edward-snowden

04/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O Σνόουντεν τους έφερε… κοντά

Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ - Γερμανίας μέσω... των παρακολουθήσεων, αφού και το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να τραβήξει άλλο το σκοινί.
      Pin It

Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Γερμανίας μέσω… των παρακολουθήσεων, αφού και το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να τραβήξει άλλο το σκοινί

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Μπάρακ Ομπάμα, Ανγκελα Μέρκελ«Κόκκινο χαλί» στον Εντουαρντ Σνόουντεν ζητούν να στρωθεί στο Βερολίνο πάνω από 50 επιφανείς προσωπικότητες στη Γερμανία: καλλιτέχνες, διανοούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη σχεδόν όλων των παρατάξεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο επικεφαλής της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και ο πρώην γ.γ. των Χριστιανοδημοκρατών, Χάινερ Γκάισλερ…

 

«Προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στις δυτικές χώρες και τώρα εναπόκειται σε εμάς να τον βοηθήσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Γκάισλερ στο νέο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel», απηχώντας λίγο – πολύ τις δηλώσεις και του αναπληρωτή επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, Αξελ Σέφερ, ότι το «βαθύ λαρύγγι» της NSA «είναι ήρωας κι όχι προδότης».

 

Κι αυτό λίγο-πολύ είναι το πνεύμα του «Μανιφέστου για την Αλήθεια» που υπογράφει ο ίδιος ο 30χρονος καταζητούμενος στις ΗΠΑ και το οποίο δημοσιεύει επίσης το «Der Spiegel». «Εχουμε ηθικό καθήκον να εξασφαλίσουμε πως οι νόμοι και οι αξίες μας θα περιορίσουν τα προγράμματα παρακολούθησης και θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Η αλήθεια δεν είναι έγκλημα

 

«Οι πολίτες πρέπει να παλέψουν ενάντια στη συσκότιση της πληροφόρησης για ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για το κοινό. Εκείνοι που λένε την αλήθεια δεν διαπράττουν κάποιο έγκλημα», υπογραμμίζει στο κείμενό του ο Σνόουντεν, το οποίο έστειλε από τη Ρωσία, κρυπτογραφημένο, με… αγάπη, λίγα 24ωρα μετά την εκεί μυστική συνάντησή του με βουλευτή των Γερμανών Πρασίνων και τη δήλωση προθέσεων να συνδράμει, ως μάρτυρας, στη γερμανική έρευνα για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις.

 

«Κανείς δεν τον κρατά εδώ. [...] Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να φτιάξει τις βαλίτσες του και να πάει όπου θέλει», διεμήνυσε χθες εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, συμπληρώνοντας πάντως με νόημα ότι η επιστροφή του στη Ρωσία θα είναι περίπλοκη και πιθανόν αβέβαιη, καθώς πρέπει να ζητήσει εκ νέου άσυλο. Ο δικηγόρος του άφησε να εννοηθεί ότι η συνεργασία με τους Γερμανούς θα μπορούσε να γίνει… εξ αποστάσεως, με καταθέσεις επί ρωσικού εδάφους.

 

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να τραβήξει κι άλλο το «σκοινί» με τις ΗΠΑ σε αυτή τη διπλωματική «διελκυστίνδα». Τόσο η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» όσο και το «Der Spiegel» αναφέρουν -επικαλούμενα πηγές- ότι Βερολίνο και Ουάσινγκτον είναι κοντά σε μια δεσμευτική συμφωνία, ώστε εφεξής να μην… αλληλοκατασκοπεύονται, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα το κάνουν από κοινού σε βάρος τρίτων…

 

Ηδη, αντιπροσωπεία της γερμανικής καγκελαρίας και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν καταλήξει σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, σε συνάντηση που είχαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στον Λευκό Οίκο. Καθοριστική εκτιμάται ότι θα είναι η συνάντηση που λέγεται ότι θα έχει σήμερα ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) με Αμερικανούς ομολόγους του, στην Ουάσινγκτον.

 

Το αποτέλεσμα θα φανεί στις αρχές του νέου έτους, οπότε αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές. Κι έτσι -σχολιάζει η βρετανική «Guardian»- «το Βερολίνο θα έχει καταφέρει να μπει στο κλειστό κλαμπ των “5 ματιών”, όπως είναι γνωστό το σούπερ κατασκοπευτικό δίκτυο των ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που κρατά από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου».

 

Scroll to top