19/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eικόνες… Αουσβιτς σε μαγνητοσκόπηση

Το βίντεο από τη Λαμπεντούζα με τους διασωθέντες από το ναυάγιο μετανάστες γυμνούς να τους ψεκάζουν με νερό και βενζίνη δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.
      Pin It

ΙΤΑΛΙA – Το βίντεο από τη Λαμπεντούζα με τους διασωθέντες από το ναυάγιο μετανάστες γυμνούς να τους ψεκάζουν με νερό και βενζίνη δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα…

 

Ρώμη

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη- Συγγελλάκη

 

Italy-metanastes-nauagio-LabentouzaΟι εικόνες του κέντρου προσωρινής κράτησης της Λαμπεντούζα έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν αποτροπιασμό και αγανάκτηση: «ψεκασμός» των μεταναστών με νερό και βενζίνη, για να «απολυμανθούν» από την ψώρα.

 

Τις εικόνες τράβηξαν οι ίδιοι οι μετανάστες και το βίντεο-ντοκουμέντο μετέδωσε το δημόσιο κανάλι Rai due. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός πρόσφυγα από τη Συρία, ο ψεκασμός της ντροπής (με άνδρες και γυναίκες γυμνούς, έξω, μπροστά σε δεκάδες άλλα άτομα) επαναλαμβανόταν κάθε τέσσερις ημέρες. Βάσει δε των μέχρι τώρα στοιχείων, κανένας από τους «φιλοξενούμενους» ή μάλλον κρατούμενους του κέντρου δεν είχε ψώρα.

 

Αρμόδια… σιωπή

 

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, κανείς δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και δεν πρόκειται να διστάσει να ζητήσει την έναρξη διαδικασίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας».

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, από τη μεριά του, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» και μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, υποσχέθηκαν ότι «θα αποδοθούν, το γρηγορότερο δυνατό, όλες οι σχετικές ευθύνες».

 

Η μόνη απτή κίνηση, προς το παρόν, αφορά την αντικατάσταση των υπευθύνων του συνεταιρισμού της Σικελίας που είχε κερδίσει την εργολαβία για τη διαχείριση του κέντρου κράτησης της Λαμπεντούζα.

 

«Θα αντικατασταθούν τα μέλη της ομάδας ιθυνόντων του συνεταιρισμού και θα αναδιοργανωθεί ο όλος τρόπος αξιοποίησης των διαφόρων επαγγελματιών που καλούνται να προσφέρουν το έργο τους» αναφέρεται στο σχετικό, επίσημο ανακοινωθέν. Οι τελευταίες αυτές, όμως, εικόνες της ντροπής δείχνουν, για ακόμη μία φορά, ότι το πρόβλημα είναι η ακινησία της Ευρώπης, η οποία παράγει τρομακτικές συνέπειες: η Ευρωπαϊκή Ενωση ως θεσμός και όλες οι χώρες-μέλη της δεν έχουν καταφέρει να αποφασίσουν πως εννοούν να χειριστούν το όλο θέμα της μετανάστευσης.

 

Η Ιταλία δεν έχει βρει το θάρρος να καταργήσει το ποινικό αδίκημα της λαθρομετανάστευσης, έστω και αν αποδείχτηκε ότι δεν αποτρέπει, σε καμία περίπτωση, τις μαζικές αφίξεις από τις νότιες όχθες της Μεσογείου.

 

Δουβλίνο 2 και πάλι

 

Τα αιτήματα υπέρ της αναθεώρησης του κανονισμού του «Δουβλίνου 2» (που ορίζει ότι τα αιτήματα όσων ζητούν άσυλο πρέπει να εξετάζονται από τη χώρα-μέλος της Ε.Ε. στην οποία εισέρχονται) δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. Και οι υποσχέσεις του Ενρίκο Λέτα -και όχι μόνο- για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των προσφύγων, δεδομένων των σε εξέλιξη ανθρωπιστικών κρίσεων, δεν έχουν οδηγήσει σε συνολικές προτάσεις.

 

Το βίντεο-σοκ της Λαμπεντούζα, σύμφωνα και με πολλούς Ιταλούς παρατηρητές, αποδεικνύει ότι όσοι επιμένουν, ως πάγια θέση, στην προστασία των συνόρων και μόνο, αδιαφορούν για την υπόλοιπη, καθημερινή πραγματικότητα του μεταναστευτικού. Και όταν τα σκάνδαλα ξεσπούν, μπορούν ακόμη και να μετατραπούν σε μπούμερανγκ για την πολιτική ηγεσία.

 

Scroll to top