτός σχεδόν ως εθνικός ήρωας, με τυμπανοκρουσίες.

 

Εδωσε σόου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κραδαίνοντας περιχαρής το ρωσικό διαβατήριό του. Και πήρε πολλά δώρα: ένα ζευγάρι μπότες για το χιόνι, δύο γατάκια κι ένα καινούργιο σπίτι! Για την ακρίβεια, αναφέρει το πρακτορείο Interfax, ο τοπικός κυβερνήτης πρότεινε στον Ντεπαρντιέ να διαλέξει ένα διαμέρισμα της αρεσκείας του στην περιοχή ή -εάν προτιμά- ένα οικόπεδο για να χτίσει το νέο του, ρωσικό σπίτι! Η απάντησή του δεν έγινε γνωστή.

 

Εξάλλου, αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή του. Μπορεί να πάει και στο Ουζμπεκιστάν, όπου έχει συμφωνήσει να πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτική σειρά μαζί με τον κόρη του Καρίμοφ, Γκουλνάρα Καρίμοβα!

Scroll to top