10/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θρίλερ με τον εξαφανισμένο θείο

Β. ΚΟΡΕΑ Ο Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο συνέλαβε και εξοβέλισε από την κομματική ηγεσία τον συγγενή του, στρατηγό Γιανγκ Σονγκ Τάεκ αλλά τον εξαφανίζει και από τις φωτογραφίες.
      Pin It

→Β. ΚΟΡΕΑ Ο Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο συνέλαβε και εξοβέλισε από την κομματική ηγεσία τον συγγενή του, στρατηγό Γιανγκ Σονγκ Τάεκ αλλά τον εξαφανίζει και από τις φωτογραφίες

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Βίντεο το οποίο δείχνει τον μέχρι πρότινος πανίσχυρο θείο τού Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, να συλλαμβάνεται και να μεταφέρεται σχεδόν «σηκωτός» από στρατιώτες, έξω από την αίθουσα συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος έκανε χθες τον γύρο του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για σύλληψή του και αποπομπή του από την κρατική ιεραρχία. Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του βίντεο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι το καθεστώς κατηγόρησε τον Γιανγκ για συνωμοσία εναντίον του κράτους, διαφθορά, καθώς και για πράξεις ακολασίας, όπως οι συχνές επαφές με γυναίκες και η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, και ότι δύο στενοί συνεργάτες του «θείου» εκτελέστηκαν με τις κατηγορίες της διαφθοράς.

 

Αρκετές εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται. Οι πληροφορίες για κατ’ οίκον περιορισμό δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε κι αυτές που μετέδωσε νοτιοκορεατικός σταθμός που ανήκει σε Βορειοκορεάτες αντιφρονούντες, βάσει των οποίων οΓιανγκ εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

 

Εύλογα πάντως τίθεται το ερώτημα τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην επιθετική αυτή ενέργεια εναντίον του ανθρώπου, ο οποίος θεωρούνταν ο μέντοράς του και ταυτοχρόνως σηματοδότησε τη μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή στη Βόρεια Κορέα από το 2011, που ο Κιμ Γιονγκ Ουν- γιος του «πατερούλη» Κιμ Γιονγκ Ιλ- κληρονόμησε την εξουσία.

 

Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Ανταμ Κάθκαρτ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, συνδέουν τη σύλληψη του Γιανγκ με κάποιες μεταρρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών για ξένους επενδυτές στα πρότυπα της ζώνης της Σενζέν στην Κίνα. Αλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε οποιονδήποτε διανοηθεί να αμφισβητήσει την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι η μη απόλυτη υπακοή απέναντι στον ηγέτη του πλέον αδυσώπητου καθεστώτος παγκοσμίως τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών.

 

«Σε κάθε περίπτωση» πάντως, λέει ο Κινέζος αναλυτής Τσενγκ Σιαοέ του Πανεπιστημίου Ρενμίν του Πεκίνου, η «κατάσταση είναι ευαίσθητη, εύθραυστη και αβέβαιη. Γι’ αυτό και τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς θα διαπιστώσει κατά πόσο θα έχει τον έλεγχο για να κυβερνήσει τις προσεχείς δεκαετίες».

 

Από την πλευρά του ο Αντρέι Λανκόφ από το Πανεπιστήμιο του Κουκμίν εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος για την άνοδο στην εξουσία της νέας γενιάς, που όμως θα απαρτίζεται στη συντριπτική της πλειονότητα από τα παιδιά και τα εγγόνια των αξιωματούχων που βρίσκονται σήμερα στα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού.

 

Scroll to top