kosmos2710f

27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλεόνασμα υποκρισίας…

HΠΑ-NSA Ο Ομπάμα διέταξε έρευνα και τηλεφωνεί σε Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να διαψεύσει την αποκάλυψη του Σνόουντεν ότι η μυστική υπηρεσία παρακολουθεί τις επικοινωνίες όλου του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και εταιρειών.
      Pin It

HΠΑ-NSA Ο Ομπάμα διέταξε έρευνα και τηλεφωνεί σε Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να διαψεύσει την αποκάλυψη του Σνόουντεν ότι η μυστική υπηρεσία παρακολουθεί τις επικοινωνίες όλου του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και εταιρειών

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

μπαρακ ομπαμαnsaΣοκ και δέος στους ισχυρούς πολιτικούς και επιχειρηματίες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου προκαλούν οι τελευταίες αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για την ανεξέλεγκτη κατασκοπευτική δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που έχουν… πιάσει στασίδι στα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας και καταγράφουν «προληπτικά» και με τη στενή συνεργασία των επιχειρηματικών κολοσσών της πληροφορικής δισεκατομμύρια συνομιλίες κάθε μήνα, μετατρέποντας ολόκληρο τον πλανήτη σε ένα τεράστιο «Πανοπτικόν».

 

Μάταια έχει πιάσει ο Μπαράκ Ομπάμα τα τηλέφωνα και διαψεύδει δεξιά και αριστερά το… βίτσιο του να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα. Ο κόσμος το ’χει τούμπανο: ακόμα και οι ηγέτες κρατών και μεγάλων επιχειρήσεων πέφτουν καθημερινά θύματα του PRISM-ατος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, της NSA, η οποία, εκτός από κανονική κατασκοπία «για λόγους ασφαλείας», ασκεί ανοιχτά και βιομηχανική κατασκοπία προς όφελος των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

 

Κινήσεις κατευνασμού

 

Στην προσπάθειά του να κατευνάσει κάπως τους υπό στενή παρακολούθηση… συμμάχους του, ο Ομπάμα διέταξε επισήμως τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες συλλέγουν δεδομένα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων πολιτών. Θα ελέγξει, δηλαδή, εκ των υστέρων, αν οι «κοριοί» του τσιμπάνε και τους ομολόγους του ή περιορίζονται μόνον στους υπηκόους! Λες και η NSA είναι κάποια ανεξάρτητη υπηρεσία, ένα κράτος εν κράτει, που λειτουργεί αυτόνομα από τις προσταγές της Ουάσινγκτον…

 

Μνημείο υποκρισίας είναι και η δήλωση του «τσάρου» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και άμεσου προϊστάμενου της NSA, Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος –αφού πρώτα δήλωσε πως τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Monde» περιείχαν «ανακρίβειες και παραπλανητικές πληροφορίες»- ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι «[οι ΗΠΑ] δεν πρόκειται να συζητήσουμε για τις δραστηριότητές μας σε θέματα αντικατασκοπίας» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες με στόχο την προστασία του έθνους και των συμμάχων τους από τρομοκρατικές ενέργειες και την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής». Με άλλα λόγια, παρακολουθεί τη Μέρκελ, τον Ολάντ και όλους τους άλλους για να τους… προστατεύσει από τους τρομοκράτες!

 

Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε το θέμα των υποκλοπών να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναστολής της συνεργασίας των ευρωπαϊκών υπηρεσιών με τις αμερικανικές σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή δεδομένων για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». «Η Ε.Ε. διακόπτει κάθε συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος TFTP (Καταγραφή Χρηματοδότησης Τρομοκρατικών Οργανώσεων), σε απάντηση των αποκαλύψεων για υποκλοπή των τραπεζικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών, που αποθηκεύονται από τη βελγική εταιρεία SWIFT», αναφέρει η μη δεσμευτική απόφαση που ψηφίστηκε με 280 υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές.

 

Παρά τις ενέργειες αυτές, η υποκρισία των Ευρωπαίων ηγετών δεν έχει σε κάτι να ζηλέψει από εκείνη των Αμερικανών. Μήνες τώρα γνώριζαν, από τις αποκαλύψεις της «Guardian» και άλλων εντύπων, ότι παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις εκατομμυρίων πολιτών, αλλά προτιμούσαν να σιωπούν και να κουκουλώνουν την υπόθεση.

 

Τους ξύπνησε η «Monde»

 

Χρειάστηκε να βγουν τα νέα έγγραφα του Σνόουντεν στη «Monde», την περασμένη Δευτέρα, για να ξυπνήσει η ξεχασμένη… ευαισθησία των Μέρκελ, Ολάντ και Λέτα και να φέρουν επιτέλους το θέμα στο προσκήνιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τους πολίτες τους, βλέπετε, όλα ήταν καλώς καμωμένα: το πράγμα «στράβωσε» μόνον όταν έγινε γνωστό ότι οι «συνακροάσεις» αφορούσαν και τους ίδιους, τότε πήραν φωτιά και βγήκαν στις επάλξεις.

 

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση πολιτικού φαρισαϊσμού είναι, βέβαια, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, για την αξιοπιστία της οποίας οι τελευταίες αποκαλύψεις αποτελούν βαρύτατο πλήγμα. Ολο το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Μέρκελ τηρούσε σιγήν ιχθύος: κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συνέντευξής της, μάλιστα, η θριαμβεύτρια των εκλογών διαβεβαίωσε το γερμανικό κοινό πως οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν την κατασκοπεύουν.

 

Οπως γράφει και η εφημερίδα του Βερολίνου «Tagespiegel», «η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με επιθετικό τρόπο δηλώνοντας ότι όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι αναγκαία, όλα είναι χρήσιμα, όλα είναι γνωστά, όλα είναι νόμιμα. Η Γερμανία προσπάθησε μέχρι σήμερα να είναι περισσότερο αμυντική και το αποτέλεσμα είναι ότι η Μέρκελ γελοιοποιήθηκε»…. Εξίσου επικριτική είναι και η «Welt»: «Η Ανγκελα Μέρκελ προσέφερε υπηρεσία εμφανιζόμενη τόσο μετριοπαθής και τόσο βολική, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία είχε ανάγκη την συνεργασία με τους Αμερικανούς και ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επέτρεψαν την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ακόμη και η Ουάσινγκτον δεν μπορούσε να τα έχει πει καλύτερα. Και είναι αυτή η ένθερμη συνήγορος που έχει σήμερα χειροπιαστές αποδείξεις ότι το προσωπικό κινητό της τηλέφωνο παρακολουθούνταν».

 

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: «Αν αυτά που ακούμε είναι αλήθεια, είναι δυσάρεστο. Οι Αμερικανοί ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι φίλοι μας, αλλά αυτό δεν είναι σωστό… Από χρόνια το περίμενα ότι το κινητό μου θα παρακολουθούνταν. Αλλά δεν περίμενα από τους Αμερικανούς». Ποιος το λέει αυτό; Μα ο… υπουργός Αμυνας της Γερμανίας και πολιτικός υπεύθυνος για τη στρατιωτική αντικατασκοπία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας, ο Τόμας ντε Μεζίερ!

 

Scroll to top