09/12/13


Γονίδια

Ανακαλύφθηκε νέο γονίδιο υπεύθυνο για το 1% των καρκίνων

Ο καρκίνος προκαλείται όχι όταν το γονίδιο είναι ενεργό, αλλά όταν αυτό απενεργοποιείται. Σε όσους καρκινοπαθείς είναι ανενεργό, το γεγονός αυτό ίσως είναι η βασική γενετική αιτία για την ασθένειά τους, λέει η δημοσίευση στο Nature Genetics .
      Pin It

microskopio-giatros

Ένα γονίδιο που «καθοδηγεί» την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων ανακάλυψε ομάδα ερευνητών στην Βρετανία. Το γονίδιο CUX1 εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε τουλάχιστον 1% των ασθενών και θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει στην δημιουργία στοχευμένων θεραπειών.

Ο καρκίνος προκαλείται όχι όταν το γονίδιο είναι ενεργό, αλλά όταν αυτό απενεργοποιείται. Σε όσους καρκινοπαθείς είναι ανενεργό – περίπου σε έναν στους 100 – το γεγονός αυτό ίσως είναι η βασική γενετική αιτία για την ασθένειά τους, λέει η δημοσίευση στο Nature Genetics.

«Κατανοώντας τον γενετικό κώδικα των καρκίνων, θα αναπτύξουμε στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες, που θα είναι πιο αποτελεσματικές», λέει ο David Adams του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. Στην ομάδα του συμμετέχουν και τρεις Έλληνες, οι Κωνσταντίνος Αλιφραγκής, Στέλλα Λεμπιδάκη και Έλλη Παπαεμμανουήλ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 7.600 καρκινοπαθείς και ανακάλυψαν ότι στο 1% περίπου συμβαίνει μια μετάλλαξη που απενεργοποιεί το γονίδιο CUC1, με συνέπεια να ευνοείται η ανάπτυξη του καρκίνου. Το συγκεκριμένο γονίδιο δεν μεταλλάσσεται συχνά, όμως η μετάλλαξή του συμβαίνει σε πολύ διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Έως τώρα δεν είχε εντοπισθεί ως υπεύθυνο για τον καρκίνο, επειδή οι γενετικές μελέτες εστίαζαν την προσοχή τους κυρίως σε γονίδια που μεταλλάσσονται με μεγάλη συχνότητα σε επί μέρους είδη καρκίνου. Το CUX1 μεταλλάσσεται σχετικά πιο συχνά στους αιματολογικούς καρκίνους.

Δείτε ΕΔΩ την πρωτότυπη εργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top