27/11/13


Φάρμακα

Κίνδυνος εμφράγματος από το αλάτι στα φάρμακα

Ένας κρυφός κίνδυνος κυρίως εμφράγματος αλλά και εγκεφαλικού εξαιτίας της καθημερινής πρόσληψης φάρμακων που περιέχουν αλάτι.
      Pin It

farmaka_425xΕκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο απειλούνται από έναν υποτιμημένο μέχρι τώρα καρδιαγγειακό κίνδυνο, όταν παίρνουν κάθε μέρα φάρμακα που περιέχουν αλάτι με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού, κυρίως για όσους πάσχουν ήδη από υπέρταση.

Γι΄αυτό η νέα βρετανική επιστημονική έρευνα από τα πανεπιστήμια Νταντί και University College του Λονδίνου, προειδοποιεί ότι αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι λαμβάνουν την μέγιστη καθημερινή δοσολογία διαφόρων κοινών φαρμάκων, όπως παυσίπονων, κινδυνεύουν χωρίς να το γνωρίζουν, να υπερβούν το ημερήσιο συνιστώμενο όριο για τη λήψη αλατιού παρ΄ όλο που, κατά τα άλλα, μπορεί να προσέχουν τη διατροφή τους, ώστε να μην περιέχει πολύ αλάτι.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας Τζέικομπ Τζορτζ, που πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», κάλεσαν τις αρμόδιες Αρχές να επιβάλουν την κατάλληλη και σαφή σήμανση στις συσκευασίες των φαρμάκων, που θα δείχνουν το περιεχόμενό τους σε αλάτι, όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, αφού αρκετά από αυτά τα φάρμακα με αλάτι χορηγούνται και χωρίς συνταγή γιατρού. Επισημάνθηκε πως ορισμένα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με επιφύλαξη και μόνο αφού τα εκτιμώμενα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους.

Σε προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί πως το πολύ αλάτι κάνει κακό στην υγεία και κυρίως την καρδιά. Πολλά φάρμακα, όπως τα αεριούχα ανθρακούχα και τα διαλυόμενα χάπια ή δισκία στο νερό (παρακεταμόλης, ασπιρίνης, βιταμινών) περιέχουν αλάτι σε μορφή νατρίου για να βελτιώσουν τη διάλυση και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό του ασθενούς.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων στηρίζεται στη μελέτη περισσότερων από 1,2 εκατομμύρια ασθενείς για μια μέση περίοδο επτά ετών, στη διάρκεια των οποίων συνέβησαν πάνω από 61.000 καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου (βάρος, κάπνισμα, αλκοόλ, ιστορικό ασθενούς) και κατέληξαν στο ότι όσοι άνθρωποι έπαιρναν φάρμακα με νάτριο (αλάτι), είχαν κατά μέσο όρο 16% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή γενικότερα θανάτου από καρδιαγγειακή αιτιολογία, σε σχέση με όσους ασθενείς έπαιρναν παρόμοια φάρμακα, αλλά χωρίς νάτριο (αλάτι).

Επίσης, όσοι έπαιρναν φάρμακα με αλάτι, είχαν επταπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ενώ ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά μέσο όρο 28% υψηλότερος.

Το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα διευκρινίζει πως η νέα έρευνα αφορά όσους καταναλώνουν φάρμακα καθημερινά και όχι περιστασιακά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ημερήσιο ανώτατο όριο δύο γραμμαρίων νατρίου, δηλαδή περίπου πέντε γραμμαρίων αλατιού (ένα κουταλάκι του γλυκού).

Scroll to top