11/12/13


Διατροφή

EFSA: Η ασπαρτάμη δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία

Εφόσον καταναλώνεται εντός των αποδεκτών ορίων, τονίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
      Pin It

aspartame-zaxari

Η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται ευρέως στα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία εφόσον καταναλώνεται εντός των προκαθορισμένων ορίων που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) με ανακοίνωσή της τονίζει πως «η ασπαρτάμη και τα υποπροϊόντα της είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση στα σημερινά επίπεδα», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η φαινυλαλανίνη – ένα από τα συστατικά της ασπαρτάμης – είναι επικίνδυνη για όσους πάσχουν από φαινυλκετονουρία (πρόκειται για σπάνιο, κληρονομικό, μεταβολικό νόσημα). Όπως αναφέρει η EFSA, οι ασθενείς αυτοί δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση μελετών που συνδέεαν την ασπαρτάμη με διάφορες παθήσεις και κινδύνους, όπως με εμφάνιση καρκίνου και πρόωρο τοκετό. Ωστόσο οι υπηρεσίες ασφάλειας των τροφίμων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αμφισβητούσαν τα συμπεράσματα των μελετών αυτών.

Η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Η χρήση της εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80, ενώ το 1994 οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ενέκριναν επίσης τη χρήση της σε τρόφιμα. Εκτός των άλλων η ουσία αυτή έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσους την χρησιμοποιούν γιατί διεγείρει την αίσθηση της πείνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top