26/11/13


Αλκοόλ

Το αλκοόλ διαλύει γάμους

Η κατανάλωση αλκοόλ από τον ένα από τους δύο συζύγους αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα διαζυγίου .
      Pin It

alkoolpotΣύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το πολύ αλκοόλ κάνει κακό στο γάμο, στις περιπτώσεις που κάποιος από τους συζύγους είναι «γερό ποτήρι». Αν όμως και οι δύο πίνουν πολύ, τότε η πιθανότητα διαζυγίου δεν διαφέρει από αυτή οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον διευθυντή του Κέντρου Ερευνών στους Εθισμούς Κένεθ Λέοναρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychology of Addictive Behaviors».

Παρακολούθησαν 634 ζευγάρια για εννέα χρόνια από τη στιγμή του γάμου τους και παρατήρησαν πως χώρισαν σχεδόν τα μισά ζευγάρια (50%), στα οποία μόνο ο ένας έπινε πολύ, ενώ στα υπόλοιπα ζευγάρια (που είτε δεν έπινε κανένας σύζυγος υπερβολικά, είτε και οι δύο έπιναν πολύ) το ποσοστό διαζυγίων, δεν ξεπέρασε το 30%. Ως υψηλή κατανάλωση αλκοόλ θεωρήθηκαν τουλάχιστον έξι ποτά στη σειρά ή το να πίνει κανείς όσο χρειάζεται για να μεθύσει.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων σε εκείνα τα ζευγάρια όπου το «γερό ποτήρι» ήταν η γυναίκα μάλλον, παρά ο άνδρας. Επίσης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ από μια γυναίκα θεωρείται πως αντιβαίνει στον ρόλο της συζύγου, με συνέπεια να δημιουργούνται ακόμα περισσότερες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Λέοναρντ δήλωσε πως η έρευνά δείχνει ότι περισσότερο η διαφορά μεταξύ των δύο συζύγων για την κατανάλωση αλκοόλ, παρά αυτή καθεαυτή η κατανάλωση, οδηγεί σε συγκρούσεις, διάσταση και χωρισμό. Όπως είπε, όταν πίνουν και οι δύο πολύ, τότε τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα απέναντι στον ή στην σύντροφό τους. Πρόσθεσε πάντως πως δεν συνεπάγεται διατάραξη της οικογενειακής ζωής τους, γιατί δεν χωρίζουν, αν και δημιουργούν ένα ιδιαίτερα άσχημο κλίμα για τα παιδιά τους.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top