Pin It

→ΒΡΕΤΑΝΙΑ Τη μεγαλύτερη διαφορά από τότε που κυβερνούν οι Τόρις κατέγραψε δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο «Γκάρντιαν», με την αντιπολίτευση να προηγείται με 8 ποσοστιαίες μονάδες

 

Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Οκτώ ποσοστιαίες μονάδες προηγούνται οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης από τους Συντηρητικούς της κυβέρνησης στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της εφημερίδας «Guardian», που δημοσιεύτηκε χθες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων από τον περασμένο Μάρτιο. Πιο συγκεκριμένα, αν αύριο γίνονταν εκλογές στη Βρετανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Εργατικοί θα έπαιρναν 38%, οι Συντηρητικοί 30%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13%, το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου 10% και το υπόλοιπο ποσοστό θα πήγαινε σε μικρότερα κόμματα.

 

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης υποδηλώνει «μια οριστική βελτίωση των Εργατικών μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι». Ολα δείχνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ «ρευστοποίησε» τη θέση του για τη Συρία, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε εναντιωθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, όπως και έγινε. Επίσης φαίνεται να κερδίζει τουλάχιστον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές, γιατί στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του κόμματός του δεσμεύτηκε πως «όταν εκλεγεί πρωθυπουργός θα παγώσει τα τιμολόγια της ενέργειας».

 

Η τιμή της οικιακής ενέργειας είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές θέμα, καθώς θεωρείται από τους Βρετανούς «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Γι’ αυτό και οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια μόνο καλό δεν έκαναν στο κυβερνών κόμμα. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία τον Οκτώβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τριών χρόνων, η επιτυχία αυτή δεν αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των Βρετανών.

 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως συνολικά η άποψη των ερωτηθέντων για τους αρχηγούς των κομμάτων είναι αρνητική. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως, αν και ο Εντ Μίλιμπαντ σημειώνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε ερωτήσεις που αφορούν το ποιόν των δύο αρχηγών ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η δημοσκόπηση έβγαλε τον Ντέιβιντ Κάμερον με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

 

Πιο συγκεκριμένα, το 32% λέει ότι ο Μίλιμπαντ είναι πιο έντιμος από τους περισσότερους πολιτικούς σε σχέση με το 29% του Κάμερον. Το 36% θεωρεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατανοεί τους πολίτες καλύτερα έναντι 25% του Κάμερον. Ενώ το 44% πιστεύει ότι ο Κάμερον έχει περισσότερο στιλ και λιγότερη ουσία.

 

Τέλος, για πολλούς αναλυτές ανησυχητική είναι η αύξηση του ποσοστού δημοτικότητας του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ. Ο Φάρατζ, γνωστός ευρωσκεπτικιστής, συχνά έχει ασκήσει σκληρή κριτική κατά της Ε.Ε. ενώ έχει ταχθεί ανοικτά και ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η δημοφιλία του ξεπερνάει ακόμη και αυτή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και αρχηγού των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ. Γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, «μπορεί να ωθήσει τον Κάμερον σε ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ε.Ε. με στόχο αποσπάσει ψηφοφόρους του UKIP».

 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 8 ώς τις 10 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.004 πολιτών ηλικίας δεκαοκτώ και άνω, για λογαριασμό της εφημερίδας «Guardian», σε συνεργασία με την εταιρεία ICM.

 

[email protected]

 

Scroll to top