29/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχίζεται ο… ανένδοτος

ΤΑΪΛΑΝΔΗ Μπορεί η κυβέρνηση να επέζησε άνετα εντός Βουλής παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά στον δρόμο τα πράγματα είναι αλλιώς αφού έχει απέναντί της τους πολυπληθείς και μαχητικούς διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.
      Pin It

→ΤΑΪΛΑΝΔΗ Μπορεί η κυβέρνηση να επέζησε άνετα εντός Βουλής παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά στον δρόμο τα πράγματα είναι αλλιώς αφού έχει απέναντί της τους πολυπληθείς και μαχητικούς διαδηλωτές της αντιπολίτευσης

 

Νίκη στο Κοινοβούλιο, ήττα στους δρόμους. Με τα «κουκιά» αναφανδόν υπέρ της, αφού το κυβερνών κόμμα διαθέτει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Γινγκλούκ Σιναουάτρα, επέζησε εύκολα της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης. Τα έχει βρει μπαστούνια, όμως, με την ανυποχώρητη αντιπολίτευση και τα πλήθη των υποστηρικτών της, που συνεχίζουν ακάθεκτοι να διαδηλώνουν μαχητικά στην Μπανγκόκ και να πολιορκούν υπουργεία και δημόσια κτίρια, παίζοντας με τα νεύρα της κυβέρνησης, η οποία -προς το παρόν τουλάχιστον- τους αντιμετωπίζει χωρίς τη χρήση βίας.

 

Με σημαίες, σφυρίχτρες και συνθήματα κατά της Σιναουάτρα και του αυτοεξόριστου, δισεκατομμυριούχου αδελφού της και πρώην πρωθυπουργού Θακσίν, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα σιδερόφρακτα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην πρωτεύουσα και κατάφεραν να κόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο, καλώντας μάταια τα όργανα της τάξης να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και να ενωθούν μαζί τους. Αυτό, όμως, που προκαλεί εκνευρισμό κι ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση, όσο και σε τραπεζικούς κι επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας, είναι η κατάληψη από την περασμένη Δευτέρα του υπουργείου Οικονομικών και η παραλυσία όλων των υπηρεσιών του.

 

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπει σε πολιτικά παιχνίδια, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα επιδεινώσει την οικονομία» τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά της η Σιναουάτρα και ζήτησε από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με επίκληση στην εθνική ενότητα εν όψει και των επικείμενων εορτασμών για τα γενέθλια του βασιλιά της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται στον θρόνο επί έξι δεκαετίες (!) και διαθέτει πιστούς οπαδούς σε όλο το πολιτικό φάσμα. Η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν επιδιώκει αντιπαράθεση, αλλά διάλογο με όλους.

 

Η πρότασή της, όμως, απορρίφθηκε ως ανειλικρινής από την αντιπολίτευση, ο ηγέτης της οποίας είχε διατελέσει πρωθυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης, που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2008. Επί των ημερών του, ενάμιση χρόνο αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις αιματοκύλησαν την Μπανγκόκ σκοτώνοντας πάνω από 90 διαδηλωτές, κατά τη βίαιη καταστολή των πολύμηνων συγκεντρώσεων συμπαράστασης χιλιάδων πολιτών προς τον ζάπλουτο αδελφό της Σιναουάτρα και πρώην πρωθυπουργό, Θακσίν, που είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της καταδίκης του για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Το 2011 προκηρύχθηκαν εκλογές, στις οποίες επικράτησε τελικά η νυν πρωθυπουργός.

 

Παρ’ ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι δεν το βάζουν κάτω και καλούν τους πολίτες σε νέα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια σ’ όλη τη χώρα, οι απώτεροι στόχοι τους παραμένουν θολοί. Παράλληλα η δυναμική των κινητοποιήσεων έχει αρχίσει σταδιακά να φθίνει, σε σχέση με τη μαζικότητα των πρώτων διαδηλώσεων στις αρχές της εβδομάδας. Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα χαρακτηρίζεται από μερίδα της κοινής γνώμης «μαριονέτα» του αδελφού της, ο οποίος κατηγορείται ότι συνεχίζει να καθορίζει εξ αποστάσεως την κυβερνητική πολιτική, επικοινωνώντας συχνά – πυκνά με μέλη του υπουργικού συμβουλίου μέσω Skype από τη βίλα του στο Ντουμπάι.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top