18/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απελάσεις εσείς; Διαδηλώσεις εμείς

ΓΑΛΛΙΑ Διογκώνονται οι αντιδράσεις των μαθητών στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Βαλς να διώξει από τη χώρα συμμαθητές τους από οικογένειες μεταναστών.
      Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Διογκώνονται οι αντιδράσεις των μαθητών στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Βαλς να διώξει από τη χώρα συμμαθητές τους από οικογένειες μεταναστών

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

γαλλια μεταναστες διαδηλωση«Η Λεονάρντα δεν πάει για μάθημα, ούτε κι εμείς», «Ο Χατσίκ στη Γαλλία, ο Βαλς στην Αρμενία», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν χθες το μεσημέρι χιλιάδες Παριζιάνοι μαθητές έξω από τον σταθμό Nation της γαλλικής πρωτεύουσας καθώς διογκώνονται οι αντιδράσεις της νεολαίας με διαδηλώσεις κατά της απέλασης σε 20 από τα 100 σχολεία του Παρισιού (σε τέσσερα σημειώθηκαν ολιγόωρες καταλήψεις) και συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις του Εξαγώνου, λόγω της απόφασης Βαλς να απελάσει την περασμένη Δευτέρα τη Λεονάρντα Ντιμπράνι, 15χρονη μαθήτρια από το Κόσοβο, αλλά και τον 19χρονο Αρμένιο Χατσίκ Καχατριάν. Το μεσημέρι 7.000 μαθητές, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν, διακόπτοντας την κυκλοφορία έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Σύλληψη μαθήτριας

 

Η Λεονάρντα Ντιμπράνι το μεσημέρι της Δευτέρας συνελήφθη από αστυνομικούς την ώρα που επέστρεφε στο σχολείο και στη συνέχεια απελάθηκε μαζί με όλη την οικογένειά της, οκτώ μόλις εβδομάδες πριν συμπληρώσει την τριετία συνεχούς φοίτησης, η οποία θα της επέτρεπε να λάβει την πολυπόθητη μόνιμη άδεια παραμονής στη Γαλλία, και παρά το γεγονός ότι ήταν μια καλή μαθήτρια με επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας (δίπλωμα Β1) στους μαθητές-κατόχους του οποίου η νομαρχία δίνει άδεια παραμονής.

 

Βαρύ το κλίμα και στην πολιτική σκηνή κυρίως στην οδό Σολφερινό όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, για τις απάνθρωπες απελάσεις Ντιμπράνι και Καχατριάν. Τη «φωτιά» που έχει ανάψει η «γκάφα» Βαλς στη γαλλική κυβέρνηση ανέλαβε να «σβήσει» ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος σε μια απόπειρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της». Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι «ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, όπου υπάρχουν κανόνες, ταυτοχρόνως όμως βρισκόμαστε σε μια Δημοκρατία, όπου υπάρχουν αξίες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους νόμους και παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία». Περισσότερο αιχμηρός ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολονέ ζήτησε χθες «την επανίδρυση μιας Δημοκρατίας αξιών». Πάντως προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή υπηρεσιακής έρευνας για το θέμα της Λεονάρντα.

 

Αήθης απέλαση

 

Ο βίαιος όσο και αήθης τρόπος με τον οποίο απελάθηκαν η Λεονάρντα αλλά και ο 19χρονος Αρμένιος μαθητής πυροδότησε -όπως γράφει χθες η «Liberation», η οποία αφιερώνει, όπως και η «Le Monde», το πρωτοσέλιδό της στο θέμα- τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της γαλλικής Αριστεράς και των μαθητών, αλλά και βουλευτών και μελών της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αντιδράσεις εξαιρετικά έντονες, με το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Χωρίς Σύνορα (RESF) να αναρτά στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα με μια αριστερή κυβέρνηση».

 

Η υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σαντρίν Μαζετιέ, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να εξετάσει άμεσα τι θα γίνει με το θέμα της Λεονάρντα και ο υπουργός να επανορθώσει αυτό που προκάλεσε ο υπερβάλλων ζήλος της αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν να κατεβάζεις μια μαθήτρια από το σχολικό για να την οδηγήσεις με αστυνομική συνοδεία στη σύνορα. Είναι απολύτως απάνθρωπο» τόνισε ο σοσιαλιστής βουλευτής Ματίας Φεκλ.

 

Scroll to top