Pin It

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Σάλο από αντιδράσεις προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο Φρανσουά Ολάντ το θέμα της απέλασης οικογένειας μεταναστών Ρομά από τη Γαλλία στο Κόσοβο. Νέο μέτωπο αντιπαραθέσεων άνοιξε και στις προκριματικές εκλογές που έγιναν στη Μασσαλία για την εκλογή του Σοσιαλιστή υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Η μονομαχία των δύο επικρατέστερων υποψηφίων πήρε τη μορφή αδελφοκτόνου πολέμου. Μετά τη νίκη του, ο Πατρίκ Μενουτσί, ο οποίος υποστηριζόταν από την κυβέρνηση, κάλεσε τη μαχητική αντίπαλό του Σοσιαλίστρια γερουσιαστή Σαμιά Γκαλί να συνεργαστεί μαζί του ξεχνώντας τις έριδες της προεκλογικής εκστρατείας. Εκείνη κράτησε ψυχρή στάση μπροστά στους θερμόαιμους οπαδούς της, εξαπέλυσε δριμεία κριτική και τους άφησε να γιουχαΐζουν τον Ολάντ.

 

Η πρόταση που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στη δεκαπεντάχρονη Λεονάρντα Ντιμπράνι, επικαλούμενος «ανθρωπιστικούς λόγους», να επιστρέψει μόνη της χωρίς την οικογένειά της, για να συνεχίσει τις σπουδές της, άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». Ομόφωνα οι ηγέτες της Αριστεράς την έκριναν απαράδεκτη. Η «σολομώντεια» πολιτική που τήρησε, με στόχο να βρει συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε αντικρουόμενες απόψεις, έθεσε υπό κρίση το κύρος του Ολάντ, που σήμερα βρίσκεται εξαιρετικά αποδυναμωμένος. Για πρώτη φορά ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χαρλέμ Ντεζίρ, αντιπαρατέθηκε στον πρόεδρο, ζητώντας να επιστρέψει στη Γαλλία η οικογένεια της Λεονάρντα. Ανακοίνωση εκπροσώπου των Πράσινων χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ολάντ και του υπουργού Εσωτερικών Μανoυέλ Βαλς «απάνθρωπες και ακατανόητες». Το Κόμμα της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν, που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, χαρακτήρισε «απάνθρωπη βιαιότητα» την πρόταση που παροτρύνει τη Λεονάρντα να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένειά της και το σχολείο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κρίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος «διέπραξε ένα σοβαρό πολιτικό και ηθικό λάθος». Ο Σύλλογος των Ρομά θεωρεί την πρόταση του Ολάντ «απάνθρωπη, επαίσχυντη και παράνομη».

 

Μύδρους εξαπέλυσε στον Ολάντ και η Κεντροδεξιά. Ο ηγέτης του Κόμματος UMP Ζαν Φρανσουά Κοπέ εκτίμησε ότι «κατάφερε ένα τρομερό πλήγμα στο κύρος της γαλλικής προεδρίας». Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασε τη λύπη του για την «αναποφασιστικότητα» του Ολάντ, που τον εξαναγκάζει να αναζητεί σύνθεση απόψεων και συμβιβασμούς οι οποίοι φαίνονται διφορούμενοι σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση». Τα γαλλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν βιτριολικά σχόλια. Η εφημερίδα «Le Monde» τονίζει ότι «ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ήδη εύθραυστος, σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αποδυναμωμένος». Η «Liberation» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Αριστερά πληρώνει τους διχασμούς της», τονίζει ότι «η απέλαση της νεαρής Κοσοβάρας ρίχνει φως στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην κυβέρνηση».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top