14/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μαρίν, ο Χέερτ και το «τέρας των Βρυξελλών»

Η γαλλική και η ολλανδική Ακροδεξιά συγκρότησαν αντιευρωπαϊκό μέτωπο για τις ευρωεκλογές.
      Pin It

Η γαλλική και η ολλανδική Ακροδεξιά συγκρότησαν αντιευρωπαϊκό μέτωπο για τις ευρωεκλογές

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Μαρί Λεπέν, Χέερ ΒίλντερςΟταν την υποδέχθηκε στην είσοδο του ολλανδικού κοινοβουλίου, στη Χάγη, την καλωσόρισε με ένα πλατύ χαμόγελο και την προσφώνηση «καλή φίλη». Παραδίπλα, περίπου 30 διαδηλωτές κράδαιναν πλακάτ με το σύνθημα «Δεν υπάρχουν περιθώρια για τον φασισμό». Με το πέρας πάντως της χθεσινής, κατ’ ιδίαν συνάντησής τους -της δεύτερης για φέτος- οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ολλανδίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν περιχαρείς τη συγκρότηση ενός κοινού αντιευρωπαϊκού μετώπου, εν όψει των… ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου!

 

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα. Σήμερα είναι η απαρχή της απελευθέρωσης από την ευρωπαϊκή ελίτ, από το τέρας των Βρυξελλών», διακήρυξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Χέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV). «Εμείς, τα παλιά κράτη της Ευρώπης, εξαναγκαζόμαστε να ζητάμε την άδεια των Βρυξελλών για οτιδήποτε, να υποβάλλουμε τους προϋπολογισμούς μας στο διευθυντήριο, να μένουμε προσκολλημένοι σε ένα νόμισμα που έχει δείξει την αναποτελεσματικότητά του», συμπλήρωσε η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου (FN) και δημοφιλέστερη σήμερα πολιτικός στη χώρα της, τη Γαλλία. «Πρέπει να ανακτήσουμε την εδαφική, νομισματική και δημοσιονομική κυριαρχία. Θέλουμε να ξαναδώσουμε την ελευθερία στους λαούς μας». Και πώς θα γίνει αυτό δεδομένων των σημαντικών διαφορών που χωρίσουν το PVV και το FN σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, ρώτησε ένας δημοσιογράφους. «Ακόμη και σε έναν γάμο, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι 100% το ίδιο με τον άλλο» ήταν η απλοϊκή απάντηση της Λεπέν…

 

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά. Οι θέσεις τους διαφέρουν παρασάγγας έναντι του Ισλάμ, του Ισραήλ (ο Βίλντερς διατηρεί στενή επαφή με το εβραϊκό λόμπι) και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ομως, τα κοινά σημεία τους -ο αντιευρωπαϊσμός, η μετανάστευση και το γεγονός ότι η πολιτική ισχύς στο Ευρωκοινοβούλιο επιτυγχάνεται «εν τη ενώσει», εξασφαλίζοντας έτσι και την ουδόλως… ευκαταφρόνητη κοινοτική χρηματοδότηση των πολιτικών ομάδων- φαίνεται ότι αρκούν για να τους φέρουν ακόμη πιο κοντά. Ή τουλάχιστον για να το επιχειρήσουν.

 

Αυτό ακριβώς θα είναι εξάλλου και το διακύβευμα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία (EAF), που διεξάγεται σήμερα στη Βιέννη, με τη συμμετοχή αξιωματούχων ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης και αντικείμενο τη στενή συνεργασία τους στις ευρωεκλογές. Στις τάξεις της EAF ανήκουν το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, το βελγικό Φλαμς Μπελάνγκ, οι Σουηδοί Δημοκράτες, ενώ μετέχουν πολιτικοί άλλων κομμάτων ως μεμονωμένα μέλη. Ενώ υπάρχουν στενοί δεσμοί με το κόμμα του Βίλντερς και την ιταλική Λέγκα του Βορρά.

 

Ζητούμενο της συνάντησης, κατά τον Αυστριακό πρόεδρο της EAF, ευρωβουλευτή Φραντς Ομπερμάγερ, θα είναι ο σχηματισμός μιας νέας πολιτικής ομάδας «των πατριωτικών κομμάτων» στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά σε αυτήν, υπογράμμισε, δεν θα έχουν θέση ακραία κόμματα, όπως το Γιόμπικ στην Ουγγαρία ή το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία. Κι αυτό γιατί η συμμαχία τους -όπως υποστήριξε- απορρίπτει τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό!

 

Scroll to top