06/12/13


Ρύπανση

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας οδηγεί σε γεννήσεις λιποβαρών μωρών

Μωρά με μικρότερο βάρος γεννούν οι γυναίκες που εκτίθενται σε σωματίδια που προέρχονται από την καύση ξύλων στα τζάκια, στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και στους βιομηχανικούς ρύπους των εργοστασίων .
      Pin It

moro-zigaria

Οι γυναίκες που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και ειδικότερα σε σωματίδια που προέρχονται από την καύση ξύλων στα τζάκια, τον χειμώνα, στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και στους βιομηχανικούς ρύπους των εργοστασίων γεννούν μωρά μικρότερο βάρος, δείχνει νέα επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Brown μελέτησαν το βάρος περισσότερων από 250.000 μωρών που γεννήθηκαν την περίοδο 2008-2010 στη Νέα Υόρκη και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα οποία ήταν εκτεθειμένες οι έγκυες μητέρες τους. Η ομάδα του Brown επικεντρώθηκε στα πιο επικίνδυνα – μικροσκοπικά – μικροσωματίδια και στο επίπεδο του διοξειδίου του αζώτου.

Το βάρος ενός μωρού μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 48 γραμμάρια για κάθε 10 παραπάνω μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, στα οποία ήταν εκτεθειμένες οι έγκυες. Επιπλέον, το βάρος του νεογέννητου ήταν κατά 18 γραμμάρια μικρότερο κατά μέσο όρο για κάθε 10 παραπάνω μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες επιφυλάσσονται για το αν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις γεννήσεις λιποβαρών μωρών και τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Άλλη πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι η η έκθεση της εγκύου ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης μωρών με χαμηλό βάρος (κάτω από 2,5 κιλά μετά από 37 εβδομάδες κύησης).

Οι επιστήμονες είδαν ότι για κάθε αύξηση 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα των μικροσκοπικών σωματιδίων (από εξατμίσεις αυτοκινήτων, βιομηχανικούς ρύπους κ.α.), αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού. Ο αυξημένος κίνδυνος δε ισχύει και για επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top