Pin It

ΗΠΑ Τον μετριοπαθή ρεπουμπλικανό Τσακ Χέιγκελ στο υπουργείο Αμυνας και τον Τζον Μπρέναν στη CIA έβαλε επικεφαλής εν μέσω αντιδράσεων ο αμερικανός πρόεδρος

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Εν μέσω πολλων αντιδράσεων ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες επίσημα τον διορισμό νέου υπουργού Αμυνας και νέου επικεφαλής της CIA, συμπληρώνοντας -μαζί με την ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι- την «τριανδρία» που θα καθορίσει και θα εφαρμόσει την πολιτική σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

 

H ανάθεση της διοίκησης του Πενταγώνου στον μετριοπαθή Ρεπουμπλικανό, Τσακ Χέιγκελ, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση και στις δυο πτέρυγες του Κογκρέσου, καθώς ο 66χρονος πρώην γερουσιαστής και βετεράνος του Βιετνάμ έχει δεχτεί δριμεία κριτική από το ίδιο του το κόμμα, αλλά και από μερίδα των Δημοκρατικών.

 

Πολλοί έχουν αμφισβητήσει ευθέως αφενός την προσήλωσή του στην αντιμετώπιση των θεμάτων ασφαλείας του Ισραήλ, παραδοσιακού συμμάχου των ΗΠΑ, κι αφετέρου την πρόθεσή του να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν.

 

Οσο ήταν ακόμη γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Χέιγκελ είχε χαρακτηριστεί ειλικρινής και συχνά ανεξάρτητη φωνή. Είχε έρθει σε ρήξη με αρκετούς συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς επικρίνοντας με οξύτητα τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπους στον πόλεμο του Ιράκ, παρότι είχε ψηφίσει υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.

 

Οι επικριτές του τονίζουν ότι είχε καταψηφίσει επανειλημμένως την επιβολή μονομερών αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, οι υποστηρικτές του από την άλλη θυμίζουν ότι είχε υπερψηφίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στρατιωτική βοήθεια περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

 

Ο Χέιγκελ είχε προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικανών και για τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ. Σύμβουλος του Ομπάμα από το 2009, είχε προτείνει μεταξύ άλλων στον Αμερικανό πρόεδρο την έναρξη διαλόγου με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς -παρότι δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ- δηλώνοντας μάλιστα σε συνέντευξή του πως «το εβραϊκό λόμπι εκφοβίζει πολύ κόσμο εδώ πάνω», δείχνοντας το Κογκρέσο.

 

«Είναι ένας προκλητικός διορισμός για όλους εμάς που υποστηρίζουμε το Ισραήλ» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στο CNN. Σύμφωνα μάλιστα με τους «New York Times», εβραϊκές οργανώσεις, με ερείσματα και στα δύο κόμματα, έχουν αρχίσει να διακινούν επιστολές καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου- που έχουν και τον τελικό λόγο- να καταψηφίσουν τον διορισμό του.

 

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι New York Times, η τοποθέτηση ενός επιφανούς Ρεπουμπλικανού στη νέα κυβέρνηση θα προσδώσει σε μεγάλο βαθμό πολιτική κάλυψη στα σχέδια του Ομπάμα να ολοκληρώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά και να προχωρήσει σε νέες περικοπές των στρατιωτικών δαπανών.

 

Λιγότερο προβληματική για τον Λευκό Οίκο είναι η τοποθέτηση στην ηγεσία της CIA του Τζον Μπρέναν, μέχρι πρότινος συμβούλου του Λευκού Οίκου σε θέματα τρομοκρατίας. Πρώην αναλυτής της CIA επί 25 χρόνια και σταθμάρχης στη Σαουδική Αραβία, ο 57χρονος Μπρέναν είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας το 2008, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Είχε κατηγορηθεί τότε ότι υποστήριζε τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που είχε κηρύξει η κυβέρνηση Μπους, καθώς εκείνη την περίοδο είχε διατελέσει αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον διόρισε τελικώς σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα τρομοκρατίας.

 

Από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, θεωρείται ότι συμμετείχε στην επίβλεψη της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τις στοχευμένες δολοφονίες υπόπτων για τρομοκρατία στο Πακιστάν, τη Υεμένη και τη Σομαλία, ενώ έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον σχεδιασμό της επιχείρησης για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

 

Scroll to top