Pin It

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δόθηκε αναβολή επ' αόριστον στην ορκωμοσία του προέδρου, η οποία θα γινόταν σήμερα

 

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

 

Ο Ούγο Τσάβες έχει «άδεια επ' αόριστον». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος εξακολουθεί να αναρρώνει στην Κούβα από τον περασμένο μήνα, οπότε υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί, δεν θα ορκιστεί σήμερα στα καθήκοντά του, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Παράλληλα, δείχνει να αποφεύγει το πολιτικό και συνταγματικό χάος που θα μπορούσε να προκαλέσει η μη ορκωμοσία του προέδρου στις 10 Ιανουαρίου, ένα σενάριο που καλλιεργούσε έντονα η αντιπολίτευση, καθώς και πολλά εγχώρια και ξένα ΜΜΕ.

 

Χθες, η Εθνοσυνέλευση της χώρας ψήφισε να δοθεί παράταση σε ό,τι αφορά την ημερομηνία εκ νέου ανάληψης των καθηκόντων του Ούγο Τσάβες, μία απόφαση η οποία κρίθηκε συνταγματική και από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Νωρίτερα, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης υπό τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο ο Τσάβες έχει χρίσει διάδοχό του σε περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης απουσίας του, είχε βγάλει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος ζήτησε να σας ανακοινώσουμε ότι, κατόπιν γνωμάτευσης της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθεί, το στάδιο της ανάρρωσης είναι αναγκαίο να παραταθεί πέραν της 10ης Ιανουαρίου».

 

«Πρόεδρε Τσάβες, η παρούσα Εθνοσυνέλευση σας παραχωρεί όσο χρόνο χρειάζεστε προκειμένου να θεραπευτείτε από την ασθένειά σας και να επιστρέψετε όταν θα έχει εκλείψει ο λόγος της απουσίας σας», ανέγνωσε με επισημότητα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, καταλήγοντας: «Να είστε καλά πρόεδρε, ο Θεός να σας ευλογεί».

 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα που ανέκυψε την επιδείνωση της υγείας του Ούγο Τσάβες, επικαλέστηκε το άρθρο 231 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι, αν ένας πρόεδρος, ο οποίος επανεκλέγεται, δεν μπορέσει για «έκτακτους ιατρικούς λόγους» να παραστεί στην τελετή της ορκωμοσίας του στην προβλεπόμενη ημερομηνία, μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του και η ημερομηνία της ορκωμοσίας να παραταθεί, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Κι ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για συνταγματικές μανούβρες της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματική την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, λύνοντας, προσωρινά τουλάχιστον, το ζήτημα της κυβερνησιμότητας.

 

Στο μεταξύ, η σημερινή απουσία του Τσάβες δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν, με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, κρίνεται «ιδιαίτερα λεπτή». Ολο το τελευταίο διάστημα, σε διάφορα σημεία της χώρας γίνονται δημόσιες προσευχές και διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον απόντα πρόεδρο.

 

Σήμερα, αν και δεν θα γίνει η προβλεπόμενη ορκωμοσία, η πρωτεύουσα Καράκας θα φορέσει τα καλά της και θα δώσει μια μεγάλη γιορτή στην οποία θα παραστούν και ξένοι πολιτικοί, όπως οι πρόεδροι της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα και της Βολιβίας εβο Μοράλες, ο ανατραπείς πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Εκτορ Τίμερμαν σε ένδειξη συμπαράστασης, όπως έχουν δηλώσει, προς τον πρόεδρο Τσάβες και τον λαό της Βενεζουέλας.

 

Πάντως, αυτή η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η ασθένεια του Ούγο Τσάβες δείχνει να λειτουργεί περισσότερο υπέρ της κυβέρνησης και κατά της αντιπολίτευσης, η οποία υποχρεούται, σε αντίθεση με την προσφιλή τακτική της, να χαμηλώνει τους τόνους, καθώς η κατά μέτωπο επίθεση σε έναν βαριά άρρωστο θα είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο.

 

Αν και υπήρχε, μέχρι πρότινος, η βούληση για διεξαγωγή διαδηλώσεων από σήμερα, ημέρα της προγραμματισμένης ορκωμοσίας, καθώς και για όλες τις επόμενες ημέρες, με αίτημα τη διεξαγωγή νέων εκλογών, η ιδέα αυτή παραπέμπεται τις καλένδες, καθώς το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα δεν φαίνεται να «σηκώνει» τέτοιες κινήσεις.

 

Scroll to top