06/12/13


Εγκέφαλος

Με ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου αύξησαν την αποφασιστικότητα και την επιμονή των ανθρώπων

Η μέθοδος που εφαρμόστηκε θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου θεραπειών για την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπου η έλλειψη κινήτρων είναι βασικό χαρακτηριστικό των ασθενών.
      Pin It

Molecular Thoughts

Ομάδα νευροεπιστημόνων του πανεπιστημίου Stanford βρήκε τρόπο να ενισχύσει σημαντικά την αποφασιστικότητα και την ανθρώπινη επιμονή, διεγείροντας ηλεκτρικά συγκεκριμένες περιοχές των εγκεφάλων δυο ασθενών, όπως δημοσιεύεται στο Νeuron. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου θεραπειών για την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπου η έλλειψη κινήτρων είναι βασικό χαρακτηριστικό των ασθενών.

Η ανακάλυψη έγινε με μάλλον τυχαίο τρόπο. Οι γιατροί προσπαθούσαν να εντοπίσουν περιοχές του εγκεφάλου των ασθενών οι οποίες τους προκαλούσαν επιληπτικές κρίσεις. Για το σκοπό μετακινούσαν ηλεκτρόδια σε διαφορετικά σημεία του εγκεφαλικού φλοιού τους και ξαφνικά οι ασθενείς κατακλύστηκαν από ένα αίσθημα αποφασιστικότητας, νιώθοντας ικανοί να ξεπεράσουν οποιαδήποτε δυσκολία.

Σε έξι δοκιμές που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε ότι η ενεργοποίηση με χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα (δύο έως οκτώ μιλιαμπέρ) της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Όπως είπε ο ένας άνδρας, «είναι σαν να οδηγείς το αυτοκίνητό σου, με σκασμένα λάστιχα μέχρι τον προορισμό σου. Δεν μπορείς παρά να συνεχίσεις να προχωράς παρά τις δυσκολίες».

Για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες, εφάρμοσαν την μέθοδο της εικονικής (πλασέμπο) ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου και ενημέρωσαν ψευδώς τους δύο ασθενείς ότι θα τους διοχετεύσουν ξανά ρεύμα στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καθόλου ηλεκτρισμός στα ηλεκτρόδια. Τότε οι δύο άνθρωποι δεν ανέφεραν καμία αιφνίδια ενεργοποίηση της αποφασιστικότητας και επιμονής τους, πράγμα που συνέβη αμέσως όμως, όταν όντως οι επιστήμονες επανέφεραν το ρεύμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top